Zeman před lidmi znovu a ještě více nakopl Českou televizi

15. 5. 2015  Parlamentní listy

“Pane prezidente, zůstaňte! Odejdete bez hůlky,“ přesvědčovali lidé ve Velkých Losinách hlavu státu. Ten ale musel odmítnout: „Mí spolupracovníci mě pohánějí k dalším a dalším akcím, takže si někdy připadám jako veverka ve šlapacím mlýně.“ Také ve známých lázních, které navštívil prezident v rámci třídenní návštěvy Olomouckého kraje, čekaly davy příznivců. Lidé se zajímali o problematiku zachování praktických škol a ptali se i na situaci v České televizi.

Prezident převzal ve Velkých Losinách obraz, na kterém zlomil svou hůl

„Chtěl bych ocenit lidi, kteří budují. Pojem se diskreditoval za minulého režimu, ale má svůj smysl. Za každým člověkem něco musí zůstat, aby se na konci života za sebe ohlédl a říkal: ‘Tohle po mně zůstalo’,“ uvedl na začátek svého proslovu na setkání s klienty a zaměstnanci lázni Velké Losiny prezident Zeman. Pochválil místní management a popsal, že byl už také seznámen s přípravou stavby nového pavilonu. Ujistil, že bude propagovat české lázně a snažit se lákat turisty.

Z publika: Pane prezidente, prosím, aby byly zachovány praktické školy

„Pane prezidente, chtěla bych vás poprosit, aby nebyly rušeny školy praktické,“ žádala pak v průběhu debaty s hlavou státu jedna z dam z publika. „Na naší škole máme kompletní rehabilitaci, logopedii, máme vše, co děti potřebují. Svážíme děti z několika okresů. Tyto školy jsou moc potřeba a velice prosím, aby byly zachovány,“ vysvětlovala. Prezident reagoval: „Velice děkuji za tento názor. Chtěl bych vás informovat, že i celé zastupitelstvo, nebo přinejmenším rada, se přidalo k mému názoru, který se týká inkluze. Jak víte, podpořil jsem zachování praktických a speciálních tříd mimo jiné i proto, že je tam počet žáků na učitele dvojnásobně nižší než v tzv. normálních školách.“ Dál pak pokračoval: „Moje maminka, učitelka na základní škole, mi říkala: ‚Dětská krutost je větší než krutost dospělých.‘ To znamená, že tyto děti, pokud jsou umístěny v normální třídě, trpí šikanou, posměchem a samozřejmě že je to svým způsobem deformuje. To byl jeden ze základních důvodů, proč jsem se postavil na stranu těch, kteří byli proti neuvážené inkluzi.“

Zeman: Jednou se naštvu a přijedu se k vám léčit

Lidé, kteří se shromáždili ve vile Eliška, vyjádřili Zemanovi své sympatie: „Pane prezidente, škoda že nezůstanete alespoň týden. Máme tady zázračnou vodu, odjel byste bez hůlčičky.“ Zeman zmínil, že by velmi rád na dovolenou jel, ale má plno pracovních povinností: „Nedá mi to. Mí spolupracovníci mě pohánějí k dalším a dalším akcím, takže si někdy připadám jako veverka ve šlapacím mlýně. Mohu vás ale ujistit, že jednoho dne se naštvu a přijedu si k vám léčit vaší zázračnou vodou svou cukrovkářskou neuropatii,“ reagoval Zeman a následoval potlesk. „Škoda že nemůžete zůstat. To by byla velká reklama a nával lidí,“ upozornila ještě s díky tazatelka.

Ministr zahraničí USA John Kerry je také agent Kremlu?

Pak už se z publika ozvala další otázka: „Byl jste teď v Polsku, v Rusku. Máte nějaké nové informace o tom, zda je možné řešit mírovou cestou situaci na Ukrajině? A mám i druhou otázku. Četl jsem rozhovor s ředitelem zpravodajství České televize, který o vás a panu Velebovi prohlásil, že jste agenti Kremlu a že nechápete liberálně-demokratické principy ČT, a proto chcete jejich změnu.“ Prezident reagoval: „Bylo zajímavé, že i John Kerry, který navštívil prezidenta Putina dva dny po mně, prohlásil přesně to, co jsem řekl já. To znamená, že sankce mohou být zrušeny, pokud se budou dodržovat minské dohody. Na rozdíl ode mě kritizoval ukrajinského prezidenta Porošenka, že brání mírovému řešení ukrajinské krize. To je od amerického představitele docela zajímavé prohlášení, a tím přecházím ke druhé části vaší otázky.“ K vyjádření ředitele zpravodajství České televize pak prezident uvedl: „Pan Šámal by i amerického ministra zahraničí se stejnou logikou mohl označit za agenta Kremlu, kdyby ovšem měl tu odvahu, kterou nemá.“

Zeman: Komerčním televizím neplatíme nic a České televizi dohromady asi šest nebo sedm miliard korun

Prezident pak shrnul svůj názor na Českou televizi: „Všichni platíme 135 korun měsíčního poplatku, takzvaného koncesionářského poplatku. Přitom nevidím podstatný rozdíl mezi Českou televizí a komerčními televizemi. Dokonce jsem jednou řekl, že Česká televize je špatná komerční televize. Její seriály jsou například o něco horší,“ konstatoval prezident a dál pokračoval: „Z toho logicky vyplývá, že když komerčním televizím neplatíme nic a České televizi dohromady asi šest nebo sedm miliard korun, tak ať mají všichni koncesionáři rovné podmínky, a navrhli jsme i kompromis. Místo zrušení poplatků umožnit koncesionáři, aby si sám rozhodl, na co těch 135 korun měsíčně dá, jestli na televizi, zdravotnictví, školství, kulturu či sport. To je poctivá hra.“ Prezident dále zhodnotil, že ČT platíme ze svých peněz, zatímco Nova, Prima, Barrandov a další si na sebe musejí vydělat samy, přitom mají vyšší sledovanost než Česká televize. „Poslední věc. Pan ředitel Dvořák, generální ředitel České televize, mě jednou naštval výrokem, že koncesionářský poplatek by měl platit i ten, kdo televizi nemá. To už je taková absurdita, že jsem se rozzuřil a řekl jsem o České televizi to, co jsem řekl,“ uvedl také Zeman.

Zeman: Vypadám na tom portrétu jako Zdeněk Škromach v bazénku

S ohledem na to, že jednatel lázní došel s nadsázkou k závěru, že po absolvování procedur by mohl prezident zlomit svou hůl a být naprosto zdráv, odpovídal tomu i připravený dar. Hlavě státu věnoval stylový obraz, na kterém Zeman hůl zlomil. „Vypadám na tom portrétu jako Zdeněk Škromach v bazénku,“ reagoval prezident, když přijímal obraz, a ozval se potlesk a smích. Zároveň ujistil, že hůl, kterou vlastní, je z pevnějšího materiálu než dřevo: „Přelomit ji přes koleno by znamenalo zlomit si koleno,“ zmínil také Zeman a s díky a za potlesku ukončil návštěvu v lázních.

Foto: Daniela Černá