Nový plynovod z Ruska do Německa? Bulhaři musí být v šoku!

18.červen 2015  První zprávy
 

Gazprom, E.On, Shell a ŐMV podepsaly memorandum o záměru spolupráce těchto společností na projektu přepravy přímých dodávek ruského zemního plynu do Německa.

Při úvahám o prodloužení či dokonce přitvrzení sankcí proti Rusku ze strany EU, dochází k zvláštnímu vývoji. Tato informace musí zaskočit téměř každého, kdo se ocitl pod intenzivní palbou za podíl na projektu Jižní proud. Šokované Bulharsko jen musí zírat na uvedenou aktivitu, když se „díky“ tlaku Evropské unie se vzdalo svého podílu na vybudování plynovodu Jižní proud (a přišlo tak o mnoho miliard dolarů). Ukazuje se, že ne všichni jsou si v Evropě rovni.

Zřejmou skutečností také je, že Rusko a Německo již nepočítají s Ukrajinou jako tranzitní zemí pro dodávky ruského plynu a ropy do Evropy.

Gazprom, E.ON, Shell a 

ŐMV mají plánu postavit plynovod z Ruské federace do Německa přes Baltské moře s kapacitou 55 miliard metrů krychlových za rok, uvedly firmy ve společném prohlášení.

„Memorandum odráží úmysl stran realizovat projekt výstavby dvou řetězců plynovod u pobřeží Ruska přes Baltské moře na německé pobřeží, a výkon nového potrubí bude 55 miliard m3 ročně,” píše se v prohlášení.

V Petrohradu na Mezinárodním ekonomickém fóru ropní giganti Gazprom, E.On, Shell a  ŐMV podepsali memorandum o porozumění zajišťující spolupráci všech výše uvedených společností v rámci projektu přepravy plynu infrastruktury pro přímou dodávku ruského zemního plynu evropským spotřebitelům.

„V blízké budoucnosti strany budou pokračovat na vytvoření společného podniku pro realizaci projektu. Strany plánují využít pozitivní zkušenosti a úspěchy Nord Stream AG (Severní proud), která funguje od roku 2012, včetně provedení předinvestiční přípravy,” uvedly společnosti.

Oficiální zástupce Gazpromu Sergej Kuprijanov novinářům řekl, že Gazprom bude ve společném podniku zastoupen alespoň 51%. “Nová trasa plynovodu bude podobná Nord Streamu,” dodal.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.novosti, foto: arch.)

Související: