Vietnam vstoupil do zóny volného obchodu s EEU


31. 5. 2015    zdroj
Vietnam a Euroasijská ekonomická unie (EEU) podepsaly dohodu o volném obchodu. Informovala o tom agentura “Interfax”. Slavnostního podpisu se zúčastnil ruský premiér Dmitrij Medveděv a premiér Vietnamu Nguyen Tan Dung. Dohoda předpokládá snížená nebo nulová cla na některé zboží.


Ministr obchodu Euroasijské hospodářské komise Andrej Slepněv poznamenal, že toto je pro EEU první dohoda tohoto druhu se vzdáleným zahraničím . “Pokud se budou realizovat všechny iniciativy, které jsou dnes ve světě, pak za pět-šest let se bude až 60 procent, a někteří odborníci se domnívají, že dokonce až 80 procent, veškerého světového obchodu uskutečňovat v rámci režimu volného obchodu”, řekl. Slepněv dodal, že dohoda s Vietnamem vstoupí v platnost 60 dní poté, co všechny členské země EEU a samotný Vietnam ji ratifikují.

EEU je mezinárodní hospodářské sdružení. Jeho cílem je provádění koordinované hospodářské politiky a vytvoření zóny volného pohybu zboží, služeb, kapitálu a pracovních sil. Smlouva o založení byla podepsána 29.května 2014 v Astaně a vstoupila v platnost 1. ledna 2015. EEU zahrnuje Rusko, Bělorusko, Kazachstán a Arménii. 21.května se k EEU připojil Kyrgyzstán.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová