Atény: Demokracie se zrodila tady a tady také umírá

Giulietto Chiesa, rozhovor
25. 6. 2015   Sputník
V těchto dnech posuzovali evropští a američtí intelektuálové různé politické orientace ve starobylém městě Delphi pravděpodobnost politické transformace Evropy v případě odchodu Řecka z Evropské unie. Tohoto thin tank se zúčastnil i nezávislý italský novinář Giulietto Chiesa. O svých dojmech z Řecka se svěřil v interview pro Sputnik.Italia.

„Jsme svědky obrovského duchovního úpadku. Země se rozdělila. Ve stejný den, a sice v pondělí, se na hlavním náměstí Atén konaly dvě manifestace se zcela protikladnými pozicemi, jedna hájila zastavení jednání s Bruselem, druhá požadovala, aby Řecko zůstalo v Evropě. Kromě pocitu, že země je rozpolcená, vzniká i obrovský pocit všudypřítomného neklidu, ten pociťuje každý.

Všichni jsou v rozhovorech velice opatrní, a dá se proto těžko pochopit, stoupenci jaké varianty dnes v zemi převládají. Strana Syriza zvítězila ve volbách pouze se 37% hlasů, což znamená, že převážnou část voličů značně znepokojuje její politika. Nikdo neví, co se stane v případě scénáře, který bude alternativou pro zastavení jednání. Alternativy jsou dvě. Když vláda přijme podmínky Trojky, všichni se ocitnou před posledním a dramatickým utahováním opasků a dalším roztáčením spirály dluhu, který se nedá zaplatit.


Řecko zamítlo vstřícné návrhy věřitelů týkající se problému státního dluhu

Na druhé straně je ale pro mnohé odchod z eurozóny a z EU pokusem pozvednout svou zem, to se ale nestane okamžitě. Všichni jsou si vědomi toho, že v tomto případě bude nestabilita obrovská, nikdo ale neví, jaké budou následky a jak dlouho to bude trvat.

První verzí je sociální katastrofa, druhou — absolutní nejistota. A není to jen volba vlády, rozhoduje o tom každý jednotlivý Řek. Ve hře jsou osudy milionů lidí.

V posledních letech jsme pozorovali sociální a kulturní úpadek řeckého hlavního města. Co se děje v městských ulicích dnes?

Atény upadají. Dokonce i hlavní ulice města nedaleko parlamentu jsou liduprázdné, stažené rolety na vitrínách, rozbitá skla. Zdi domů jsou špinavé, jsou plné nápisů a kreseb do takové míry, že vypadají jako výplod zoufalého nemocného rozumu tíhnoucího k sebelikvidaci. Všude potkáváte policejní hlídky, vojáky v helmách z plastu, se štíty a obušky. Pohybují se po městě, aby zabránili nepokojům. Napětí ve městě je vysoké, a nepřekvapí mě, když vyústí v nepokoje a protesty, přičemž bude úplně jedno, jaké bude rozhodnutí vlády.

Názor: Události v Arménii jsou opakováním převratu na Ukrajině

Nevzniká pocit, že někdo v Řecku věří, že se tato zem vrátí k normálnímu životu. Všichni jsou si vědomi toho, že Řecko směřuje buď k ještě větší katastrofě, nebo k ještě větší neurčitosti.

Jaká je v tomto dramatickém okamžiku situace ve výrobě?

Kolem Atén a kolem autostrády, po které jsme jeli do Delphi, jsem viděl spoustu opuštěných krámků, zavřených továren a dílen. Vypadalo to jako zbytky civilizace, která zahynula. Řecko ztratilo za tyto 4 roky krize 27% národního HDP. K poklesu HDP došlo kvůli snížení průmyslové výroby. Degradaci vidíme prostým okem jak v Aténách, tak i v jiných místech.

Mnozí Řekové říkají, že nejsmutnější je, že jejich zem byla vlastí demokracie a v Evropě se stala páriou. Jeden starý Řek mi řekl: „Nikdo si už nepamatuje, jací jsme byli. Nikdo si víc nevzpomene na Aeschyla nebo Sofokla, ani na Euripida. Nikdo si nepamatuje tradice demokracie, která se zrodila tady a tady dnes také umírá.