Američtí instruktoři na Ukrajině pracují podle vietnamské šablony


8.červen 2015 zdroj

Na Ukrajině už třetí měsíc “pracuje” na tři sta amerických instruktorů. Cvičí zde ukrajinské vojáky.

“Přítomnost amerických vojáků na Ukrajině může být trvalá, podobně cvičili vietnamskou armádu američtí instruktoři, kterých neistále přibývalo, až vše skončilo válkou,” uvedl k přítomnosti amerických instruktorů na Ukrajině Maxim Šepovalenko, odborník z moskevského Centra pro analýzu strategií a technologií pro americkou NBC.

“Americká armáda školí ukrajinské vojáky v těsném sousedství Ruska a režim Vladimira Putina považuje tento krok za provokaci,”- řekl v rozhovoru pro NBC.

Nedávno reportéři NBC navštívili základnu u Lvova, kde 300 námořníků ze 173. brigády americké armády školí Ukrajince v bojových situacích i potlačování povstání. Američané již provedli společné manévry s Ukrajinci a nyní pokračují ve výcviku. Toto školení se provádí na žádost kyjevské vlády, která se snaží modernizovat své ozbrojené síly.

Během současné šestiměsíční mise, která začala v dubnu, Američané cvičí s více než 700 ukrajinskými vojáky.

“Srovnáme-li situaci, z prvních dnů, můžeme říci, že Ukrajinci jsou ochotní se učit,” řekl pro NBC kapitán Nick Salimben,” každý den jsou stále lepší a lepší.”

Ukrajinci jsou školeni pro boj na frontě, kam se chtějí vrátit a zároveň vyjádřili spokojenost s americkými lekcemi na potlačení povstání ve městech, které jim mohou být užitečné.

Washington tvrdí, že jeho vojenská podpora je ryze obranná, neposílá zbraně na Ukrajinu, ale jenom ochranné pomůcky. Podle Moskvy, ale výcvik ukrajinské armády Američany ukazuje na to, že USA chce bránit prozápadní kyjevskou vládu.

“To je důkaz, že Spojené státy mají v úmyslu zůstat na Ukrajině,” řekl vojenský analytik moskevského Centra pro analýzu strategií a technologií Maxim Šepovalenko.

“Všechno to připomíná události z před 50 lety ve Vietnamu,” dodává.

Podle odborníka, americká angažovanost v konfliktu ve Vietnamu byla původně omezena na práci instruktorů, ale později se vyvinul do totální vojenské intervence.


(rp,prvnizpravy.cz,rt,foto:arch.)
foto je ilustrační