Stručný přehled hlavních informací Speciální Monitorovací Mise OBSE (SMM) na Ukrajině dle zpráv zveřejněných do 23. června 2015


z materiálů OBSE přeložil a pro Kosu sestavil Mireček
25.6.2015 Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Oblast města Doněck

Až do 13:00 hod 19. června byla situace v oblasti města Doněcku relativně klidná. Docházelo jenom k sporadickým porušováním příměří a to v počtu jednotek explozí denně.
V pátek po jedné hodině odpolední, se ale situace dramaticky změnila a za zhruba 4 hodiny SMM zaznamenala v oblasti 144 explozí, přes víkend pak více než 500 explozí, a v pondělí už byla intenzita na 362 explozí za den. Těžko odhadnout další vývoj.

Nedostatek pohonných hmot v okolí Doněcku

SMM zaznamenala, že v samotném městě Doněcku a jeho okolí je nedostatek benzínu a nafty na čerpacích stanicích. Mnoho čerpacích stanic bylo uzavřeno a na zbývajících se tvořily dlouhé fronty vozidel. Ani jedna z 15 kontrolovaných benzínek už neprodávala naftu.

Tohle může znamenat nedostatek pohonných hmot i ve vojenské sféře Doněcké armády, ale na druhou stranu, ne vždy když má nedostatek civilní sektor, má nedostatek i armáda.

Situace v okolí Shyrokyne

Pozorovatelé se vrátili do vesnic blízkých Shyrokyne a obnovili monitorování situace. Za tento týden se v oblasti sice střílelo, SMM zaznamenala hořící domy ve vesnici, ale intenzita nebyla tak vysoká jako před pár měsíci.

Blokáda

Moc nevím co si o aktuální blokádě myslet. Dle informací SMM Ukrajinská vláda schválila dodatek k nařízení T-144, kterým je zakázáno překračování kontaktní line autobusům s více než devíti osobami a nákladním vozidlům převážejícím zboží. Tímto dodatkem Ukrajina sice akceptuje oddělení východních částí své země od centrální vlády, ale samozřejmě to neznamená, že pokud bude mít vojenskou sílu schopnou ovládnout oblasti DLR a LLR, že to neudělá.

Ale co pro mě z tohoto plyne je hlavně smíření se centrální Kyjevské vlády s tím, že tyto oblasti jsou pro ně nejspíš trvale ztraceny. Tímto nařízením totiž nijak nezmenší vojenskou sílu DLR a LLR, ale naštvou civilní obyvatelstvo příhraničních oblastí Ukrajiny a Doněcké a Luhanské republiky. Nespokojenost obyvatelstva DLR a LLR s ekonomickou situací nebude, dle mého názoru, mít vliv na směřování DLR a LLR a povede jenom k zostření konfrontačního tónu.

Nejtvrději toto opatření ale dopadne zase na ty nejvíc ubohé. Ti kteří mají vlastní automobil mohou překračovat linii (i když fronty na checkpointech jsou 4-8 hodinové a v 30 stupňovém vedru bez možnosti lékařské péče a bez dostupné vody dost zničující). Ale ti, kteří byli odkázání na hromadnou dopravu aby se dostali do práce či za příbuznými, mají najednou smůlu. Hlava mi to fakt nebere.

Luhanská oblast

SMM zaznamenala situaci v Luhanské oblasti jako „napjatou“ což je silnější výrazivo než bylo použito v minulém týdnu. SMM zaznamenala v oblasti nějaké bombardování, jak na straně LLR tak UKR území, ale nic velkého oproti minulým týdnům.

V obou oblastech ale zaznamenali větší množství vojenských cvičení těžké techniky. Nejspíš se připravují a také tak trochu „řinčí zbraněmi“.

Stažené zbraně

SMM stále provádí kontroly, ale už velmi dlouho si z toho ani jedna strana moc nedělá. Na stanovištích běžně chybí minomety, raketometné dělostřelecké systémy, protitankové kanóny a vše ostatní co na nich bylo. SMM také nikdo nehlásí i kompletní zánik úložiště a převezení zbraní jinam. SMM v takovém případě přijede na úložiště a tam není nikdo a nic a jedou zase zpátky.

Zaznamenaná těžká technika v blízkosti kontaktní linie

SMM zaznamenává stále větší počty techniky v oblastech blízko kontaktní linie. Pohyb těžké techniky je na obou stranách linie, ale více vozidel bylo zaznamenáno na straně DLR a LLR.

Protesty

SMM tentokráte zaznamenala dva protesty které směřovaly přímo proti SMM. Jeden v Luhansku a druhý v Mariupoli. V Luhansku protestující chtěli aby „OBSE řekla světu pravdu“ a předali SMM dopis ohledně socio-ekonomické situaci v Luhanské oblasti.

V Mariupolu demonstrující požadovali odchod SMM z města a i z celé země, kritizovali, že zprávy SMM nejsou nestranné a odsuzovali i to jak SMM podává informace z oblasti Shyrokyne. Tohle mi přijde hodně srandovní. Uznávám, že SMM už ze své podstaty nemůže být absolutně nestranná, protože pozorovateli jsou jak lidé z USA tak i z RF. Důležité ale je, že jak lidé z USA tak i z RF jezdí spolu a práci provádějí spolu a tak nemohou jednoduše lhát, protože jeden na druhého dávají pozor. A někdo z Mariupole je naštván, že strohé zprávy které přicházejí z Shyrokyne najednou říkají, že za porušování příměří mohou ve velké části vojáci pod ukrajinskou kontrolou a požaduje proto ukončení takovéto mise, která si dovolí tvrdit fakta.

Obsazení budovy Komunistické strany v Oděse

Už minulý týden jsem podal zprávu o tom, že příslušníci Pravého Sektoru neoprávněně obsadili budovu Komunistické strany v Oděse (už od 12. června). I tento týden se na ně jeli kluci ze SMM podívat. U vstupu do budovy byly zastaveni dvěma mladíky v tričkách Komunistické strany, kteří se identifikovali jako příslušníci Pravého sektoru, kteří budovu hlídají. Na místě nebyla přítomna policie.

Holt ukázka toho, že na Ukrajině krásně došlo k demokratizačnímu procesu a tak strany, které aktuálním vládcům nejsou pohodlné, jsou nedemokraticky likvidovány. Ať žije demokracie.

Poučení z mise OBSE na Ukrajině

OBSE vytvořilo jakýsi „panel“ lidí (z různých zemí OBSE), jejichž úkolem bylo uveřejnit zprávu ohledně toho jak se poučit ze situace na Ukrajině a zapojení OBSE do této krize. Teď vydali předběžnou zprávu s nejdůležitějšími body toho, co se OBSE nepovedlo, s navrhovanými opatřeními do budoucna. Pět hlavních bodů je:

– důraz na prevenci konfliktů,

– důležitost kvalitního vedení OBSE,

– potřeba právního podložení práce OBSE,

– získání politické podpory pracovníků OBSE,

– plánování a koordinace práce.

Jedná se zatím o dost obecné návrhy a ne všechny zúčastněné strany souhlasí se všemi návrhy, jak situaci řešit.