Bratislavou pochodovalo tisíce odpůrců islamizace a přistěhovalectví

22. 6. 2015   Svobodné noviny
Ulicemi Bratislavy se ozývalo „Slovensko Slovákům!“
Prostřednictvím sociální sítě Facebook potvrdilo svoji účast na sobotní demonstraci více než třinách tisíc účastníků. Slováci se tak rozhodli protestovat proti kvótám, které chce členským zemím určit Brusel. Vyjádřili také i svůj nesouhlas s islamizací Slovenska.


Odhady počtu účastníků se liší. Organizátoři uvádějí 10,000, většina médií se shoduje na pěti tisících, slovenský deník Sme dokonce píše jen o 2 tisících protestujících. V davu byla většina běžných občanů, k překvapení bylo vidět i starší osoby. V žádném případě se nedá tvrdit, že by demonstraci tvořili jen příslušníci extremní pravice, i když bylo vidět i vlajky SHO, Pospolitosti a Kotlebové strany.

Odpůrci islamizace na demonstraci v Bratislavě Foto: Hlavnespravy.sk

Dav doprovázela policie. Lidé postupně přešli od hlavního vlakového nádraží až na ulici Štefaníkovou, kde je zastavila policie a skandovali hesla jako „Vlastizrada!“. Dokonce vykřikovali hanlivé hesla na margo europoslankyně Moniky Flašíkové-Beňové. Demonstranti drželi v rukách i transparenty, kterými se hlásili k hnutí Vzdor.

Zastánci přijímání imigrantů zorganizovali protiakci na Hodžovém náměstí. Policie je ale ke shromáždění nepustila. Bylo ale slyšet jejich křik. Sešlo se jich na tomto protestu asi 20 převážně mladých lidí, kteří drželi plakáty s přeškrtnutými hákovými kříži. Skupinku uvedl Robert Mihály a protestu se zúčastnil i Michal Havran lídr skupiny Para Lasky.

Na náměstí SNP se mezi řečníky, kteří vystoupili na pódiu, objevil i předseda Bánskobystřického kraje Marián Kotleba. Nejprve všem popřál „pěkný bílý den“, za což si vysloužil velký potlesk. Během proslovu označil poslance v parlamentu na zrádce a připomněl účastníkům protestu, že pro kvóty hlasovali i slovenští europoslanci. „Oběsit, oběsit,“ skandoval dav.

Za příliv uprchlíků do Evropy můžou podle řečníků především USA, protože bombardují Sýrii a Libyi, kritizovali ale i Izrael, vládu,Roberta Fica, kapitalismus, nebo vysokou nezaměstnanost.

Další výraznou osobností na protestní akci byl bývalý městský policajt Marián Mišun. Ten měl v minulosti problémy za to, že spálil vlajku Evropské unie. Tentokrát dav vlajku roztrhal.

Marián Kotleba nakonec vyzval přítomné, aby se přemístili na Úřad vlády, přičemž poznamenal, že jej Robert Fico nepřijal jako banskobystřického župana, a tak by si chtěl úřad vlády prohlídnout takovým způsobem.
dPřed Úřadem vlády se začalo přesouvat podle organizátorů asi 3 až 5 tisíc lidí.

Kotleba před Úřadem vlády rozpustil shromáždění.

Zatímco do 17.00 h zadržela policie v souvislosti se sobotními protestními akcemi v Bratislavě deset osob, po tomto čase se počet zadržených výrazně zvýšil.

Policie zasahovala nejprve proti skupině přibližně 300 osob, která na nádvoří Bratislavského hradu narušila průběh cyklistických závodů, dopouštěla se výtržnosti a napadala ostatní. „Policie okamžitě zakročila a skupinu výtržníků začala vytlačovat, přičemž zadržela celkem 25 osob,“ informovala Kurucová.

Dalších 25 lidí policie zadržela na Staroměstské ulici, kde měli pachatelé poškodit šest služebních policejních vozidel. „Krátce před 18.00 h tam došlo i k útoku na policajte, kterého hozená dlažební kostka zasáhla do stehna,“ uvedla Kurucová.

K útoku na policajty došlo i během pochodu demonstrantů proti islamizaci Evropy. Dva policejní příslušníci byli zasaženi slzným plynem. „Z podezření z útoku na veřejného činitele předvedli na policejní oddělení 28letého Bratislavana.

Sobotní protestní shromáždění v Bratislavě si vyžádaly operativní opatření Dopravního podniku Bratislava (DPB). Týkaly se objížďkových tras a náhradních spojů.

Jak informovala Zuzana Vachová z DPB TASR, od 15:35 h nefungovala tramvajová doprava na Obchodní ulici, Nám. SNP a Kapucínské ulici. „Všechny tramvaje jezdí odkloněnou trasou přes Nábřeží arm. gen. L. Svobody a následně přes Jesenskou ulici na Špitálskou,“ uvedla Vachová.