Kongres USA zakázal školit “Azov” kvůli jeho nacistické podstatě

12. 6. 2015     zdrojpůvodní zdroj
Americká Sněmovna reprezentantů přijala během projednávání návrhu zákona o dotacích pro ministerstvo obrany novelu, která zakazuje vyčleňovat finanční prostředky pro přípravu dobrovolnického ukrajinského praporu “Azov”. Je to uvedeno na internetových stránkách autora iniciativy, demokrata Johna Conyerse, Jr., který zastupuje Michigan.


“Vyjadřuji svou vděčnost za to, že Sněmovna reprezentantů jednomyslně přijala včera večer můj pozměňovací návrh, který zajistí, že naši vojáci nebudou školit členy odporného neonacistického” Azova”,” uvedl Conyers.

Tisková zpráva se odkazuje na publikace v anglojazyčném tisku, které poukazují na neonacistickou povahu dobrovolnického praporu.

Zejména časopis Foreign Policy charakterizoval tuto formaci ukrajinské Národní gardy jako “otevřeně neonacistickou” a “fašistickou”. Přičemž ministr vnitra Ukrajiny Arsen Avakov oznámil, že “Azov” bude jednou z prvních jednotek, které bude školit Pentagon.

S odkazem na agenturu Reuters je dále připomenuto, že “Azov” vznikl z polovojenské, nacionálně socialistické skupiny “Patriot Ukrajiny”, která razí hesla o nadřazenosti bílé rasy, rasové čistotě, potřebě autoritářské moci a centralizovaného národního hospodářství.

Jak je uvedeno, “odiózním” zakladatelem “Azova” je Andrej Bileckij, který v roce 2008 zorganizoval neonacistickou skupinu “Sociálně-nacionální shromáždění.” Po té, co byl v září roku 2014 “Azov” začleněn do Národní gardy a začal dostávat velké množství těžkých zbraní, Bileckij svou rétoriku umírnil.

Telegraph také uvádí, že “Azov” používá na své vlajce neonacistický symbol “Wolfsangel” (“vlčí hák”), a její členové jsou otevřeně bílí rasisté a antisemité.

Podle publikace v deníku Washington Post mohou členové praporu potenciálně svévolně bojovat proti proruským protivníkům, a dokonce obrátit své zbraně proti ukrajinské vládě, pokud bude mít tendenci k diplomatickému řešení konfliktu.

Sněmovna také přijala pozměňovací návrh, který obsahuje zákaz dodávek přenosných protiletadlových raketových komplexů na Ukrajinu a do Iráku.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová