Neúčinnost protiruské a protiputinovská propagandy

Jaromír Petřík
23.6.2015 blog autora

V posledních dnech jsem v západních mainstreamových médiích jakož i v naší ČT a v našem tisku zaznamenal mimořádné stupňování agresivních výpadů proti Putinovi a proti Rusku.
Nebývale ostře na ruského prezidenta Putina zaútočil americký ministr obrany: http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/372969-putin-se-nezmeni-konfrontace-s-ruskem-bude-dlouha-tvrdi-ministr-obrany-usa.html .

Rusko-americké vztahy komentoval šéf ruské Bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev. V rozhovoru pro pondělní vydání listu Kommersant prohlásil, že Amerika má zájem na tom, aby Rusko jako stát neexistovalo. Existence Ruské federace je podle něj pro Washington nežádoucí, důvodem je ohromné nerostné bohatství: ”Američané mají za to, že tímto bohatstvím disponujeme nezákonně a nezaslouženě, protože podle jejich názoru s ním nezacházíme tak, jak bychom měli.” Spojené státy podle šéfa Bezpečnostní rady stojí i za protiruskými sankcemi Evropské unie: „Kdyby nebylo vlivu USA, takovou politiku by EU neprosazovala.”

Zajímavé je, jak centrálně je řízena západní protiruská a protiputinovská propaganda. Objeví se současně v Reuters, AP, AFP a okamžitě ji přebírá naše ČT i naše mainstreamová tištěná a internetová média. Propaganda podle stejných not a stejného obsahu.

Proč ale nepůsobí tak, jak si její tvůrci představují, že naopak mluví o proruské propagandě?

Ono totiž i lhát se musí umět.

V televizi nedávno bylo, jakým způsobem se vymývají občanům mozky. Bylo přikročeno k jednoduchému testu. Vystupoval v něm zkoušený člověk a několik známých osobností. Zkoušený člověk nevěděl, že osobnosti jej v testech mají záměrně navádět na špatné odpovědi. Byl tam třeba příklad, kdy bylo nakresleno několik čar různé tloušťky a účastník testu měl odpovědět, která je nejširší, i když odpověď byl jednoznačná, protože rozdílná šíře čar přímo bila do očí. Známé osobnosti schválně testovaného člověka zmátly a označily chybnou čáru. Z počátku se účastník testu nedal zmást, ale při páté a dalších podobných otázkách již začal dávat za pravdu svým oponentům, i když to byly na první pohled zřejmé nesmysly.

A na tomto Goebelsovském principu funguje propaganda, kdy stokrát opakovaná lež se stává pravdou.

Proč však nepůsobí v případě protiruské a protiputinovské propagandy tak, jak si její autoři přejí?

Normální člověk je totiž schopný pobrat jen určitou míru lží.

Pokud mu budete neustále tvrdit, že slunce není žluté či oranžové, ale například červené, tak vám postupně uvěří. Pokud mu ovšem začnete tvrdit, že slunce svítí černě, tak tohle už je naprosto proti zdravému rozumu a neovlivnitelný člověk z vlastním názorem pošle autora tohoto tvrzení rovnou někam. Průměrně ovlivnitelní lidé budou na pochybách a pouze malé procento lidí dá propagandistům za pravdu, že slunce svítí opravdu černě.

A něco podobného se děje v případě západní propagandy.

Západní propaganda, která prezentuje země USA a NATO jako vrchol demokracie zcela pomíjejí, že tyto země se ve skutečnosti chovají jako agresoři a jsou největším současným nebezpečím světového míru.

V diskusi zde:http://blog2.idnes.cz/diskuse.aspxiddiskuse=A150620_466632_blogidnes&razeni=vlakno&strana=2 jsem diskutujícím položil několik otázek:

1. Je faktem, že Srbsko vojensky napadlo země NATO, které se musely bránit agresi Srbska?

2. Napadl Saddám Husajn USA a Velkou Británii, že se tyto země musely vojensky bránit?

3. Napadl Muamar Kaddáfí vojensky Francii, Velkou Británii, USA, když se tyto země bránily na území Libye?

4. Poslali představitelé Doněcka a Luhanska vojska na Kyjev, aby vraždili pokojné Ukrajince a jejich nové představitele Turčinova s Jaceňukem, kteří se legálně dle Ukrajinské ústavy dostali k moci?

Od zastánců těchto zcela jasných agresí ze strany zemí NATO se mi dostalo pouze těchto odpovědí: Václav Kopřiva: „Demagogické zkratky soudruha Petříka.“

Zdeněk Matuška: „ jste demagog, diskuze nemožná.“

Jak je vidět, tak lidé, kteří slepě bez použití vlastního rozumu věří všemu, co slyší v televizi či v mainstreamových médiích si nedokážou přiznat, že západní „demokracie“ by snad mohla být schopna takových zločinů.

A na toto majitelé západních médií sází. Ale zřejmě to nějak přehnali, protože lidí s „názory“ pánů Kopřivy či Matušky je nedostatek a tak si stěžují na účinnost údajné proruské propagandy.

Sami si totiž neuvědomují, že přehnanou mírou lživosti svojí protiruské propagandy, která se doslova zvrhla v hysterickou rusofobii, dělají sami tu nejlepší proruskou a proputinovskou propagandu. Jména jako Jefim Fištejn, Luboš Palata, Michal Romancov či „analytik“ Votápek, kteří západnímu mainstreamu slouží, mluví za vše…

Neúčinnost protiruské propagandy ostatně potvrzuje rozhovor s „analytičkou“ Ivanou Smoleňovou: „Proruské dezinformace cíleně zaplavují Evropu včetně Česka dezinformacemi. Mají demoralizovat společnost, obrátit veřejné mínění proti západním institucím a narušit jednotu. V rozhovoru pro iDNES.cz to říká analytička Ivana Smoleňová z Pražského institutu bezpečnostních studií, která sleduje ruskou propagandu v Česku.“ Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/rusko-zaplavuje-evropu-i-cesko-dezinformacemi-flc-/zpr_nato.aspx?c=A150619_171622_zpr_nato_inc

Neúčinnost svojí propagandy největší zastánci války proti Rusku projednávali o víkendu v Bratislavě za přítomnosti slovenského prezidenta Kisky a amerického senátora MC Caina, kteří se mohli pominout ze svojí nenávistí k Rusku: Putinovo Rusko jako hrozba dominovalo bezpečnostnímu fóru v Bratislavě http://zpravy.idnes.cz/rusko-a-putin-jako-jedno-z-temat-globsec-f0d-/zpr_nato.aspx?c=A150621_151423_zpr_nato_inc Kiska pak upozornil na proruské dezinformace, které zaplavují Evropu.

Jak se tato mimořádně agresivní protiruská západní propaganda obrací proti jejich autorům dokládají názory našich občanů: Tonda Přibyl, Sokolov: „Proč by se měl měnit Putin, ať se změní agresorská politika USA a bude ve světě klid.“

Rostislav Martinák: „Hrozbou není Rusko, ale Západem šířená lež a nenávist.“

Nevím jak vy vážení čtenáři, ale jsem stejného názoru jako pan Martinák.