„Velký bratr“ šest let monitoroval telefony francouzských lídrů

24. 6. 2015   Sputník
Rusko připravilo nová opatření jako odpověď na prodloužení evropských sankcí. Platnost protiopatření Moskvy bude prodloužena a výčet zakázaného zboží rozšířen. Obyvatelé Ruska mohou přijít o květiny a čokoládu, jak o to žádají domácí výrobci, zatímco evropské hospodářství ztratí stovky milionů eur, oznamuje Gazeta.ru.

Protisankce Ruska zaměřené proti zemědělcům v Evropě, USA, Kanadě a Austrálii pomáhají podle mínění ruských úředníků rozvoji domácího byznysu. Proto se může v novém rozšířeném seznamu zákaz dotknout té západní produkce, se kterou je konkurence značně komplikovaná. Týká se to třeba květin nebo čokolády.

Podle slov zástupce šéfa dozorčího orgánu Rosselchoznadzor Alexeje Aleksejenka se v současné době ozývají návrhy na to, aby byly omezeny dodávky květinové produkce ze zemí Evropské unie.

„Mnoho dalších zemí je ochotno dodávat nám květiny, ale i naše vlastní odvětví se začne v případě zavedení embarga pomalu obnovovat. Dávno se rovněž ozývají výzvy k tomu, aby se květiny z Latinské Ameriky dodávaly přímo, nikoli přes Nizozemí”, řekl Aleksejenko.

Kromě toho domácí výrobci podle jeho slov navrhují, aby byl zakázán dovoz evropské čokolády.

„V ruských obchodech najdeme elitní druhy čokolády z Evropské unie, například z Belgie, Francie a Německa. A to je právě ten segment trhu, který by chtěli ruští výrobci obsadit. Máme přece možnosti pro výrobu čokolády elitních druhů”, tvrdí Aleksejenko.

Jediným orgánem, který rozhoduje o rozšíření sankcí, je vláda, zdůraznil v této souvislosti. Ovšem pravděpodobnost přijetí rozhodnutí může zvýšit „výrazně projevený zájem odvětví”. Kromě toho mohou sehrát neméně důležitou roli v nových protisankcích i nedávné politické události.


Welt: ztráty Západu způsobené protiruskými sankcemi jsou značně sníženyOmezení dodávek čokolády nebo květin bude skutečně tvrdou finanční ranou pro země Evropské unie, zvlášť to na sobě pocítí Francie a Belgie, které připustily zablokování bankovních kont ruských diplomatických misí. Dotkne se to i Nizozemí.

Z Nizozemí se do Ruska dodává neuvěřitelné množství květinové produkce jak evropského původu, tak i latinskoamerická, protože se tam nachází výhodně položený dopravní uzel. Podle údajů celní statistiky bylo v roce 2014 do Ruska dovezeno 14,7 tisíc tun květinových cibulek, hlíz, kořenů a oddenků k sadbě v hodnotě 38 milionů dolarů. Dovoz živých rostlin (různých roubů, stromů a keřů) činil 58,3 milionu dolarů a váha 26,5 tisíce tun.

Dodávky řezaných květin a různých druhů trav pro kytice byly ještě větší: za rok 2014 byly do Ruska dovezeny rostliny v hodnotě 233,6 milionu dolarů.

Francie a Belgie jsou jedněmi z největších dodavatelů čokolády. Toto zboží je pro tyto země pýchou i obchodní značkou. A zaujímá zdaleka ne poslední příčku v celkovém vývozu zboží z těchto zemí do Ruska.

Podle statistiky činil vývoz čokolády všeho druhu z Francie téměř 37,5 milionu dolarů a jednalo se o 5,6 tisíc tun. Z Belgie bylo za stejnou dobu ve stejné kategorii vyvezeno do Ruska zboží v hodnotě 47,3 milionu dolarů.