Jak pták přišel o zobák

Nové logo ODS

Ondřej Mrázek
1.6.2015  Altpress

Modrý pták přišel o zobák…a taky o ocas, což může, ale nemusí mít symbolický význam. Cosi jako: teď už opravdu, ale opravdu nebudeme tunelovat, oblbovat lidi, zneužívat tajné služby pro soukromé účely a amnestovat zloděje, kteří byli zákonně odsouzeni

Jenomže to by nesměla být ODS. „O“ jako Občanská a „D“ jako Demokratická. Tak se ona strana jmenovala, když dostala do znaku prvního ptáka, toho, který měl ještě zobák i ocas.

S občanskou společností ovšem neměla nikdy ani zbla společného – naopak: cokoli občanského potírala jako nebezpečné podrývání jediné správné privatizační pravdy. Nebezpečné podrývání nezdolného optimismu, modrého svazáctví, které bylo povinné sdílet – anebo „čušet“. ODS se stala regulérním výtahem k moci a penězům. Kdo je s námi, bude co nevidět za vodou anebo alespoň ve vatě. kdo je proti nám, má smůlu. O demokracii ani nemluvě.

Když se řekne ODS, vytanou mi na mysli jména, jako je Železný (praotec TV NOVA a apoštol oblbování českého národa v ryze coca-colovém stylu) nebo Kožený (slyšeli jste někdy o Československé námořní flotile?).

ODS je strana, která má na svědomí programovou devastaci české kultury. Strana, která místo návratu k étosu první republiky zavelela k pokračování normalizační zabedněnosti a seriálové salámovitosti. Stejně tak její jánabráchismus byl pokračováním toho husákovského „kdo neokrádá stát, okrádá rodinu“. Tak to nějak pokračovalo a přelilo se jak protoplasma přes kulisu revolučních barikád, jako by ani žádný zlom nebyl. Spíše jez, přes který se to dál valilo. Tupost, zabedněnost a podlézavost, nedostatek pokory nahrazen arogancí – pořád totéž, jen v (bledě) modrém.

A potom rozdělení Československa. Vina za tento tragický krok, který ochromil nejenom přirozený československý, ale i středoevropský vývoj událostí, byla tehdy v rozsáhlé, dosud ne zcela přesně popsané mediálně-oblbovací kampani přisouzena Mečiarovi – ve skutečnosti však vyšla z dílny Klausovy ODS poté, co utrpěla na Slovensku fiasko ve federálních volbách. Klaus a jeho ODS měly tehdy na vybranou – buď v souladu s demokratickými zásadami a pravidly odejít od moci, nebo rozbít bez ohledu na vůli občanů republiku a nějak to zakecat. Zvítězila druhá možnost.

Vše při starém

Toto jsou, alespoň pro mě, asociace s ODS a jejím modrým ptákem. A snaha useknout mu zobák a ocas, udělat z něj, jak se vyjádřil předseda ODS Fiala, „abstraktní véčko“, je pokusem udělat tlustou čáru, znovu jako už tolikrát oblbnout lidi, aby zapomněli, uvěřili a znovu modré ptáky volili. Aby, jak vzletně prohlásil Fiala, ten bezocasý pták „neletěl doleva, ale vzhůru jako celá ODS“.

Jenomže skutečnost je jiná. Fiala je pouhý šedivý pohrobek Klause. A praktiky této strany, která chtěla ubít kulturu a přinést místo ní šoubyznys (do značné místy se jí to bohužel podařilo), nečinit rozdíl mezi poctivě vydělanými a vypranými penězi, rozměnit hodnoty, jako jsou slušnost, lidskost, otevřenost, solidarita a pokora na peníze a obohatit pár svých věrných patolízalů na úkor všech ostatních, se nezměnily ani o píď. Pták nepták, zobák-nezobák a ocas-neocas.