Americký časopis Forbes varuje: Porošenko vrtí psem!

Americký časopis Forbes varuje: Porošenko vrtí psem!8.6.2015  První zprávy
V poslední době vláda Ukrajiny „tluče do válečných bubnů” a  snaží se přesvědčit mezinárodní společenství v nevyhnutelnost ruské invaze, píše americký časopis Forbes. 
 

Podle Kennetha Raposy, jak píše v časopisu Forbes, je možné, že se ukrajinští představitelé rozhodli „oživit strašidlo ruského medvěda”, aby u obyvatel zvýšili svoji neúprosně padající důvěru.

V posledním měsíci prezident Ukrajiny Petro Porošenko opakovaně varoval, že Rusko soustřeďuje vojenské vybavení podél východní hranice s Ukrajinou a ohromoval počty ruských vojáků na území svého státu. Je ale možné, že se Porošenko a premiér Jaceňuk rozhodli „oživit strašidlo ruského medvěda ve snaze zaslepit díry strašlivě padající popularity”, napsal komentátor amerického časopisu Forbes Kenneth Raposa.
 
Ukrajinská ekonomika se hroutí, a obnovení násilností může být nejjednodušší způsob, aby se vedení zachránilo, míní Raposa. Podle průzkumů veřejného mínění stále méně obyvatel důvěřuje oběma vůdcům.  V březnu téměř 60% Ukrajinců vyslovilo nesouhlas s prací Porošenka. Jaceňuk ztratila ještě větší podporu než Porošenko, protože si je obyvatelstvo dává do souvislosti s hospodářskou krizí, nezaměstnaností, nízkou mzdou a inflací, uvedl autor a citovat data z kyjevského Mezinárodního institutu sociologie.

Právě proto je hlavním scénářem, že se Porošenko prostě snaží odvrátit pozornost, uvedl Raposa. Má to však i jiné důsledky.

Zatímco se ukrajinský prezident snažil přesvědčit svět nevyhnutelnosti ruské invaze, fond na burze ETF Market Vectors Rusko (RSX), který se zaměřil na cenné papíry ruských společností, zaznamenal pokles o 11,1 %, píše Kenneth Raposa. Také, když Porošenko „tluče do bubnů války”, ruská měna klesla o 7,67 % a byla na tom nejhůře z měn zemí BRICS za poslední měsíc. Držitelé RSX by měli pečlivě posoudit Porošenkovu rétoriku. Od té doby, co se Rusko stalo „padouchem” na globálních akciových trzích, uplynulo několik měsíců. Možná, že jeho čas znovu nadešel, poznamenal autor.

„Nemyslíme si, že se občanská válka bude rozvíjet ještě více, přes dramatická prohlášení kyjevské vlády, že ruská invaze je nevyhnutelná,” řekl Vladimir Signorelli, zakladatel Bretton Woods Research. „Nejjednodušší způsob pro Západ může být podpora udržení klidu na Ukrajině, a nezhoršování situace s Ruskem,” cituje slova autora Signorelliho.

V závěru Raposa varuje: Porošenko vrtí psem!



(kou, prvnizpravy.cz, forbes.com, foto: arch.)