Švýcarsko: obchodní řetězce ze svého sortimentu vyřadily ,,glyfosát“ od Monsanta

Marco Maier 
21.5.2015  NWOO
 

Jeho vyřazení z nabídky přes rozsáhlou kritiku nějaký čas trvalo, ve věci glyfosátu*/ se něco alepoň stalo. Herbicid od Monsanta už obchodní řetězce Coop a Migros nebudou prodávat. Poté, co zdravotnická organizace OSN klasifikovala herbicid glyfosát jako ,,pravděpodobně karcinogenní“, dva hlavní švýcarské maloobchodní řetězce Coop a Migros se rozhodly, že z nabídky odstraní všechny výrobky, které tuto látku obsahují. Švýcarský Spolkový úřad pro zemědělství však stále tvrdí, že glyfosát je ,,neškodný“ a nadále zůstává povolený v oblasti hobby (zahrádkaření).
Coop se rozhodl produkty od Monsanta okamžitě odstranit z regálů supermarketů a stavebních-hobby marketů. Migros tento krok chce podniknout příští úterý. Původně to Migros chtěl udělat až příští rok, ale tlak od skupin ochránců přírody a spotřebitelů by mohl být příliš velký.

I když jsou vědecké studie o vlivu herbicidu na lidi ,,sporné“, přesto se chce Coop zasadit o ,,alternativní řešení s herbicidy.“ Dosud neprodával žádný koncentrát sporného prostředku, ale jen ,,silně zředěné produkty k použití“, které mají až 48x menší koncentraci než ty, které se používají v zemědělství.

Teprve v roce 2013 zkoumaly ekologické organizace Global 2000 společně s Netzwerk Friends of the Earth vzorky moči 182 osob z 18-ti evropských zemí na glyfosát. Výsledek: v závislosti na zemi, byl herbicid zjištěn u 10ti až 90ti procent vzorků. Proto je pochopitelné, že se jeho zákaz podporuje.

 
*/ u nás je obsažen např. v Roundupu