Chris Roman: 3. světová válka – mediální příprava

30. 6. 2015
Rozhovor s Chrisem Romanem, politologem, ředitelem Výzkumného geopolitického centra “Euro-Rus” (Belgie), v němž vysvětluje postoj belgické vlády ve vztahu k Rusku.
…Každá válka má dvě fáze: přípravnou, to jsou program, zprávy, různé druhy propagandy, lži v televizi, a pak přichází druhá fáze – samotná válka.Vše, co nyní pozoruji, nasvědčuje tomu, že přípravná fáze již začala. A to vše se děje stále podle stejného schématu. Mění se rétorika v článcích o zemi nepřítele, v této zemi náhle začne vládnout ne vláda, ale “režim”, vůdce národa již není prezidentem, ale “diktátorem”. Tak se postupně vytváří obraz nepřítele. A proto, aby Belgičané nezačali náhle cítit s Rusy, jsou ze zpráv odstraňovány jakékoliv zmínky o Rusku.


IA REGNUM: Chrisi, řekněte nám, jak jsou podle vašeho názoru dnes naladěni obyčejní Belgičané ve vztahu k Rusku?

Protiruská propaganda je dnes aktivnější, než byla dokonce propaganda proti SSSR před 40 lety. Proto jsou běžní Belgičané naladěni vůči Rusku velmi negativně. Když se začne mluvit o Rusku, lidé mají obvykle tendenci mluvit o Rusech, že “jsou to nešťastní lidé, kteří nemají ponětí, co je to svoboda.” Na což vždy odpovídám: “A odkud to víte? Žili jste v Rusku? Tam je například na rozdíl od naší Belgie opozice. A my ji nemáme vůbec.” Je to pravda, v Belgii opozice není. Jsou strany, které nejsou po posledních volbách ve vládě, a někdy kritizují ty, kteří se do ní dostali. Ale to není opozice v tom smyslu, ve kterém by měla být. Obvykle Belgičané prostě nejsou schopni pochopit, o čem mluvím. Naše propaganda je tak silná, že Rusko je nyní v představách Belgičana bojechtivá země s fašistickou diktaturou. Jakékoli diskuze s lidmi tady jsou k ničemu, jako bys narážel do zdi.

IA REGNUM: Byl jste ještě v Moskvě, když tady v Belgii byl obstaven majetek Ruské federace. Viděl jste, jakou vlnu diskuzí tato zpráva v Rusku vyvolala. Ale belgická média mlčela.Co se podle vás děje? Jak bylo něco takového vůbec možné?

Ano, je to zarážející fakt. Naše belgická média mlčela a Rusové vůbec nemohli získat nějaké zprávy a reakce z belgické strany. Byl jsem v těch dnech v Moskvě na roztrhání, protože jsme já a ještě pár mých kolegů byli jediní Belgičané, kteří poskytovali alespoň nějaké komentáře. O několik dní později se v druhořadých novinách francouzsky mluvící části Belgie jakési komentáře přece jenom vyskytly, a myslím, že na vlámském kanálu byla krátká informace, kde belgický ministr zahraničí řekl dvě věty. Byly kusé komentáře na posledních stránkách, ale hlavní zprávou to nebylo ani jednou ani v jednom z médií. Podle mého názoru je možné pouze jedno vysvětlení této skutečnosti: válka s Ruskem již začala.

Propaganda vždy prezentuje vůdce země, proti níž se chystají bojovat, jako zlého diktátora, je nám řečeno, “že lidé v této zemi trpí a my jim teď pomůžeme tohoto diktátora svrhnout z trůnu.” Tak tomu bylo v první světové, ve druhé světové, tak to dělají všechny země před útokem. Prohlašují protivníka za monstrum, netvora, diktátora. Obyvatelé nechtějí bojovat, proto je potřeba je “nabít”, vysvětlit, proč je to zapotřebí, lidé si musí zvyknout na myšlenku, že válka je nezbytná, musí přijmout tuto myšlenku jako nevyhnutelnou a potřebnou. Je to podobné, jako když lékař připravuje pacienta k obtížné a riskantní operaci. Žádný lékař vám přímo neřekne: “Potřebuješ operaci, ale šance na úspěch je 50:50. Rozhodni se”. Zkušený lékař začne zeširoka, a nakonec vás přesvědčí, že pro záchranu vašeho života potřebujete operaci. Vy se dobrovolně rozhodnete riskovat. A tak to dělají média. Nikdo vám nikdy přímo neřekne: “Začínáme válku.” Vše se dělá z povzdálí. Připomeňme si, jak nám říkali o diktátorských režimech a násilí Saddáma Husajna a Muammara Kaddáfího před útokem na Irák a Libyi. Mimochodem, s těmito vůdci to udělali stejně – nejprve byly obstaveny jejich účty a účty jejich blízkých, a také majetek v zahraničí. To všechno jsou znaky první fáze. S Ruskem je to samozřejmě obtížnější. Nezapomínejme, že Rusko má silnou armádu, která je i bez použití jaderných zbraní schopna rozcupovat Evropu na kousky, to si všichni pamatují a dobře si představují důsledky případného ozbrojeného konfliktu s Ruskem. Proto jsou s Ruskem velmi opatrní a obezřetní.

Zatím je ještě Belgie oficiálně v přátelských vztazích s Ruskem. Diplomaté komunikují, realizují se společné projekty, ale obstavení majetku – to je velmi důležitý signál, že Belgie získala právo začít Rusko provokovat. Proto byl také vybrán Chodorkovskij, který byl uvězněn za daňové machinace. Je to jako facka. A skutečnost, že Belgie je otevřeně na jeho straně, svědčí pouze o jednom – má silnou podporu, samotná Belgie by se nikdy tímto směrem nevydala. Je to vůbec unikátní situace, za celý svůj život jsem nikdy nic podobného neviděl, Belgie se zapletla do nebezpečné hry. Pokud Rusko zabaví belgický majetek v Rusku, bude u nás situace ještě horší, než byla během minulé studené války. Západ se snaží vyvíjet na Rusko tlak .

Chodorkovskij teď zřídil organizace “Otevřené Rusko”, je také “Otevřená Ukrajina”, všechny tyto “otevřené” organizace jsou financovány také Sörösem. Cílem těchto organizací jsou státní převraty a dosazení k moci proamerických vůdců. Podle mého názoru by Západ rád viděl Chodorkovského jako prezidenta Ruska, ale podle mého názoru to je nepřijatelné pro samotné Rusy. Jsem si jistý, že jakmile by se stal prezidentem, rozdá Rusko svým západním partnerům. Evropský soud nařídil Rusku zaplatit 50 miliard, ale nevzal v úvahu, že jeho rozhodnutí nejsou pro Rusko závazná. Rusko se nepodřizuje Evropě a nikdy nebude.

K dovršení toho všeho nechápu, jak Evropa může vystupovat na straně Chodorkovského: je to podvodník, zloděj, zločinec. To svého času uznal i Evropský soud, akcionáři “JUKOSu”, kteří nyní požadují 50 miliard, to dobře věděli, ale stejně s ním stále obchodovali, oni jsou jeho spoluviníky v plném rozsahu. Rusko by nemělo zaplatit podvodníkům ani kopejku. Zpráva o tom, že aktiva Ruské federace byla v Belgii obstavena, proběhla zcela bez povšimnutí, ale pokud to udělá Rusko s belgickými aktivy, pak se média vynasnaží to rozšířit do nejodlehlejších koutů Belgie. Přirozeně se nebude zmiňovat, že se jedná o odvetnou reakci. Není to fér, ale bude to přesně tak.

IA REGNUM: Dobře, je jasné, proč Rusko zmizelo z belgických zpráv. Ale proč zmizela Ukrajina? Mnozí Belgičané, kteří nejsou ženatí s Ukrajinkami a nemají vůbec žádný vztah k této zemi, si již myslí, že válka tam skončila. Pokud dříve večerní zprávy každý den v Belgii informovaly o situaci, teď neříkají nic. Můžete to nějak vysvětlit?

Ano, skutečně, na začátku války o tom každý den mluvili v rádiu, v televizi nebo o tom psaly noviny. I když je třeba upřesnit, že pokaždé to byl jen Porošenko nebo Jaceňuk, párkrát zpěvačka Ruslana. Ani jednou nám neumožnili si poslechnout vystoupení Putina, zřídka byly úryvky řeči Lavrova. A najednou všechno utichlo. Před několika dny byla zase v Tunisku teroristická exploze, zahynulo asi 20 lidí, to se dostalo na první stránky novin. O Donbasu, Doněcku, Lugansku, kde lidé umírají každý den, se nám neříká nic. Podle mého názoru se to dá vysvětlit velmi jednoduše: je internet, a sama televize již nestačí klamat lidi. V internetu je příliš mnoho faktů, které jsou v rozporu s oficiální belgickou verzí toho, co se děje. Beztrestně lhát se už nedaří. Aby naše média nebyla přistižena při lži, prostě raději mlčí. Co mohou říct? Že Rusové měli pravdu? Že ruská armáda tam není a že ukrajinská armáda bojuje s vlastním národem? Ne, něco takového přece nemohou říct. Oficiální postoj je, že všemu je na vině Rusko. Pamatujete si na sestřelený malajský “Boeing”? Ještě padal a v našich zprávách již křičeli na plná ústa, že ho sestřelili Rusové. Nyní se objevují fakta, že to neudělali Rusové, a výsledkem je, že už se nic o vyšetřování nedovídáme. Mlčení svědčí o tom, že pravda není na straně belgických a evropských médií. Kdyby alespoň něco měla, vykřikovala by to od rána do večera.

IA REGNUM: můžete komentovat nedávné vystoupení ministra obrany Belgie, který učinil prohlášení, že Belgie by měla zvýšit příspěvky do rozpočtu NATO o 4,2 miliardy eur v souvislosti s blížící se hrozbou ze strany Ruska? Jaká byla reakce Belgičanů?
Na úvod chci poznamenat, že USA poslední dobou opakovaně kritizovaly Evropu za příliš malé příspěvky do rozpočtu NATO, obviňují Evropu, že kvůli finančním problémům, způsobeným hospodářskou krizí, začali Evropané šetřit na vojenském rozpočtu. Pro Ameriku je to nepřijatelné, protože celá ekonomika této země je postavena na vojenské tématice – aby udržovala svou ekonomiku, potřebuje Amerika každé 4 roky válku, jinak hospodářský růst zpomaluje, to není pro nikoho žádné tajemství. Ale Spojené státy nemohou bojovat na vlastní pěst, potřebují spojence – loutky, a členské země NATO prožívají krizi, nemohou zvýšit příspěvky do vojenského rozpočtu, proto je na Evropu vyvíjen tlak. V případě Belgie je všechno velmi jednoduché: všechny strany, ktré jsou nyní ve vládnoucí koalici, jsou pro NATO, to znamená rusofobní. Lídři těchto stran jsou součástí skupiny Bilderberg (uzavřená organizace, která se skládá asi ze 130 členů, z nichž většina jsou vlivní lidé ve světě politiky, obchodu a bankovnictví, kteří se scházejí na každoroční výroční konferenci, na níž je rozpracováván plán rozvoje zemí na rok). Tisk nemá přístup na tuto konferenci a účastníci jsou zváni striktně na základě osobních doporučení. Belgický politik Herman Van Rompuy, který obdržel jednou pozvání na tuto konferenci, se o měsíc později stal prezidentem Evropy. Nejsem příznivec konspirologie, ale v případě Van Rompuye vše bylo velmi jasné. Do Bilderbergského klubu patří téměř všichni premiéři evropských zemí a zástupci královských dvorů Evropy. Tento klub, který byl vytvořen v době studené války proti SSSR, skvěle funguje doposud. Podobně stále ještě existuje GLADIO – dceřiná společnost NATO. Pokud NATO vystupuje otevřeně, pak cílem GLADIO je vytvořit a vycvičit teroristické skupiny na území států bývalého Sovětského svazu. Existují fakta, která ukazují například na skutečnost, že ukrajinští ozbrojenci UNA absolvovali instruktáže v GLADIO od roku 2006.

Vrátíme-li se k našemu ministrovi obrany – jeho řeči na podporu navýšení rozpočtu NATO jsou logické, v Belgii je evropské ústředí NATO. Američany vůbec nezajímají naše problémy s penzijním fondem nebo naše rozpočtové díry. Celých 25 let po rozpadu SSSR NATO ani na okamžik neopustilo myšlenku útoku na Rusko. Ale neměli důvod. A teď, v souvislosti s chaosem na Ukrajině, se tato příležitost objevila, a oni ji aktivně rozvíjejí. Lidé starší generace, vychovaní na propagandě proti SSSR, už přijali myšlenku nevyhnutelnosti konfliktu s Ruskem. Vím, o čem mluvím, vyrůstal jsem v době, kdy nám ve škole stále říkali: “Když přijdou Rusové, půjdeš do GULAGu.” Když na věc přijde, po rozpadu SSSR měly být zrušeny i NATO a GLADIO, ale nějakým způsobem se tyto organizace rozrostly do vesmírných rozměrů. Motto “Rusové se blíží” je znovu aktuální. Když náš ministr obrany oznámil, že 1000 belgických vojáků bude vysláno do Pobaltí pro odražení ruského útoku, že musíme zvýšit příspěvky do vojenského rozpočtu NATO, nikdo v zemi ani nehnul brvou. Rusofóbie je jako AIDS: když se jednou nakazíš, je to nevyléčitelné. Jediné, co zabraňuje Americe ovládnout svět, je Rusko. Proto nemějte iluze o možnosti přátelství do budoucna. Přeji vám vytrvalost a odvahu.

Za IA Regnum vedla rozhovor Irina Gončarova
Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová