Provokace ukrajinské tajné služby se provalila

21.5.2015 RusVesna
Pozorovatelé monitorovací mise OBSE navštívili ve vojenské nemocnici v hlavním městě Ukrajiny dva Rusy, kteří byli zadrženi ukrajinskými vojáky v luganském regionu. Během setkání oba občané Ruska řekli, že ruská armáda v Donbasu není, a všichno, co tvrdí ukrajinská tajná služba SBU – je falzifikace, to se uvádí ve zprávě mise.

Spolupracovníci OBSE vypověděli, že u zadržených nestrávili mnoho času, přesto byli schopni posoudit celkový zdravotní stav zajatců. Nicméně, více podrobností neposkytli. Při tom během jejich setkání zástupci ukrajinských orgánů nebyli přítomni. Ve své zprávě mise uvádí, že Rusové uvedli, že předtím podstoupili vojenský výcvik v Rusku a sloužili v jednom útvaru ruských ozbrojených sil.

“Dostali se pod palbu a byli raněni 16. května na kontaktní linii u osady Sčastije. Jeden z nich opakovaně zdůrazňoval, že ruské jednotky se neúčastní bojů na Ukrajině”
, – píše se v prohlášení.

Připomínáme, že ministerstvo obrany Ruské federace oznámilo, že zadržení Alexandr Alexandrov a Jevgenij Jerofějev v okamžiku zadržení nebyli ve stavu ruské armády. Následně mluvčí generálmajor Igor Konašenkov zdůraznil, že se na něj obrátilo vedení Asociace veteránů ruských speciálních sil s žádostí, aby se obrátil oficiální cestou na generální štáb ukrajinské armády se cílem zamezit zneužívání jejich zraněných kamarádů ze strany ukrajinské tajné služby SBU. Doložili i příznivá svědectví.

Překlad vd