Řídit stát jako firmu nebo jako obyčejně?

dopisovatel z Pootawí
1.6.2015   zdroj

Řízení státu politiky je údajně nezbytnost. Po kanadských zkušenostech bych si s tímto sebeobranným výrokem politiků dovolil silně polemizovat.

Politik nemusí být z principu hlupák. To, že jeho činy tak často vypadají idiotsky, je totiž výsledkem kompromisů, které musí dělat, aby si zachoval svoji politickou pozici. V politice jde jedině o moc.

I v soukromém sektoru lze najít lidi, kteří se chovají zhůvěřile. Příkladem může být vedení americké společnosti Enron nebo kanadského, dnes již neexistujícího domácího stříbra zvaného Nortel.

Kdyby byli (čeští) politici takoví odborníci, jak si o sobě myslí, nemohlo by dojít k takovým šílenostem, jako je předražení tunelu Blanka, zadlužení státu po roce 1989, a ztrátě mnoha podniků (viz třeba Válcovny trub v Chomutově), privatizace dolů, prodej významné části ČSA korejským aeroliniím za cenu jednoho tryskového motoru, nebo ztráta plzeňského Prazdroje.

Když přišel Andrej Babiš s výrokem, že stát je třeba řídit jako firmu, byl a je politiky z povolání napadán, že to není možné. Potíž je v tom, že političtí profesionálové a jim poplatná media papouškují jen část toho, co Babiš řekl. Ten zbytek se totiž týká hospodaření s veřejnými penězi, tedy vedení projektů jimi financovaných.

Babiš vysvětloval, že dřív, než se zahájí projekt za státní peníze, je třeba analyzovat, zda je potřebný. Pokud je schválen, je nutné jeho provedení sledovat prostřednictvím kontrolních bodů a po dokončení udělat závěrečnou analýzu, jejímž smyslem je zjistit případné nedostatky celého procesu, aby bylo možné zamezit opakování chyb v budoucnosti.

Nebezpečí řízení státu podle Babiše je prý v tom, říkají na svou obranu politici, že ve firmě je možné propouštět lidi mýrnix-dýrnix, jak to manažéry napadne.

V souvislosti s chystaným vyhozením ministra školství Chládka to zní skoro směšně. Premiér Sobotka se totiž chová jako hloupý manažér. Termín manažér je míněn ironicky, protože tento člověk by těžko mohl nějakou firmu řídit. Vždyť mu to moc nejde ani s vládou.

Sobotka prohlásil – v rozporu s často proklamovanou zásadou, že si politici nic nesdělují přes media – že ministra vyhodí kvůli obvinění, které se objevilo v MF Dnes, tedy v mediu, které premiér nepovažuje za nezávislé. Dodejme, že patří Babišovi, který nemá Chládka rád.

Sobotka dále řekl: „Respektuji fakt, že při našem dnešním rozhovoru ministr Chládek nařčení publikovaná v MF Dnes odmítl jako nepravdivá, chce se proti nim bránit a svou rezignaci by vnímal jako jakési ‚přiznání viny‘,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

„Současně nechci, aby zveřejněnými podezřeními vůči chování ministra Chládka a diskusí o nich bylo jakkoliv zatíženo fungování ministerstva školství a práce sociální demokracie ve vládě. V nejbližších dnech proto navrhnu odvolání Marcela Chládka z funkce ministra školství a budu se zabývat výběrem jeho nástupce za ČSSD.“
Sobotka může jen těžko myslet vážně, když současně říká „Pokládám Marcela Chládka za nejlepšího ministra školství za posledních deset let…“ Možná to pochopí president a Chládka odmítne v zájmu státu odvolat.

Vyhodit nejlepšího ministra školství v době, kdy se zjišťuje, že školství upadá a potřebuje změnit, a udělat to na základě neprokázaných obvinění, lze označit za stupidní. Jakkoli je zájem devíti žen (kam odešly a za jakých podmínek?) důležitý, existuje jistý nepoměr s potřebou deseti miliónů občanů mít skvělého ministra školství.

Mechanismus odstraňování nevhodných ministrů by se dal dotáhnout ad absurdum tím, že se pár sekretářek nebo novinářů dá koupit. Co když to za čas udělá opozice, obviní samotného premiéra a bude požadovat, aby odstoupil, protože nesplňuje „přísné nároky“, které jsou spojeny s výkonem vysoké ústavní funkce člena vlády. Sám Chládek to naznačuje.

Nejspíš je všechno jinak. Sobotka nechce riskovat konflikt s Babišem a tak dělá to, co ve známém seriálu radí Sir Humphrey: Když se někoho chcete zbavit, postavíte se za něj, abyste ho mohli bodnout do zad.

Odchodem Chládka spor o jím požadované navýšení rozpočtu vychladne a za rok se uvidí. To je řešení, v němž je školství premiérovi šumafuk, tedy ukradené. Jde o přípravu na další volby v nichž vláda ČSSD skončí, nebude-li mít Babišův souhlas, tedy jeho ANO.

(zvýraznění provedl Bavor V.)