Bylo zveřejněno video Alžběty II. s rukou zdviženou při nacistickém pozdravu

19. 7. 2015   zdroj   Sun
Bylo zveřejněno video, na kterém britská královna Alžběta II. jako dítě zvedá ruku při nacistickém pozdravu. Tento záznam byl zveřejněn na internetových stránkách britského deníku The Sun a pochází z roku 1933.


Na černo-bílém videu je zobrazena britská královská rodina: královna Alžběta Angela Margaret Bowes-Lyon (matka Alžběty II.), princ Edward z Walesu (její strýc, budoucí král Edward VIII.), Alžběta a její sestra Margaret. Zpočátku děvčata jen mávají rukama na kameru a pak všichni čtyři předvádějí nacistický pozdrav.

Po 82 letech působí záznam šokujícím dojmem, ale je třeba jej vnímat v kontextu roku 1933, píše Sun v komentáři ke screenshotům z videa. “Edward a další antisemitští aristokrati byli zděšeni komunistickou revolucí, která by je smrtící silou zbavila moci a privilegií, jako tomu bylo v Rusku. Fašismus se zdál být odpovědí,” tvrdí publikace.

Článek uvádí, že Edward choval pronacistické sympatie, a dokonce nepřímo pobízel Německo, aby pokračovalo v bombardování Anglie s cílem zajistit její rychlou kapitulaci. Přičemž politické vedení Velké Británie včetně Winstona Churchilla skrývalo pronacistické názory Edwarda, protože se obávalo, že by to mohlo zničit královskou rodinu.

“Tyto záběry byly skryty po dobu 82 let. Dnes je publikujeme s vědomím, že v žádném případě nebudou mít špatný dopad na naši královnu, její mrtvou sestru nebo matku”, píše se v novinách.

V článku je uveden video komentář britské expertky na nacismus Kariny Urbach. Uvítala zveřejnění videa s tím, že do tohoto okamžiku byla “strašná cenzura” pokud jde o činy královské rodiny v 30-tých letech minulého století. “Až dosud jsme neměli přístup k vojenským archivů, nebyly nám poskytovány žádné dokumenty,” řekla.

Buckinghamský palác vydal prohlášení, které odsuzuje zveřejnění videa. Bylo v něm poznamenáno, že Alžbětě II. bylo tehdy 6 let a neznala význam gesta, které předváděla.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová