Stručný přehled hlavních informací Speciální Monitorovací Mise OBSE (SMM) na Ukrajině dle zpráv zveřejněných do 9. června 2015

sestavil a přeložil Mireček
12.6.2015 Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Odhad všech míst, která ve svodce uvádím, je založen na mapě http://militarymaps.info/. Jedná se sice o zdroj spíše opolčenecký takže není nezaujatý, ale žádný podobný vládní zdroj pro konfrontaci neexistuje.
V novém týdenním formátu se vám budu opět snažit přinést stručný přehled toho co se na východní frontě událo. Pokud bych měl přeložit všechny svodky vydané za minulý týden tak délka tohoto textu bude tak neúměrně dlouhá že by nebyla ke čtení. Proto se vám budu snažit předkládat jenom shrnutí těch nejdůležitějších zpráv z ukrajinské fronty zaznamenané OBSE.

Oblast města Doněck

SMM pozoruje situaci z Doněckého nádraží, tedy z relativně bezpečného centra a neuvádí moc přesně kdo kam střílel jenom kolik střel bylo vystřeleno z kterého směru. Množství explozí zaznamenané SMM se pohybuje okolo sta denně.

K prudkému zhoršení situace došlo 3. června kdy SMM zaznamenalo za 9 hodin celkem 250 explozí a to včetně raketových dělostřeleckých systémů (ty stříleli hlavně z území pod kontrolou DLR do Opytne které je pod kontrolou UKR). Dle zprávy SMM to vypadá, že střílet do Opytne nejspíš začali DLR a UKR následně opětovali palbu, ale granty dopadaly i do dalších čtvrtí pod kontrolou DLR z jiných směrů, takže mohlo jít i o postupnou eskalaci.

K prudkým bojům došlo v blízkosti Marinky. Už druhého června večer zaznamenala SMM, že do oblasti míří několik nákladních vozidel a obrněná vozidla včetně tanků. Ráno 3. června SMM zaznamenala několik salv vystřelených z raketových dělostřeleckých systémů z území pod kontrolou Ukrajiny. SMM se snažila spojit s někým z vedení DLR, aby zastavila útok, ale neúspěšně. Představitelé JCCC pak SMM sdělili, že okolo páté hodiny odpolední začne v oblasti platit příměří a v 9 hodin večer JCCC znovu informovali SMM, že v oblasti už je klid. Dle představitelů JCCC se DLR vrátila na původní pozice a tak se nejspíš jenom jednalo o průzkum bojem.

6. června také SMM monitorovala následky bombardování v čtvrti Kuibyshevskyi do civilních oblastí.

Situace v okolí Shyrokyne (Širokino)

SMM už více než týden do Shyrokyne nejezdí. Bez uvedení přesného důvodu a s jenom vágním sdělením, že „kvůli bezpečnostní situaci v Shyrokyne SMM oblast nenavštívila“ o Shyrokyne ve svých zprávách mnoho nepíše. Bohužel nesleduje situaci ani z oblasti blízkých vesnic, a tak nemáme ani odhad toho jak moc tvrdé boje se tam odehrávají. Jenom z Mariupolu je slyšet neustávající bombardování z oblasti Shyrokyne.

Co se tyče Shyrokyne alespoň pár zpráv které SMM uveřejnila. 30. května došlo k zabití jednoho ze zbývajících obyvatel vesnice a ke zranění jeho souseda. S daným sousedem SMM mluvila telefonicky do Novoazovské nemocnice a dle něj palba byla vedena z jihozápadního směru (tedy od fronty). Pokud byli střelbou z ručních zbraní zasaženi dva civilisté asi se nejednalo jenom o náhodnou střelbu na slepo, ale o cílenou palbu odstřelovače.

2. června došlo ke zranění dvou civilních obyvatel jako následek bombardování.

Stanytsia Luhanska (Stanica Luganskaja)

Most který nejprve někdo z ukrajinských sil vyhodil do vzduchu pomocí auta naládovaného výbušninami a který následně obě dvě strany společnými silami nějak zprovoznili alespoň pro pěší, je nyní uzavřen pro veškerý civilní pohyb. Ukrajinská strana jednostranně uzavřela svoje checkpointy a brání jakémukoliv přesunu obyvatelstva ať už z jakýchkoliv důvodů.

Bombardování Telmanove (Telmanovo)

4. června došlo k bombardování Telmanove (DLR) pomocí raketového dělostřelectva (Grad). Došlo k zranění 3 žen a smrti čtyřletého chlapce.

Stažené zbraně

SMM opět prováděla kontrolu stažených těžkých zbraní, ale vypadá to že zbraně na těchto úložištích už neřeší ani jedna ze stran konfliktu a přesouvají si je jak chtějí a na SMM se u toho neohlížejí. SMM je v těchto snahách dle mého názoru naprosto bezzubá.

Dochází také k postupnému stahování raketových dělostřeleckých systémů jako jsou Grady z úložišť nejspíše zpět na frontu.

Protesty

SMM zaznamenává skoro výhradně protesty a demonstrace v oblastech pod kontrolou Ukrajiny, v DLR a LLR se buď nedemonstruje, nebo takové demonstrace SMM nereportuje. Nejčastěji se demonstruje kvůli kritické ekonomické situaci, také oligarchům (např moc povedený slogan jedné z demonstrací „Moc milionům, ne milionářům“), korupci ve veřejné sféře, ale i Pravý Sektor uspořádal demonstraci požadující zveřejnění výsledků vyšetřování loňské střelby na Majdanu.

K neskutečné situaci došlo v Kyjevě 6. června tykající se pochodu rovnoprávnosti (rovnoprávnost pro homosexuály, transsexuály apod.). Přesto že situaci monitorovalo asi 400 policistů a přítomno bylo 35 policejních autobusů, došlo k napadení pochodu asi 40 lidmi a při střetu s policisty došlo k zranění devíti policistů (jeden ve velmi vážném stavu) pomocí výbušných šrapnelových zařízení. Podle mluvčího Pravého Sektoru se toto hnutí nepodílelo na násilnostech u tohoto pochodu, ale na druhou strnu přiznal, že 4 členové Pravého Sektoru byli policií zadrženi. Dle představitelů pochodu za rovnoprávnost je dobrým znamením, že se pochod vůbec uskutečnil, ale špatným znamením to, že se mu mnozí (včetně policie) snažili zabránit.

6. června také demonstrovalo v Kyjevě proti vládě 3000 lidí.

Perlička na závěr

SMM na Donětském hraničním přechodu 18. května zaznamenala velice zvláštní vozidlo – černou obrněnou cisternu, která překročila hranici do Ruské Federace. Hledal jsem, co to sakra mohlo být za vozidlo a dle všeho se jedná o tento vůz, reklamu na film Mad Max –

(zdroj zde)

Potkat tohle vozidlo ve válečné zóně musí být fakt zajímavé 🙂

Vlkův dodatek:

Mireček trefil přesně formát, který bych si asi tak představoval. Prostě týdenní souhrn toho nejzajímavějšího z jeho „rezortu“!
Dneska sice vychází v pátek, ale příště to bude zřejmě a pravidelně čtvrtek.
A dost možná, že příští týden přibude ještě jeden týdenní přehled Ukrajiny. Nechte se překvapit.
Jo a  Mirečkovi vytvářím samostatnou autorskou rubriku Mirečkova pozorovatelská mise