Stručný přehled hlavních informací Speciální Monitorovací Mise OBSE (SMM) na Ukrajině dle zpráv zveřejněných do 17. června 2015

vybral, přeložil a  uspořádal Mireček
20.6.2015 Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Vlkův neplánovaný úvodní vstup

Mirečkův týdenní přehled souhrnný přehled hlášení pozorovatelů OBSE z Ukrajiny je, jak víte, plánován pravidelně na čtvrtek. A věřím, že tak bude také vycházet. Nicméně život si staví pravidla podle svého. A je to vlastně dobře. 

Alespoň v Mirečkově případě! Ve středu v podvečer mi, místo svého sumáře poslal omluvu, kterou by musel vzít i  absolutní kruťas. Posuďte sami:

Ahoj, moc mě to mrzí ale dneska svodku nejspíš nedodám, ale mám na to fakt skvělou výmluvu. Včera v šest večer jsem jel do porodnice s manželkou a dnes v 9:30 se nám narodil náš první syn :)))
Takže teď jsem teprve přijel z porodnice a dokážeš si představit jak vypadám po probdělých 30 hodinách, které nebyly bez stresu jestli všechno bude ok (což nakonec je, maminka i kluk v pořádku :))


To musíte akceptovat s úsměvem a radostí!! A jen popřát šťastnému a pyšnému otci, aby byl malý zdráv, dařilo se mu a rodiče z něj měli jen a jen radost!
Takže proto jde, výjimečně, Mirečkova svodka OBSE na sklo až dneska. Že nasypete Mirečkovi nejméně dvojnásobně hvězd, co obvykle? Díky!

Omlouvám se všem čtenářům za pozdější dodání této svodky Vlkovi a tím pádem k tomu že nemohla vyjít už ve čtvrtek jak bylo plánováno. Z úterka na středu jsem totiž strávil značný čas v porodnici protože se mi narodil můj první syn) Doufám že mi to z tohoto důvodu odpustíte 🙂

Ukrajina oficiálně odstoupila od dalšího bodu dohody z Minsku

OBSE obdrželo od ukrajinského Ministerstva obrany dopis informující OBSE o tom, že ukrajinská strana vrátí na kontaktní liniie svoji těžkou techniku. Tento dopis obdrželo OBSE v návaznosti na útoky z minulého týdne u Doněcku, ale když o nich informovalo tehdy ve své bodové zprávě tak z textu vyplynulo, že se jedná jenom o ohroženou oblast u Doněcku. Teď ale v aktuálních zprávách informuje OBSE o tomto dopisu tak, že se týká celé kontaktní linie.

Oblast města Doněck

Po velkém střílení z minulého týdne se zde situace ještě neuklidnila. Vypadá to, že akce, o které jsem referoval minulý týden, měla za následek rozjitření situace které způsobilo eskalaci konfliktu v oblasti. Každý den SMM zaznamenáno kolem 150 až 350 explozí, až po víkendu došlo ke zklidnění situace.

Devátého června také OBSE řešila dopady granátů až do prostoru nádraží, které je hluboko v centru města a blízkých obytných ulic. Zde také pozorovatelé nalezli nejen zbytky minometných projektilů, ale také raket GRAD. Jedenáctého června museli dokonce pozorovatelé opustit kvůli bombardování svoje pozorovací stanoviště. Takže už Ukrajina opět střílí GRADy až do centra města. Jestli to bude pokračovat tak očekávám zostřený útok na Ukrajinu ze směru opolčenců.

Situace v okolí Shyrokyne
Devátého června SMM navštívila Shyrokyne (Širokino), poprvé od 14. května. Přes tvrzení opolčenců, že z Shyrokyne byli už evakuováni všichni civilisté získala SMM od jednoho obyvatele telefonicky informaci, že je zde pořád asi 13 civilistů. Jedenáctého se dokonce vrátila na své běžné pozorovací stanoviště a provedla pozorování po celý den a zaznamenala jenom sporadickou palbu, ale už následující dva dny to bylo celkem 180 explozí (většina identifikované palby z ukrajinského území)

V Shyrokyne také SMM viděla několik mladých ozbrojenců a u některých z nich odhadli, že nejsou plnoletí. Tato informace se objevila i v českém tisku, kde z tohoto odhadu udělali jistotu. Na druhou stranu již jsem zaznamenal kdysi nějaký rozhovor s mladíkem, který nebyl plnoletý a spolupracoval ve výcvikovém středisku Doněcké republiky, takže bych počítal, že nasazení neplnoletých lidí v konfliktu bude.

Blokáda
Vládní checkpointy na kontaktní linii jsou uzavřené pro pohyb osob. Aktuálně jediný checkpoint, přes který se dá procházet přes frontu je v Artěmivsku. SMM na tomto checkpointu viděla kolonu asi 390 civilních vozidel z čehož bylo 24 autobusů směrem z DLR a asi 82 vozidel v opačném směru.

Luhanská oblast

V Luhanské oblasti je víceméně klid a nebylo zaznamenáno větší porušení klidu zbraní až na sporadicky zaznamenanou palbu.

Stažené zbraně

SMM opět prováděla kontrolu stažených těžkých zbraní, ale stejně jako jsem hlásil minule – vypadá to, že zbraně na těchto úložištích už neřeší ani jedna ze stran konfliktu a přesouvají si je jak chtějí a na SMM se neohlížejí.

Na jednom ukrajinském úložišti, kde chybělo několik raketometných dělostřeleckých systémů BM-27 Uragan, místní voják SMM informoval, že tato vozidla byla odvezena, protože byla příliš stará a z toho důvodu nebojeschopná. Na místě, ale bylo zaznamenáno nové BM-27 nabíjecí vozidlo.

Hromadění sil DLR

SMM zaznamenala na některých lokalitách velké množství koncentrované vojenské techniky. Tanky, BVP, obrněné transportéry, cisterny a další nákladní vozidla (nejspíš munice a transport vojáků) Například v Komsomolske, Bezimenne, Sontseve a další. V některých těchto oblastech byly desítky nákladních vozidel a BVP, a kolem deseti tanků. V Torezu, který je poněkud dál od kontaktní linie pak dokonce 53 tanků.

Protesty

V Charkově byl plánován protest strany Svoboda, ale kvůli anonymu hrozícím bombovým útokem bylo uzavřeno policií náměstí, na kterém mělo k shromáždění dojít. Dle tiskového mluvčího strany Svoboda se jedná o omezení svobody projevu.

Poprvé vůbec zaznamenala OBSE protest v DLR. Přimo v Doněcku protestovalo asi 200 lidí a požadovali, aby jak vojáci DLR, tak vojáci Ukrajiny opustili důl Okťjabr a aby došlo ke konci bombardování a tak k zajištění bezpečnosti civilních obyvatel.

500 lidí protestovalo v Kyjevě proti zvedajícím se cenám plynu a veřejných služeb.

Co se jinam nevešlo
Michajil Saakašvili má v plánu vyměnit všech 26 oblastních šéfů a vedoucího celního oddělení. Novým šéfem policie se stane bývalý gruzínský náměstek vnitra.

3 ženy zemřeli v důsledku bombardování Gorlovky.

Ukrajinci nepropustili do DLR humanitární konvoj nadace Rinata Achmetova, přesto, že ten měl veškerá nezbytná povolení.

V Oděse byla SMM svědkem toho, že členové Pravého Sektoru a Oděské Sebeobrany neoprávněně obsadili budovu Komunistické strany. Když SMM kontaktovala policii tak jim bylo řečeno, že probíhá vyšetřování této události . 🙂