V evropských zemích vládne nespokojenost s americkými plány na rozmístění jaderných zbraní v Evropě namířených proti Rusku. Podle Němců to může destabilizovat a rozdělit západní svět.

22. 6. 2015     První zprávy    spiegel.de
Analytici německé tajné služby tvrdí, že nejsou vidět žádné změny úrovně nebezpečí plynoucí z Moskvy, píše německý časopis Der Spiegel. Washington opět hovořil o rozmístění jaderných zbraní v Evropě, ale tento jeho záměr by mohl destabilizovat a rozdělit západní svět, píše Der Spiegel.


Vážně znepokojeno je především Německo. Ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeiervaroval před zatažením do „urychlování spirály eskalace napětí – zpočátku slovy, a pak činy”, přičemž v tom vidí „staré reflexy studené války”.

„Berlín se obává, že se Evropa může opět ocitnout v centru rostoucí konfrontace mezi Východem a Západem, a Německo se může znovu ukázat jako zóna nasazení (jaderných zbraní),” píše německý týdeník.

Zdroj časopisu v německém ministerstvu obrany předpokládá, že velká část výzbroje se umístí právě v Německu. V Německu a zemích východní Evropy – členů NATO, také Washington plánuje nasadit tanky, těžkou vojenskou techniku a pět tisíc vojáků. Americký prezident Barack Obama doufá, že tak uklidní obavy pobaltských států a východní Evropy, která má od počátku ukrajinské krize znovu strach z ruské agrese. Ale také doufá, že uklidní své kritiky v americkém Kongresu,“ uvedl časopis.

Přestože se německá kancléřka Angela Merkelová vyhýbá veřejné kritice amerických spojenců, nejsou pro ni vyhlídky ničím příjemným. Je to dilema: buď se hádat s Bílým domem, nebo být trvale označena v očích kolegů za „americkou loutku”.

Washington trvá na tom, že Rusko porušilo smlouvu o jaderných raketách středního doletu (INF). Evropa však na tento argument hledí kriticky. Němečtí experti, zejména Oliver Mayer z Německého ústavu pro mezinárodní a bezpečnostní záležitosti, vyjádřili vážné pochybnosti o oprávněnosti hovořit o ruském porušení Smlouvy o INF.

V únoru, kdy do agendy setkání ministrů obrany NATO byla zahrnuta otázka nasazení pozemních křídlatých střel v Evropě, Německo a Francie hlasovaly proti, zdůraznil Der Spiegel.

Analytici v německé tajné službě BND tvrdí, že „nevidí žádné významné změny v úrovni nebezpečí, které představuje Rusko,” upozorňuje publikace.

Podle časopisu nejen Německo nechce být epicentrem konfrontace mezi Západem a Ruskem. Navzdory tomu, že existují země, které silně podporují takovou konfrontaci, rozhodnutí Ameriky umístit jaderné rakety v Evropě by mohlo vážně narušit jednotu západního světa, zdůrazňuje Der Spiegel.