“Arméni, pojďte, odpalte majdan na úpatí hory Ararat!”

Philip Ekozyants
26. 6. 2015    zdroj se záznamem vystoupení
Co jsme ještě v naší historii nedělali? Navzájem jsme se nezabíjeli. V tom zaostáváme za mnoha velkými národy: za Rusy, Němci, Francouzi, Židy, Američany a Ukrajinci. Dokonce i Ukrajinci již vstoupili do “top bratrovrahů”, a vypadá to, že je řada i na nás.Viděl jsem ve vašich tvářích hazard, a nakonec jsem přece jen pochopil, proč režiséři ukrajinského majdanu jako prvního zastřelili Arménce – výrazného, černého, vousatého, s velkýma očima. Byl to jednoduchý ukazatel, kam se majdan pohne dál, ukazatel na Ararat.


No tak! Odpalte majdan na úpatí spásného útočiště celého lidstva. Pojďte, zabijte se navzájem a úplně se rozptylte po celé zeměkouli… Ano, možná je vaše vláda stejná hrůza, jako byla bývalá ukrajinská. Ale když ji svrhnete, nebudete to vy, kteří zaujmete její místo. Když si způsobíte rány, nikdy je nebudete schopni vyléčit.

Proč je arménský lid doposud tak semknutý? Pro toto existuje pouze jediný důvod: v historii arménského národa dosud nebyla bratrovražedná válka. Teď je na prahu. A jakmile začne – historie našeho národa bude směřovat ke konci.

Může to být prospěšné komukoliv. Nebudu ukazovat prstem na ty, kteří již více než sto let usilují o světovou nadvládu. Jejich ksichty a sídla nezná pouze lenoch. Ale je tu jen jeden národ na zemi, pro který to určitě výhodné není, pro který to je prostě konec – jsou to Arméni.

Můj dědeček se narodil v Erzurumu. Od roku 1915 je naše rodina daleko od vlasti svých předků. Současná Arménie je jediným místem, kam se všichni můžeme ještě vrátit. Pojďte, zabijte ji. Tarify na plyn, vodu a elektřinu za to stojí.

Vezměte si příklad z kyjevské opičárny, která pohřbila obrovskou, prosperující zemi. Obrovskou, bratři Arméni. A našich posledních 27 tisíc km2, které se nazývají Arménií, pohřbíte mnohem rychleji. No tak, kupředu!

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová