Ukrajinská ze dne 6.5.2015

napsali Ernest, MP , Mireček, JF a vlk s přispěním dalších 


Boje a příprava na velkou ukrajinskou ofenzívu, která může začít každým dnem, italský ministr pro autonomii Donbasu, vesnice Sachanka ostřelována od Mariupolu, loupežnické bandy příslušníků dobrovolnických praporů vraždí a loupí, … a další …

Ernestova část – převážně z opolčenských a ruských zdrojů:
(Všechny tety bez uvedení zdroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_info)

5.5.2015 – Přidali novináři:
Italský ministr zahraničí Paolo Gentiloni je rozený diplomat. Aby jeho ukrajinský protějšek Pavlo Klimkin nespadl ze židle během oficiálních jednání v Kyjevě, které se bude konat dne 5. května v ukrajinském hlavním městě, prostřednictvím italského deníku La Stampa vyložil předem všechny karty na stůl. „Itálie podporuje Kyjev a Kyjev by měl učinit nezbytné bolestivé ekonomické a ústavní reformy, včetně poskytnutí autonomie Donbasu”, – řekl v rozhovoru s vlivným italským listem.
Prohlášení ministra je pro Kyjev studenou sprchou a rovněž i pro Američany. Jejich spojenci v EU se stále více distancují od zastánců tvrdé linie ve Washingtonu, kteří ze všech problémů Kyjeva obviňují pouze Moskvu.
Na nadcházejícím summitu EU v červenci 2015 bude klíčovou otázkou rozšíření sankcí. Rostoucí počet států je proti tomu. V poslední době vysoký úředník hospodářského rozvoje Itálie konstatoval, že Itálie nemá v úmyslu podpořit rozšíření sankcí EU proti Rusku. A důvod je jasný: podle slov Paolo Gentiloniho, Itálie, stejně jako jiné země EU, „zavedla plně sankce proti Rusku“ ale „stálo jí to vysokou cenu.“
Ukrajinská ambasáda v Itálii bude opět muset poslat další protestní nótu ministerstvu zahraničních věcí Itálie, jak to již udělali v reakci na prohlášení úředníka ministerstva pro hospodářský rozvoj. Itálie nechce nést ztráty kvůli krátkozraké politice EU a Spojených států. „Náš názor je, že jsme přesvědčeni, že dveře k dialogu s Ruskem by neměla být uzavřeny“ – řekl novinám ministr. „Bez iluzí o možnosti návratu do vztahů před krizí, musíme udržovat otevřené kanály s Moskvou“, – řekl.
Evropa stále častěji přímo říká Kyjevu, že tvrdé odmítnutí dialogu s Donbasem je slepá ulička a neodpovídá Minsku-2. Zároveň Brusel po Kyjevu vyžaduje politické a ekonomické reformy, jako podmínku pro další finanční pomoc. Summit EU-Ukrajina v Kyjevě, který se konalo 27. dubna skončil bez výsledku – Kyjev nedostal peníze. Ukrajině nesvítá ani získání bezvízového styku s EU: hovoru na toto téma se evropští funkcionáři v Kyjevě prostě vyhnuli.
Téma zrušení víz je základním pro prezidenta Ukrajiny Porošenko při setkání s jeho evropskými protějšky. A všude se narazí na chladném mlčení. Jaký bezvízový vstup pro zemi, kde páchají krutosti trestní prapory a dějí se politické vražd? Je zřejmé, že v Kyjevě se neradují nad prohlášením ministra zahraničních věcí Itálie, který vyžaduje od Porošenka dialog s Donbasem a provádění dohod z Minska. Juntě zůstane pouze jeden argument – organizace neustálých provokací podél linie příměří, ostřelování rezidenčních oblastí Doněcka a Luganska, a přitom z toho obviňovat domobranu. Ale tato taktika už nezabírá. V EU začínají podezírat Kyjev z cynické hry a stále tvrději požadují, aby se ukrajinské orgány daly cestou mírového urovnání občanské války v zemi.

5.5.2015 – Zprávy dopisovatelů.
Dále přicházejí zprávy od obyvatel Gorlovky. Svědkové informovali, že od 21:30 v centrální a východní části města bylo ticho, zvuky boje nebyly slyšet. V 21:45 na severozápadě Gorlivky v oblasti dolu 6 7 v sídlišti Kurganka a Bessarabka byly ještě slyšel přestřelky. V 22:00 v Mariupolu byly slyšet výbuchy ve směru Širokina. V 23:34 obyvatelé západní a severozápadní části Gorlovky slyšeli výbuchy dopadajících granátů ze směru Dzeržinska a charakteristické zvuky tanků. Podle zpráv místního obyvatelstva, v oblasti doněckého letiště asi v 23:30 začal pěchotní boj. Obyvatelé rajonu Petrovskij v Doněcku odeslali zprávy, které informují, že v 23:00 tam je zvýšená aktivita nepřátelských dronů. 

6.5.2015 – Zpráva starosty obce Sachanka.
Vesnice Sachanka je právě teď ostřelována od Mariupolu. Na nás již vystřelili dvě salvy, granáty dopadly dva metry od sebe. Na dvoře místních lidí, došlo k poškození plynového potrubí. Při prohlížení kráterů po granátech na jednom z dvorů, se starosta musel ukrýt do krytu, protože ostřelování pokračovalo. V posledních dnech je Sachanka neustále připomínána zástupci Ministerstva obrany Doněcké lidové republiky ve výčtu obcí, ostřelovaných ukrajinskými silami. Včera večer bylo při dalším ostřelování v obci znovu poškozeno plynové potrubí a elektrické vedení. 

(Video na následujícím linku již nefunguje, pro “ukončení účtu na Yoputube”
http://vk.com/video-57424472_171361952?list=296de7434a88d45690)

6.5.2015 – Zpráva Semjona Dorošenka.
Vrazi, kteří zastřelili dva kyjevské policisty sloužili v ‘Azovu’, ‘Tornadu’ a ‘Ajdaru’. Dalším byl student. List “Vesti“ z vlastních zdrojů v řadách policie zjistil nové podrobnosti o totožnosti lupičů, kteří vyloupili čerpací stanici a zabili dva kyjevské policisty ze zásahové jednotky. Lupiči se pokusil o útěk autem «Volkswagen T-4″. Při pronásledování hodili na hlídkový vůz dva granáty a poté zahájil palbu ze samopalů. Při přestřelce s policisty byli smrtelně zraněn jeden z útočníků – 23-letý Vadim Pinus z Charkova (z informací, které lze nalézt na internetu o Vadimu Pinusovi – sloužil v praporu ‘Azov’). Spolupachatelé jej nechali zemřít v autě a pokusili se utéct sami. Ve vozidle policie našla arzenál zbraní nášivky „Special Forces Tornado“ a „Pravý sektor”. Později se policii podařilo zadržet zbylé zločince.

V současné době policie zadržela občany Vinicy: 20-letého Evgenija Košeljuka a 17-letého Andreje Romanjuka. Oba, podle ministerstva vnitra, sloužili v praporech „Azov“, „Tornado“ a „Aydar“. Nejmladší z únosců byl 17-letý student z Kyjeva Nikolaj Monišenko, který byl také zadržen policisty.
Ve Wolksvagenu zločinců policie našla dva samopaly, vyrobené v roce 1979 a 1983 čtyři zásobníky s 50 náboji 5,45 mm, dva granáty, kukly se štěrbinou pro oči. V popelnici u sousedního domu byly nalezeny pouzdro a bunda s stopami hnědé barvy.
Akce zajištěných byly kvalifikovány podle odstavce 3 paragrafu 187 trestního zákona (loupež), odstavce 1, paragrafu 263 trestního zákona (nedovolené manipulace se zbraněmi), paragrafu 348 trestního zákona (útok na život pracovníka policie). Všem třem hrozí doživotní trest odnětí svobody. 

6.5.2015 – Zpráva vedoucího lékaře hygienicko-epidemiologické služby Sergeje Bondarenka.
“Vzhledem k bojům není možné vyzvednout těla vojáků zabitých v oblasti letiště Doněck. S oteplováním se rozklad mrtvol značně zrychlil. – následkem toho se oblast může stát ideálním prostředím pro vypuknutí nebezpečných chorob“ – řekl vedoucí lékař. – “Aby bylo možné zhodnotit skutečné škody na životním prostředí, musí se dostat na místo odborníci, odebrat vzorky pro laboratorní testy. Teprve po dokončení všechny šetření můžeme říci o rozsahu možné ekologické katastrofy.” 

Zpráva novinářů:
Tiskové centrum ATO ráno 6. května oznámilo, že od 18:00 do 00:00 dne 5. května došlo ke 42 střetům. Tiskové centrum tvrdí, že pod palbou domobrany se ocitly pozice v blízkosti obcí Avdějevka, Opytnoje, Vodjanoje, Širokino. Ukrajinská strana uvedla, že 95. brigáda ukrajinské armády má 4 padlé. Uvádějí, že všechny čtyři zemřeli na následky výbuchu miny. 

6.5.2015 Zpráva rozvědčíka s volacím znakem „Kinder“.
Hlavním příznakem přicházející bouře je dramaticky se zvyšující koncentrace ukrajinských vojáků v přifrontové oblasti. Situace se začala vyvíjet asi před měsícem, ukrajinská armáda aktivně stahovala síly, těžkou techniku. My techniku dosud nestahujeme, protože dodržujeme dohodu z Minsku, ale pěchotu už ano. Podle průzkumu, na začátku dubna, jen na jednu noc ukrajinská armáda stáhla na linii kontaktu až 200 samohybných děl. Ukrajinská strana nyní mnoho sil nahromadila u Artemovska – to je tam, kam ustoupili vojáci, kteří utekli z debalcevského kotle, v oblasti Písků a Avdějevky.

Ale u Širokina je naopak málo ukrajinské techniky. Boje na této straně jsou, podle mého názoru, manévrem na odpoutání pozornosti. Jsem si jistý, že domobrana může obsadit Mariupol okamžitě i když se ztrátami. Nicméně, tam je nebezpečí, že ukrajinská armáda by mohla vyhodit do vzduchu přehradu a voda zaplaví polovinu města. Máme v LLR tři místa, která mají všechny šance, stát se místem bojů – je to Bachmutka, Štěstí a Stanica Luganskaja – říká Gleb Bobrov. – U Stanici Luganskoj jsem byl tento týden dvakrát, velitel průzkumné čety ukázal, kde a jak koncentruje ukrajinská armáda svoji techniku.

Kromě toho, zajistit utajení, na to kašlou – nic příliš neskrývají. Dnes jen u Stanici Luganskoj v bezprostřední blízkosti fronty je soustředěno přes sto obrněných vozidel, raketometů, samohybného dělostřelectva a tažených děl. Vojáky soustřeďují jenom proto, aby udeřili. Pokud tam vojáci budou jen tak stát dlouhou dobu a dloubat se v nose – začnou pít, krást auta, bít místní obyvatele, znásilňovat ženy. Lidé přicházejí do armády, ale nechtějí sloužit, protože je sem přihnali násilím – a začíná buzerace. Nebo se poperou navzájem. To znamená, že je třeba udělat co? – Nahnat je do „mlýnku na maso“!


Italský ministr zahraničí: Rozhodnutí o statusu Donbasu by měla přijmout Ukrajina
Z Korrespondent.net dnes 10:13  zdroj

Rozhodnutí o zvláštním postavení Donbass bude přijímat Ukrajina, nikoliv Evropská unie. Uvedl to ministr zahraničních věcí Itálie, Paolo Gentiloni na společné tiskové konferenci se svým ukrajinským protějškem Pavlem Klimkinem v Kyjevě ve středu 6 květnu.

6.5.2015 zpráva Alexandra Matjušina BTGr 5 (volací znak „Varjag“).
K večeru ostřelování rajonů Kyjevskij, Kujbyševskij v Doněcku zesílilo. Na letišti Doněck v předvečer vypukl boj s použitím ručních zbraní. Jako vždy, se ukrajinští vojáci pokusili proniknout z Avdějevky do Doněcku a byli odraženi. Ukrajinští vojáci opět utrpěli zbytečné ztráty. V oblasti Písků ukrajinští vojáci jako vždy provedli průzkum bojem, i když naše pozice, které jsou tam od léta loňského roku, znají. Když od nás obdržel odpověď, byli nuceni ustoupit do svých pozic.

Z Majorska a Dzeržinska byla jako vždy ostřelována Gorlovka , zejména severní oblasti města, nejvíce byl postižena soukromý sektor. Také byla ostřelována obec Širokino, která navzdory veškerým prohlášením ukrajinské strany, zůstává pod kontrolou DLR. Vojáci statečně odrážejí všechny pokusy nepřítele, obsadit náš nástupní prostor pro útok a dlouho očekávané osvobození Mariupolu.

V hlavním městě naší mladé republiky, pokračuje v boji s atamanštinou a rabováním. Včera se ve městě uskutečnila speciální operace na odzbrojení jednotek, které se nepodřídily vojenské struktuře DLR, seděly v týlu a ve většinou rabovaly. Všechny zadržené osoby po kontrole, pokud nejsou zapojeny do nelegálních akcí, budou propuštěny, a pokud budou chtít, mohou vstoupit do domobrany, pokud nebudou – vrátí se do civilního života. Ve vojenských jednotkách musí sloužit lidé, kteří chtějí bojovat za svobodu své vlasti a chránit civilní obyvatelstvo naší země, ne rabovat a obtěžovat ho v každém směru. Osud těch, kteří páchali loupeže a vraždy civilistů, je zcela v rukou mladého zákona.

Přes všechny problémy, se konala včera ve městě zkoušky přehlídky na počest 70. výročí vítězství Sovětského Svazu nad Německem, bohužel, ne všechny vojenské jednotky, které se zúčastní přehlídky se mohly zúčastnit zkoušky, protože jsou zapojeny do udržování pořádku v našem hlavním městě.

6.5.2015 – Přidali novináři.
V Novorossii rubl získal rozhodující vítězství nad hřivnou. Ruský rubl ukrajinskou hřivnu prakticky vytlačil z území Donbasu, kontrolovaném samoprohlášenými republikami, což výrazně snížilo schopnost orgánů Kyjeva, aby jim působit ekonomickým tlakem, píše list Deutsche Wirtschafts Nachrichten. “V Doněcku a okolí obchody a čerpací stanice přijímají platby pouze v rublech. Důvod, především, je ten, že potraviny a pohonné hmoty DLR a LLR nakupují hlavně v Rusku a k vypořádání s dodavateli maloobchodníci potřebují jen rubly,” – napsaly noviny. Tuto skutečnost potvrdil listu korespondent rakouského televizního vysílání ORF Christian Vershjutts . Podle DWN, „Ukrajina je jedinou zemí na světě, kde rubl minulý rok neztratil svoji přitažlivost, a to navzdory poklesu kurzu vůči dolaru o 46% – vždyť hřivna ve stejném období ztratila 48%“. Stejná situace s rublem, podle deníku je v Jižní Osetii, Abcházii a Podněstří.

6.5.2015 – Přidal dobrovolník s volacím znakem „Olchon“.
Je to jednoduché: pokud se na některém úseku hromadí vojáci, tanky, dělostřelectvo – tak tam se připravuje útok. Konkrétní termíny nebudou psát, ale my je vidíme. Za nejpravděpodobnější směr úderu ukrajinských sil na DLR všichni experti se označují stále severní okraje Doněcka, v LLR je to především Lugansk. Pouze útočit na Lugansk ukrajinská armáda nebude čelně, po dálnici z obcí Štěstí a Stanici Luganskoj, ale obchvatem – překročí řeku Severský Doněc, na které v LLR prochází fronta, za pomoci pontonových přeprav. Před půl měsícem se pokusili postavit pontonový most tem, kde jsou břehy k sobě nejblíže, tam, kde se za války přepravovali Němci. Ale naši kluci jim to nedovolili. Byl tam tvrdý boj, padlo tam půl našeho oddílu. Kromě toho je v LLR ještě důležitý směr – Popasnaja. Pro oblast Luganska je to dominantní výšina, odkud je jasně vidět na město – velmi vhodná pro ostřelování. Ještě nezačali, ale chystají se. My jsme zase připravili mobilní dělostřeleckou skupinu („Grady“ a houfnice), která v případě zahájení ostřelování za půl hodiny dorazí až na linii kontaktu a zahájí potlačující masivní palbu. Domobrana je připravena i na odražení tankového útoku. Útok se se očekává na severním okraji města Doněck. Před pár dny ukrajinská armáda prováděla tanky v oblasti vesnic Písky, Spartak, Opytnoje, rozvědku bojem. V oblasti možných tankových průlomů máme protitankové jednotky. Po Debalcevu jsme získali 60 trofejních BMP. My na věž montujeme PTUR (protitankévé řízené střely poz.překl.) – výsledkem je zvýšená mobilita: BMP vystřelí na tank a odjede do úkrytu.

6.5.2015 – Foto Denise Grigorjuka.
Nikdy jsem nebyl na vojenské přehlídce. Do známých událostí v Doněcku 9.května byly demonstrace, schůze a tak dále. Ale přehlídka vojenské techniky, to bylo něco neskutečné, co bylo možné vidět pouze na přehlídce v Moskvě. S obdivem a radostí jsme se dívali mohutnost a sílu armády Ruské federace. Docela jsem zapomněl, že to není tak dávno, kdy se i v Kyjevě konaly vojenské přehlídky na počest velkého vítězství.

http://vk.com/album-77764825_215289946

V Minsku došlo k průlomu, který byl dlouho očekáván – Pušilin
Z Korrespondent.net dnes 18:41   zdroj

Podle představitele OBSE, Heidi Tagliavini, práce pracovní podskupin skupiny se konala v konstruktivním duchu. Diskutovala se agenda na příští schůzi. Podle ní setkání položilo základ pro politické urovnání situace na Ukrajině.
Jako uvedl zástupce Ukrajiny, Leonid Kučma, podskupina o bezpečnosti se sejde 19.května v Bělorusku.
Zástupce DLR Dennis Pušilin řekl, že jednání je průlomem, na který čekali. Podskupiny pracují konstruktivně, dodal.
Jak bylo oznámeno dnes v Minsku, poprvé se setkaly tematické skupiny k vyřešení situace v Donbasu. Dříve, prezident Ukrajiny Petro Porošenko rozhodl o zástupcích Kyjeva v tripartitních pracovních skupinách kontaktní skupiny pro mírové urovnání situace v Donbas. Jimi jsou Vladimir Gorbulin, Jevgenij Marčuk, Irina Geraščenko a Igor Veremij.

Hřivna v dubnu oslabila ještě více
Korrespondent.biz, Dnes, 18:07   zdroj

Za měsíc inflace vzrostla o téměř 4% v průběhu roku – o 60,9%.
Inflace na Ukrajině v dubnu 2015 byla 14% ve srovnání s 10,8% v březnu, 5,3% v únoru a 3,1% – v lednu, hlásila státní statistická služba ve středu.

V Rusku napočítali půl milionu ukrajinských odpíračů vojenské služby
Z Korrespondent.net dnes 16:44   zdroj

Porošenko: Ukrajina by měla znát přesné datum zrušení víz do EU
Z Korrespondent.net dnes 15:45   zdroj

Děkuji Erneste!


Mirečkova část -denní svodka OBSE:

Stručný překlad a přehled hlavních informací Speciální Monitorovací Mise OBSE (SMM) na Ukrajině dle informací obdržených do 4. května 2015 19:30

Mirečkovy komentáře jsou napsány kurzívou. Odhad všech míst, která ve svodce uvádím, je založen na mapě http://militarymaps.info/. Jedná se sice o zdroj opolčenecký takže není nezaujatý, ale žádný podobný vládní zdroj pro konfrontaci neexistuje. Berte proto moje odhady s rezervou. V případě že nejde s dostatečnou jistotou určit zdroj, neuvádím radši nic.

(Odkaz na původní článek – http://www.osce.org/ukraine-smm/155091)

SMM zaznamenala pokračující boje v oblasti Doněckého letiště, Shyrokyne a jejich okolí. Bombardování v Shyrokyne bylo obzvláště intenzivní odpoledne a navečer 4. května kdy i bezpilotní letoun (BPL) SMM zaznamenal probíhající palbu do vesnice a následné dva požáry v oblasti. BPL také zaznamenal dělostřelectvo Ukrajinské armády střílející z jižní periferie Zorya (UKR) na vesnici Oktyabr (DLR)

SMM zaznamenala pohyb jednotek a opevňovací práce ve vládou ovládaných územích severoseverovýchodně od Donětsku.

V poli 500m severovýchodně od Novotoshkivkse (UKR) SMM zaznamenala čerstvé krátery o průměru 300-350cm a hloubce 100-150cm. SMM určila, že projektily byly vystřeleny z vesnic Frunze (LLR) a Donetskyi (LLR).

Dle obyvatel Brianky (LLR) dochází k nahrazování Ukrajinské Hřivny Ruským Rublem.

SMM znovu navštívila šest ukrajinských úložišť těžkých zbraní, na jednom chyběla jedna 152mm houfnice a na druhém 4 další.

Pozorované těžké zbraně v oblasti stažení:
UKR – 5 tanků, 3 děla a 1 Grad

V 15:30 3. května SMM pozorovala asi 15 mladých mužů a žen jak ničí památník Druhé Světové Války v centru Charkova. Vandalové (někteří měli na sobě ukrajinské vlajky) pomalovali vrcholek monumentu Věčného Ohně žlutou a modrou barvou a odstranili upomínkovou plakety pomocí sbíječky. Pět policistů nijak vandalům nebránilo v činnosti.

3. května SMM pozorovala shromáždění svolané stranou Svoboda v Ivano-Frankivsku. Účastnilo se zhruba 1500 lidí, z nichž většina byli lidé ve středním věku a starší. Protestovali proti zvyšujícím se cenám za energie. Na shromáždění dohlíželo 20 policistů.

Děkuji Mirečku!

Mapy:

Ukrajinská:

Opolčenská:

Interaktivní komentovaná: nenašel jsem.

Výběr JF z angloamerických zdrojů:

Našel jsem ještě pár věcí o MH17, dám jen odkazy, expert Kosy na MH17 je už pravděpodobně má k disposici.

První tři jsou loňské ale zajímavé, třetí je dost čerstvá.

Jakou odpověď nám dají černé skříňky?

Malaysia plane: What answers will the black boxes hold?

http://www.bbc.com/news/world-asia-26971387

BBC News, 18.7.2014

Popis, kde jsou černé skříňky umístěny a co zaznamenávají.

První nálezy holandských vyšetřovatelů MH17

MH17 crash: Dutch investigators‘ first findings

http://www.bbc.com/news/world-europe-29122816

BBC News, 9.9.2014

Katastrofa MH17 na Ukrajině: co už víme

MH17 Malaysia plane crash in Ukraine: What we know

http://www.bbc.com/news/world-europe-28357880

BBC News, 9.9.2014

Přehled „oficiálních“ vědomostí o pádu MH17 na začátku září.

MH17: Jak jsem získával úlomky na východní Ukrajině

MH17 crash: My revealing fragments from east Ukraine

http://www.bbc.com/news/world-europe-32283378

BBC News, 16.4.2015

O tom, jak holandský novinář Jeroen Akkermans z RTL News hledal na místě pádu MH17 úlomky rakety.

Něco informací o serveru Bellingcat (https://www.bellingcat.com), uvedeného již dříve jako příklad článků z opačného názorového spektra:

Bellingcat – „Pro občanské investigativní novináře a od nich“

Server byl založen Eliotem Higginsem (alias Brown Moses), http://en.wikipedia.org/wiki/Eliot_Higgins

https://www.bellingcat.com/author/eliothiggins/

britským novinářem a bloggerem,známým analýzami o Syrské občanské válce. Stránku financuje z dobrovolných příspěvku s pomocí Kickstarteru. Higgins má jistou reputaci u občanskoprávních skupin, novinářů a nevýdělečných organizací. Je mu vyčítáno, že často přebírá bez odkazů cizí zdroje a mění své závěry podle potřeby.

Hlavní autor stránky Aric Toler: má diplomku ze slovanských jazyků a literatury na University of Kansas, příspívá do ukrajinského KyivPost (!)

Další článek Paula C. Robertse: Zabije Washington nás všechny?

(WWill Washington Kill Us All?)

http://www.paulcraigroberts.org/2015/04/15/will-washington-kill-us-paul-craig-roberts/

Paul Craig Roberts, 15.4.2015

„Američané a celý svět by měl chápat, že ohrožení života vězí ve Washingtonu a dokud se Washington od základu a úplně nezmění, tato hrozba zůstane největším nebezpečím pro život na Zemi. V jaderné válce může okamžitě zmizet i globální oteplení.“

Tohle si opravdu nemohu odpustit:

Při hledání informací jsem kdovíproč narazil na tuhle:

Lodivod mořský (Naucrates ductor, ryba z řádu ostnoploutvých)
V mořích doprovází velké živočichy (žraloky, želvy, kytovce) a plovoucí lodě, v jejichž blízkosti hledá ochranu a zbytky jejich potravy.
Mořeplavci věřili, že jim ryba pomůže trefit do přístavu, což vedlo k mnoha ztroskotáním.

Jako když vidím mnohé naše politiky nebo novináře…

a ještě

Luboš Blaha, poslanec Národní rady SR, na Parlamentních Listech, 5.5.2015:

„Před několika týdny média svorně tvrdila, že do Moskvy na vojenskou přehlídku (…) pojede severokorejský diktátor Kim Čong-un.
Přítomnost severokorejského vůdce (…) prý měla celé setkání před veřejností ztrapnit. Nakonec se ale zjišťuje, že na přehlídku nepřijede Korejec severní, ale jižní, a nebude to diktátor, nýbrž generální tajemník OSN Pan Ki-mun!
Ani rádio Jerevan by něco takového nedokázalo!“


Děkuji JF!


Vypátrali kosíři:

Dneska nemohu začít jinak než tzv. senzací kolem MH17 – Rusové přiznali, že Boeing byl sestřelen Bukem. Chtěl jsem k tomu cosi napsat do svodky sám, ale dostal jsem naprosto vyčerpávající mail od PP:

Myslím, že by nebylo od věci upozornit na dnešní dezinformaci ze strany Novinek, konkrétně na článek „Rusové přiznali, že malajsijský boeing zasáhl Buk, ale stříleli prý Ukrajinci“ (http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/368896-rusove-priznali-ze-malajsijsky-boeing-zasahl-buk-ale-strileli-pry-ukrajinci.html).

Především Novinky tvrdí, že Rusko dosud odmítalo, že by BUK stál za zřícením letu MH17, zatímco nyní prý „Rusové“ jeho použití poprvé připouštějí s tím, že se systém měl nacházet u obce Zaroščenske.

Ve skutečnosti přitom již několik dní po zřícení proběhla tisková konference, na níž se mluvilo právě o přítomnosti kyjevské baterie BUK. A to kde? U obce Zaroščenske! I taková ČT se tehdy obtěžovala o tom informovat, alespoň tedy ve svém internetovém zpravodajství (viz http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/280918-moskva-mame-dukazy-ze-ukrajinska-armada-mela-system-buk/). Nemluvě o takových nesmyslech, jako je označování jednoho listu (navíc tzv. „opozičního“) za „Rusy“, nesmyslném použití slova „přiznat“ a podobně. Víc snad není třeba dodávat.

Snad tedy jen tolik, že i ČT později začala tvrdit, že ruská vláda mluvila pouze o kyjevském letadle, zatímco tvrzení o BUKu u Zaroščenske ignorovala (jako nyní Novinky).

No vida, sotva jsem upozornil na Novinky, ukázalo se, že to samé tvrdí i ČT (viz http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/310405-let-mh17-sestrelily-rakety-buk-z-ukrajinskeho-uzemi-zjistilo-rusko/), která tak popírá sama sebe, respektive své předchozí zpravodajství (viz http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/280918-moskva-mame-dukazy-ze-ukrajinska-armada-mela-system-buk/). Titulek je navíc stejně manipulativní jako v případě Novinek.

Naprosto dokonalé shrnutí toho, jak funguje informačně mainstream.

Dalším dnešním přispěvatelem je AK:

www.paulcraigroberts.org/2015/05/05/choice-europe-paul-craig-roberts/

Roberts je dle mého názoru velice zajímavý, i když dost kategorický. Například jeden z jeho návrhů byl jako protisankce Ruska odmítnout splácení dluhu západním bankám a zákaz dovozu plynu všem členům NATO. Dle jeho názoru tento krk by přivedl k bankrotu dolarového bankovního systému a rozpad NATO.

Několik myšlenek z vystoupení výše uvedeného odkazu:

V červnu skončí platnost vyhlášených sankcí vůči Rusku. Názor k ukončení sankci již prezentovala ČR a Řecko. V červnu teda uvidíme, jestli se USA podaří prosadit vlastní zájmy či nikoliv. Konfrontace Europy s Ruskem může v konečném důsledku znamenat i rozpad Europy.

Ve správě CFR (Council on Foreign Relations) se hovoří, že Čína je hrozba, protože Čína nebude omezovat svůj vlastní růst. Toto činí z Číny hrozbu.

Další kousek dorazil od nicku Petr:

Jen pro legraci…
Když souloží Pussy Riot veřejně v muzeu nebo v kostele, je to politický protest a svoboda slova a je třeba to podporovat.Když dva Američani kdoví jestli vůbec souloží na opuštěné pláží, dostanou za to 15 let vězení….
http://magazin.aktualne.cz/kuriozity/15-let-vezeni-hrozi-paru-ktery-soulozil-na-verejne-plazi/r~eff67adef3d611e498af002590604f2e/
Měli u soudu asi říct, že je to politický protest a ne soulož 🙂
Myslím, že to Petr netrefil úplně přesně – u soudu měli vypovědět, že to je UMĚLCKY politický protest a je zaměřen proti Putinovi a ruské agresi!

Je čas naplnit pravidlo, že není svodky bez chacala. Zde je jeho další slovenský výběr:

Dnes sa na slovenskej Pravde opäť objavil článok od Borisa Lattu a je vcelku zaujímavý:

http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/354231-porosenkovi-robia-vrasky-prapory-nacionalistov/

Souhlas – perfektní analýza!

Z denníka SME je článok o morálnych USA, ktoré vyzývajú RF na prepustenie ukrajinskej pilotky:

http://www.sme.sk/c/7789897/spojene-staty-vyzvali-rusko-na-prepustenie-pilotky-savcenkovej.html

Ano, od někoho, kdo provozuje Guantanamo, vozil vězně na mučení po celém světě atd.atd. to moralizování sedí dokonale.

a o slovách poľskeho prezidenta:

http://www.sme.sk/c/7789911/polsky-prezident-sa-pred-volbami-vyslovil-za-dobre-vztahy-s-ruskom.html

A Polsko a polský prezident? S  kontraparádou na konec války na Westerplatte? Natruc Moskvě?

A ještě jednou dnes MH 17 od MV:

Narazil jsem na tento článek o sestřelení MH17. Nevím, zda to už neproběhlo na Kose, tak pro jistotu posílám.

http://www.globalresearch.ca/how-the-malaysian-airlines-mh17-boeing-was-shot-down-examination-of-the-wreckage/5435094

Článek je od Colonel Cassada (starého známého z ukrajinské svodky) a je velice detailní. Pro mě bylo objevné, že ukrajinské letectvo mělo ve svém letovém parku 5 strojů Su-25M1 (v době sestřelní MH17), které mají údajně dostup 10 km.

Na konci článku je odkaz i na zdroj v ruštině (takže si můžou počíst i ruštináři).

A přidám ještě odkaz na zajímavý blog ze Slovenska, od VM

http://brankof.blog.pravda.sk/2015/05/05/ukrajina-srbsko-irak-a-dvojity-meter-na-vrazdy-novinarov/
 

Vlkův výběr:

Situaci ohledně zájmu mezinárodních mediích pro mne nejlépe charakterizuje včerejší přehled na DWN. Přinesly jediný příspěvek, který měl něco společného s Ukrajinou – o tom, že rubl se stává oficiální měnou na povstaleckých územích a že je to další důkaz štěpení žlutomodré země….

Nevím, jestli v Kyjevě čtou Handelsblatt. Pokud ano, tak včera je asi nepotěšil. Včera přinesl článek s příznačným názvem Všechno – jen ne armáda.

http://www.handelsblatt.com/politik/international/militaerdienstverweigerer-in-der-ukraine-alles-nur-nicht-in-die-armee/11695580.html

A popisuje, jakou „chuť“ bojovat mají Ukrajinci, kterým hrozí mobilizace. Dodejme, že podle ruských údajů přes půl milionu mobilizovatelných uprchlo radši do Ruska.

Zajímavý je rozhovor speciální ruské přílohy Handelsblattu Russya Beyond

http://de.rbth.com/politik/2015/05/06/sergej_lawrow_deutsche_und_russen_duerfen_sich_nicht_entfremden_33585.html

Podle Lavrova je Moskva s Berlínem zainteresována na co nejrychlejším vyřešení ukrajinské krize…

Přiznám se, že to nějak nevidím…

Tak zase zítra.