Putin: Ukrajina dluží Rusku 25 miliard dolarů

21.5.2015  PolitRussia
 

Komerční dluhy Ukrajiny vůči ruským bankám dosahují 25 miliard dolarů. Ve středu na setkání s členy vlády to řekl ruský prezident Vladimír Putin. Prohlásil, že Moskva může požadovat na Ukrajině předčasné splacení dluhu, ale na žádost Kyjeva a Mezinárodního měnového fondu to nečiní.
Podle názoru Putina přijetí zákona o moratoriu na splácení vnějšího dluhu Nejvyšší radou Ukrajiny ukazuje na nízkou úroveň profesionality a zodpovědnosti. Tímto způsobem podle ruského prezidenta ukrajinská vláda oznámila nastávající platební neschopnost.

„Je to nějaké podivné prohlášení. Vyhlásit prakticky nadcházející default, to je, no… úroveň odpovědnosti, profesionality je samozřejmě soudě podle všeho nevysoká, nehledě na to, že zemi tím dostali pod vnější řízení,“ – řekl prezident.

Během setkání Putin nařídil premiéru Dmitriji Medvěděvovi situaci s ukrajinským úvěrem kontrolovat.

Připomeňme, že včera Nejvyšší rada přijala zákon o moratoriu na splácení vnějšího dluhu. V důvodové zprávě k dokumentu se říká, že zákon je nasměrován na ochranu zájmů země. Moratorium kabinetu ministrů dovolí pozastavit splácení některých dluhů proto, aby se ušetřené peníze údajně použily na potřeby obyvatel a na „návrat úvěrů, které bral kleptokratický režim Janukoviče“.

Již dříve se Výbor soukromých věřitelů Ukrajiny, který sdružuje vlastníky akcií a dluhopisů v hodnotě 10 miliard dolarů, vyslovil proti zrušení jistiny dluhu země. Prohlášení této organizace staví Kyjev pod hrozbu zrušení druhé tranše Mezinárodního měnového fondu.

Antikrizový program MMF pro Ukrajinu je rozpočítán na čtyři roky a odhaduje se přibližně na 41 miliard dolarů. První tranše MMF ve výši pět miliard dolarů Kyjev dostal v březnu. Pro získání druhé tranše musí restrukturalizovat 15,3 miliardy dolarů dluhu soukromým investorům.

Překlad Vlabi pro NWOO