Francouzský prezident zuří: Američané špiclovali Hollanda, Sarkozyho a Chiraca

24.6.2015  zdroj

Americká Národní bezpečnostní agentura (NSA) vedla špionáž proti třem francouzským prezidentům včetně Françoise Hollanda a to jen pár dní poté, co nastoupil do úřadu v roce 2012. Vyplývá to z dokumentu, který byl dnes v noci zveřejněn na sajtu WikiLeaks.

WikiLeaks zveřejnily hlášení NSA ze dne 22. května 2012, tedy pár dní poté, co Hollande nastoupil do úřadu prezidenta Francie, o tom, že “schválil tajná setkání v Paříži, na kterých by se měla diskutovat krize eurozóny, zejména pokud jde o důsledky řeckého odchodu z eurozóny,” uvedla firma.

Zpráva rovněž uvádí, že Holland po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, řekl, že “dala ruce od Řecka a nebyla ochotna slevit.

“To u Hollanda vzbudilo velké starosti o Řecko a řecký lid, který by mohl reagovat hlasováním ve prospěch extremistických stran,” uvádí se ve stejném dokumentu zveřejněném na WikiLeaks.

Dokument dále uvádí, že francouzský prezident naplánoval setkání Merkelové s německými sociálními demokraty – členy hlavní německé opoziční strany – v Paříži.

AFP připomíná, že ačkoli veřejnost nevěděla o odposleších Hollanda, francouzský prezident během své návštěvy Washingtonu v únoru 2014 řekl, že “dva spojenci překonali své spory týkající se amerických digitálních odposlechů.

Vzájemná důvěra byla obnovena,” řekl pak Holland.

Dalším dokumentem z roku 2008 na téma dalšího bývalého francouzského prezidenta uvádí, že “Sarkozy vidí sám sebe jako jediného, kdo může vyřešit globální finanční krizi,” a tvrdí, že mnohé ekonomické problémy “jsou výsledkem chyb vlády USA, ale domnívá se, že Washington začal naslouchat některým jeho radám.”

Terčem odposlechů byl i prezident Chirac v roce 2006. Uvádí se, že ho tehdy francouzský ministr zahraničí Philippe Douste-Blazy popsal jako “někoho, kdo má tendenci … k vyslovování nevhodných či nepřesných poznámek”.

Při příležitosti zveřejňování webu WikiLeaks, že bezpečnostní služby USA šmírovaly Jacquesa Chiraca, Nicolase Sarkozyho a současného prezidenta Francoise Hollanda, prostřednictvím odposlechů jejich telefonních rozhovorů a zachycování jejich elektronické (e-mailové) korespondence, francouzský velvyslanec ve Spojených státech Gerard Aroud prohlásil na Twitteru, že “každý diplomat žije s nevyhnutelností, že jeho komunikace jsou odposlouchávány a nikoli jen z jedné země.”

“To je realita. Ale důležité, důvěrné rozhovory se konají prostřednictvím bezpečných způsobů komunikace,” dodal Aroud .

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange řekl, že francouzští občané mají právo vědět, že jejich vláda “podléhá dohledu údajného spojence” a slíbil “aktuálnější a důležité (informace)”.

Francouzský prezident Francois Hollande dnes řekl, že údajná americká špionáž tří francouzských prezidentů je nepřijatelná.

“Francie nebude tolerovat akce, které ohrožují bezpečnost a ochranu jejich zájmů,” uvádí se v prohlášení Hollandova kabinetu.