Ukrajinská svodka – JF a jeho výběr ze světového tisku

vybral, přeložil a sestavil JF
30.6.2015  Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Předkládám dalších pár článků, nalezených porůznu na anglofonních zdrojích. Přímo Ukrajiny se týkají jen málo, takže se tomu snad ani nedá říkat ukrajinská svodka. Mám pocit, jako by se Západ chystal změnit taktiku ale zatím si není jistý jak a tak asi do médií raději nic moc nepouští.
Co znamenají hranice v Evropě
(zdroj)
George Friedman, Geopolitical Weekly, June 23, 2015

Dnešní Evropa je světadíl samých hranic. Druhý nejmenší světadíl světa sestává z více než 50 různých suverénních národních států. Mnohé z nich jsou členy Evropské Unie. Jádrem projektu EU je snaha zmenšit význam a sílu těchto hranic bez jejich úplného zrušení – teoreticky dosažitelný cíl. Ale dějiny nejsou nakloněny teoretickým řešením.

Dnešní Evropa čelí třem krizím, které jsou jednoznačně spojeny s národními hranicemi a s tím, co znamenají a kdo je kontroluje. Tyto krize spolu zdánlivě nesouvisí: imigrace z islámských zemí, řecký ekonomický problém a ukrajinský konflikt jako by neměly nic společného. Ve skutečnosti jsou všechny, různými způsoby, odvozeny od otázky, co vlastně hranice znamenají.

 
Carter: NATO Musí vylepšit kyberobranu
(zdroj)
The Associated Press, 24.6.2015

NATO musí vylepšit svou schopnost obrany proti kybernetickým útokům ještě dřív, než samo začne budovat své útočné kybernetické válečné prostředky, řekl ministr obrany USA Ashton Carter velitelům spojenců v souvislosti se napjatými vztahy s Ruskem, které vykazuje ochotu spustit počitačové útoky proti jiným národům. Carterův vzkaz je určen některým expertům a politikům, kteří věří, že by NATO mělo zahájit vývoj kyberzbraní s cílem odstrašit protivníky v 21-tém století. Vysocí velitelé NATO řekli, že kybernetická bezpečnost byla jen jedním z témat Carterových poznámek ke spojencům a ministrům obrany při jejich posledním setkání. Řekli to za podmínky přísného dodržení anonymity, protože neměli svolení toto téma diskutovat veřejně.

 
Generál USA: Ruská vojenská přítomnost na Ukrajině je nevyvratitelná
(zdroj)
The Associated Press, 24.6.2015

Velitel jednotek USA v Evropě odmítl tvrzení Ruska, že stojí mimo konflikt na Ukrajině a řekl, že o tom naopak existují „jasné a nevyvratitelné důkazy“. Generál Ben Hodges mluvil o přímé i nepřímé vojenské pomoci Moskvy Ruským separatistům v komentářích, uvolněných z brífinku k uzavřenému zasedání OBSE.
 

Velká Britanie vystupňuje výcvik ukrajinských ozbrojených sil
(zdroj)
Reuters, 24.6.2015

Britanie vystupňuje svoji pomoc při výcviku ukrajinských ozbrojených sil v souvislosti s eskalací bojů s proruskými separatisty na východě země. Tajemník ministerstva obrany Michael Fallon řekl, že na nejbližším zasedání NATO Britanie ohlásí plán na dvojnásobné zvýšení výdajů na tento výcvik až na 6 milionů liber. „Už jsme zdvojnásobili objem výcviku pro ukrajinské síly. Cvičíme už 650 mužů a do podzimu by se tento počet měl zvýšit na 1000“, řekl reportérům. „Cvičíme je v polní medicině, pěchotních dovednostech, logistice a v taktickém zpravodajství.“ dodal.

 
Někdejší velitel ukrajinských povstalců varuje před „velkou válkou“ (zdroj)
Reuters, 24.6.2015

Bývalý lídr proruských separatistů řekl, že příměří na východní Ukrajině se s největší pravděpodobností hroutí a Rusko bude zataženo do „velké války“, aby odstranilo „bolest na svých hranicích“. Po dohodách, známých jako Minsk II se násilí na východě sice zmírnilo ale úplně nevymizelo. Alexandr Borodaj, ruský občan a někdejší novinář, pracující pro nacionalistické noviny, který se loni stal premiérem samozvané Doněcké lidové republiky (DNR), řekl, že očekává, že ukrajinská armáda zahájí novou ofenzivu.

„Po pravdě řečeno, očekávám, že na ujednání Minsk II přestane být brán ohled, stejně, jak se přestala uznávat ujednání Minsk I.“ řekl Borodaj, obklopený bývalými povstaleckými veliteli, v rozhovoru, vedeném tento týden v jedné moskevské restauraci. „Nakonec zahájí ukrajinská armáda ofenzivu. To je velmi pravděpodobný vývoj… Nejsem si jist, zda to skončí velkou válkou, ale Rusko nemůže tento bolavý vřed na svých hranicích tolerovat do nekonečna.“

 
Orwellovský pohled The New York Times na Ukrajinu
(zdroj)
Robert Parry, Global Research, 23.6.2015, Consortium News, 22.6.2015
V románu George Orwella – 1984, vůdci Oceánie organizovali „Dvě minuty nenávisti“, při kterých se na obrazovkách objevil obrázek nepřítele a loajální občané Oceánie před nimi vyjadřovali svůj hněv a tak se připravovali na nekonečnou válku a vzdávali se své svobody. A k tomu dnes máme v Americe New York Times.

Jistěže jsou metody Times jemnější než ty v Oceánii ale smysl je stejný. Jejich „zpravodajství“ rozhoduje o tom, kdo je právě naším současným nepřítelem a popisuje jeho vůdce jako démona, který ničí vše, čeho se dotkne. My ostatní si nemáme samostatně co myslet. Od nás se jen očekává, že budeme nenávidět. Jak Times degenerovaly z poměrně decentních novin k neokonzervativní propagandě, jeho vydavatelé se snížili k vymýšlení jednoduchých příběhů, které slouží k ideologickým účelům – jejich vlastní verzi „dvouminutovek nenávisti“. Stejně jako vůdci Oceánie, Times mají v propagandě stále těžší ruku.

 

Propaganda vládne Západu
(zdroj)
Dr. Paul Craig Roberts, Global Research, 24.6.2015

Lži o Rusku a ruském prezidentovi jsou už tak mocné a natolik vystrašily svět ničivou válkou, že důstojní Američané zformovali „Americký výbor pro Východo-Západní Shodu“. Členy zakládajícího výboru jsou senátor Bill Bradley, bývalý velvyslanec v SSSR Jack Matlock, William J. van den Heuvel, bývaly velvyslanec při OSN, John Pepper, bývalý předseda a CEO firmy Proctor Gamble, Gilbert Doctorow, obchodník se čtvrtstoletím zkušeností v obchodu s Ruskem, a profesoři Ellen Mickiewicz z Duke University a Stephen Cohen z Princetonu a New York University.

Je opravdu mimořádné, že kooperace mezi Ruskem a USA, vytvořená během desetiletí postupně vládami, počínaje J.F.Kennedym a vrcholící koncem Studené války a dohodami Reagan-Gorbačov, byla zničena hrtskou amerických neokonzervativních válkožroutů za pouhého půldruhého roku. Výsledky 40-letého snažení byly přes noc vymazány skupinou bláznivých válečníků, kteří věří, že Washington má právo na světovou nadvládu.

 
Stojíme před střetnutím NATO s Ruskem?
(zdroj)
Patrick J. Buchanan, Global Research, 24.6.2015

„USA umístí těžké zbraně ve východní Evropě: Vzkaz pro Rusko.“ stojí v titulcích listu New York Times. „Ve významné snaze odvrátit možnou ruskou agresi v Evropě, Pentagon rozhodl o umístění bojových tanků, obrněných vozidel pěchoty a dalších těžkých zbraní pro až 5000 amerických vojáků v některých pobaltských a východoevropských zemích.“ hlásí Times. Jako zdroje jsou citováni „američtí a spojenečtí oficiální činitelé“.

Na zprávu Pentagonu odpověděl 16.června generál Jurij Jakubov a označil krok USA za „nejagresivnější krok Pentagonu a NATO od Studené války“. Když Moskva zjistí, že se těžké zbraně USA přesunují do Pobaltí, řekl Jakubov, Rusko „podpoří své síly a zdroje na západním dějišti strategických operací“. Moskva zejména vybaví své raketové brigády v Kaliningradu, na hranicích Litvy a Polska, „novými systémy taktických raket Iskander“.

Rakety Iskander mohou být vybaveny jadernými hlavicemi. Pentagon a Kongres si zřejmě myslí, že Putin blufuje, a tváří v tvář americké úpornosti ustoupí.

Senátem prošel návrh senátora McCaina na poskytnutí protitankových zbraní, houfnic, granátometů a munice. Vláda přitom nemusí vydat ani polovinu rozpočtových 300 milionů, za předpokladu, že 20 procent zůstane vyhrazeno na útočné zbraně.

Kongres odhlasoval, že Kyjevu bude dána zelená a dostatek výzbroje, aby se mohl pokusit o znovudobytí Doněcka, Luhanska a Krymu. Jestli Pentagon skutečně přesune své vojáky a těžké zbraně do Polska a pobaltských států a poskytne Kyjevu zbraně pro útok na povstaleckou východní Ukrajinu, budeme postaveni před ruskou- americkou konfrontaci jako nikdy předtím ve Studené válce.

Pentagon uvažuje o umístění jaderných střel v Evropě, namířených na ruská města (zdroj)
Vladimir Kozin, Global Research, 20.6. 2015, Oriental Review, 18.6.2015

Dne 4.června byla odtajněna část zprávy generála Martina Dempseyho, předsedy Rady náčelníků štábů USA. Ve zprávě je uvedeno, že Washington uvažuje o rozmístění křižujících střel s nukleárními hlavicemi v Evropě jako odpověď na údajné „porušování“ dohod o jaderných raketách středního doletu, uzavřených v roce 1987, ze strany Ruska. O čtyři dny později učinil podobné prohlášení britský ministr zahraničí Philip Hammond, který oznámil ochotu Londýna znovu akceptovat americké jaderné střely, které byly ze základ ve Velké Britanii odstraněny v roce 2006. Tím se Britanie připojila k těm , kdo kritizují Moskvu za „útoky“, kterých se Rusové nikde a nikdy nedopustili.

Vladimír Putin o globální ekonomice, geopolitice a vztazích Ruska s Evropou Plenární zasedání 19. Mezinárodního Ekonomického Fora ve St.Petěrsburu
(zdroj) 
Vladimir Putin, Global Research, 24.6.2015

Článek obsahuje úplný zahajovací projev V.Putina a jeho odpovědi na (vzhledem k ekonomické povaze fora nevhodné a provokativní) otázky moderátora zasedání, kterým byl americký televizní komentátor a žurnalista Charlie Rose. Dále článek obsahuje projevy následujících osobností: president čínské investiční společnosti Hang Lung Properties Ronny Chan, generální ředitel Bahrajnské společnosti Mumtalakat Holding Company Hashim Al-Kooheji, president společnosti YPF Argentina Miguel Galuccio, předseda dozorčí rady společnosti Knorr-Bremse Heinz Hermann Thiele.

(další texty z Fora budou následovat)

NSA, GCHQ & FBI používají antivirové programy k špehování uživatelů Internetu
(zdroj)
NSNBC International, 24.6.2015

Nová dávka dokumentů, uvoněných whistleblowerem NSA Edwardem Snowdenem, odhaluje, že někteří poskytovatelé internetové bezpečnosti byli NSA a GCHQ přinuceni k úpravám programů, které špionážním agenturám umožnily přístup do počítačů. Snowden speciálně uvádí moskevskou firmu Kaspersky ale krátký rozhovor s pracovníky Symantec odhalil, že společnost „spolupracuje s FBI“ a NSNBC se teď snaží zjistit, s kým dalším tato firma spolupracuje.

Odhalení nastoluje otázku, zda společnosti, které mají poskytovat bezpečí na Internetu, byly hacknuty nebo zda dobrovolně spolupracují s NSA, GCHQ, FBI a s bůhvíkým ještě.

The Intercept by mohl odhalit, že americká NSA a britská GCHQ vynaložily značné úsilí při snaze prolomit produkty známých poskytovatelů internetové bezpečnosti s cílem sledovat a infiltrovat sítě a počítače. The Intercept ale neuvolnil kopie dokumentů, které byly prozrazeny Edwardem Snowdenem, který se v současné době skrývá v Rusku.

Mír v Asii a Evropě s nepřátelskými státy?
(zdroj)
New Eastern Outlook, Christof Lehmann, 23.6.2015

Charta OSN stále označuje Italii, Německo a Japonsko za státy nepřátelské k OSN. V právnické terminologii to znamená, že libovolný člen OSN může zahájit „preventivní“ vojenskou agresi proti těmto státům bez vyhlášení války. Tento stav nepřátelského státu je zřídkakdy diskutován, přestože je dnes bezesporu jednou z hlavních překážek trvalého míru jak v Asii tak v Evropě. Od konce druhé světové války se žádný z členů Velké Čtyřky, tedy ani Čína, Velká Britanie, USA ani SSSR případně Rusko nepokusil učinit nějaké kroky k vypuštění klauzule nepřátelského státu z Charty OSN. Charta OSN tedy dále označuje Italii, Japonsko a Německo jako státy k OSN nepřátelské. Tento fakt je ve veřejné politické diskusi zcela ignorován, jak Velkou Čtyřkou, tak v Italii, Japonsku i Německu. Důsledky a nedostatek suverenity (t.j. jus ad bellum) jsou zjevně jednou z největších překážek dosažení trvalého míru v Asii i Evropě. Několik příkladů by mělo zřetelně ukázat, proč tomu tak je.