Jaceňuk o očekávání Kyjeva ohledně finančních a vojenských signálů od G7


9. 6. 2015      zdrojzdroj
Premiér Ukrajiny Arsenij Jaceňuk komentoval výsledky summitu G7, který skončil 8. června v Bavorsku. Bylo to oznámeno na webových stránkách ukrajinské vlády. Podle něj lídři na setkání “Velké sedmičky” potvrdili svou podporu Kyjevu, a také rozhodli, že bude tlak na Rusko zesílen.

“Prohlášení, které bylo vydáno k výsledkům summitu, v první řadě uvádí, že nikdo neudělal ani krok zpět,” poznamenal premiér. Jaceňuk upřesnil, že ukrajinská otázka byla jednou z hlavních na jednání G7, ale kromě politických signálů Kyjev rovněž očekává “finanční a vojenské”.

Zvláštní důraz premiér věnoval problematice dodávek obranných zbraní. “Je to nutné nejen pro Ukrajinu, jsou to i zbraně na obranu východních hranic Evropské unie. Dnes bráníme Evropu,” prohlásil a dodal, že “Rusko hodilo světu rukavici včetně členských zemí NATO”.

8. června prezident Barack Obama prohlásil, že ruští vojáci zůstávají na východě Ukrajiny, bez ohledu na to, že taková prohlášení jsou pravidelně Moskvou popírána. Podle něj budou stávající sankce platit až do doby, kdy Rusko a domobranci Donbasu budou porušovat režim příměří, jehož zavedení bylo dohodnuto v únoru v Minsku. Americký vůdce dodal, že pokud to bude nutné, země G7 jsou připraveny zostřit omezující opatření.

V pondělí, 8.června, o této možnosti informovala německá kancléřka Angela Merkelová. Před tím předseda Evropské rady Donald Tusk oznámil, že formální rozhodnutí o prodloužení sankcí EU vůči Rusku by mělo brzy následovat.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová