Západ a Ukrajinu štve nízké zadlužení Ruska

7. 5. 2015   zdroj
Nízké zadlužení země pomáhá minimalizovat ztráty z ekonomických omezení. Rusko obstálo ve zkoušce sankcí, píše americký časopis Forbes. Experti jsou přesvědčeni, že přes pokles HDP ekonomika poroste.

Rusku je obtížné udělat velké škody, proto sankce nefungují, cituje Forbes holandského podnikatele Arent Thiise. Podniky utrpí ztráty, některé víc než ostatní, ale za rok se situace zlepší. A za další rok to bude ještě jednodušší. V určitém okamžiku všichni spěchali prodat svá aktiva v Rusku, ale my následujeme odkaz Warren Buffetta: když se všichni bojí, buď statečný.

Expert si stěžuje na informační válku, která investory jenom znervózňuje. Přičemž propagandu je vidět ze všech stran: ze strany USA, Evropy i Ruska.

Vydání připomíná, jak byl na konci loňského roku při kulminující panice dolar za 70 rublů (a byl i den, kdy i za 80 rublů). Ale teď kurz usiluje o prolomení hranice 50 rublů za dolar.

Projít zkouškou sankcí pomohl Rusku nízký dluh – méně než 14% HDP, což je v západních zemích velmi dobrým ukazatel. Experti dospívají k závěru, že i přes konflikt na východě Ukrajiny a nízké ceny ropy chtějí investoři v Rusku stále investovat .

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová