MZRF: EU se tváří, jako by nevěděla o vysvětlení Ruska ohledně černých seznamů..

1. 6. 2015  Sputnik

Rusko poskytovalo mnohokrát vysvětlení ohledně seznamů úřadníků z EU, pro které platí zákaz na vstup do Ruska, a jestliže evropští partneři dosud vyžadují vysvětlení této otázky, znamená to, že jejich diplomatické mise v Rusku vlastně „fušeří“, prohlásila zástupkyně šéfa departamentu informací a tisku MZV RF Maria Zacharovová.
„Situace vypadá tak, jako by Moskva z ničeho nic předala Bruselu jakýsi tajný seznam Evropanů, pro které z neznámého důvodu platí zákaz na vstup do Ruska, a pro Evropu se stala jak existence stop-listu, tak i cíl jeho předání velkým překvapením. Po pravdě řečeno nás už dávno nečestnost partnerů nijak nepřekvapuje. Její rozsah ale skutečně šokoval”, napsala Zacharovová na své stránce na Facebooku.

Připomněla, že Brusel začal zařazovat ruské úředníky do různých stop-listů už v roce 2014 a vysvětloval to tím, že „dané osoby podkopávají územní celistvost Ukrajiny”. Podle slov Zacharovové ruská strana „hned od prvních dnů západní sankční politiky” na všech úrovních jak veřejně, tak i v průběhu jednání prohlašovala, že sankční politika, včetně stop-listů, je cestou, která nevede nikam, a Rusko bude v souladu s existující mezinárodní praxí nuceno reagovat zrcadlově.

Zelení v EP rozhodně odsoudili to, že se v Rusku objevila „černá listina”

„Jako odpověď na západní sankční seznamy vypracovala ruská strana na základě zásady vzájemnosti své vlastní. Rusko tyto seznamy nezveřejňuje. Evropští majitele diplomatických pasů mohou v případě, že se u nich objevily pochybnosti ohledně problémů se vstupem do Ruska, obrátit na ruská velvyslanectví a generální konzuláty a požádat o informaci. Ruské zahraniční instituce pohotově poskytnou vyčerpávající údaje o možnosti návštěvy Ruska”, zdůraznila mluvčí ministerstva zahraničních věcí.

Podle jejích slov ale „mnozí naše výzvy ignorovali a teprve po tom, co přiletěli do Moskvy, zjistili, že letenku kupovali zbytečně”.

Podle slov Zacharovové začal Brusel později prostřednictvím diplomatických kanálů žádat Moskvu o poskytnutí seznamů „za účelem minimalizace nepohodlí způsobeného těm, kterým nebyl vstup povolen”. „Moskva konstruktivně reagovala na tuto žádost a seznamy byly prostřednictvím diplomatických kanálů poskytnuty. Co následovalo dál? Dál to bylo opravdu zajímavé: titíž kolegové, kteří žádali, aby se jim vyšlo vstříc ‘kvůli jejich pohodlí’ okamžitě seznamy zveřejnili. A od Moskvy začali požadovat oficiální vysvětlení, přičemž se přitom tvářili, jako by o případu se seznamy neměli ani ponětí. Pánové, to je hanebné”, prohlašuje Zacharovová.

Dále uvedla řadu prohlášení zástupců ruského MZV za posledního půldruhého roku, kde podrobně vysvětlila postoj Moskvy v dané otázce. „Když v Evropě tato prohlášení neviděli, pak to znamená, že jejich velvyslanectví v Moskvě fušeří a své metropole neinformují”, uzavřela Zacharovová.

Související:
Ministr zahraničních věcí SRN: osoby z „černé listiny” musí vědět, jaké jsou k nim výhrady