Dnes šibenice, zítra střelba?

Lukáš Cvrček
5.7.2015 

Kdyby se udělovala ocenění za pokrytectví, žhavým favoritem by byl premiér Sobotka, následovaný ministrem Chovancem a většinou z těch, kteří se můžou pominout ze dvou atrap šibenic na Václavském náměstí.
Minulý týden proběhla na Václavském náměstí v Praze demonstrace několika nacionalistických stran a uskupení proti imigraci a za vystoupení České republiky z EU. Během projevů byla za své rozhodnutí přijímat nelegální imigranty tvrdě kritizována celá vláda v čele se svým předsedou Sobotkou a ministrem vnitra Chovancem. Na akci se sešlo zhruba 600 až 700 lidí, přičemž dva z nich si přinesli makety šibenic, na kterých bylo napsáno, že jsou určeny pro vlastizrádce.

Vlastníky šibenic nebyli žádní mladí radikálové, ale pánové ve středních letech, kteří takto chtěli demonstrovat svou nespokojenost se stávajícími poměry a symbolicky připomenout politikům, že vládou údajně zamýšlené odevzdání země do rukou cizinců považují za zradu, za níž by měl následovat trest. Vzhledem k pokojnému vystupování obou pánů je policie nechala na pokoji, na rozdíl od výtržníka z Antify, který se pokusil zasáhnout řečnícího Tomia Okamuru vajíčkem. Stejně tak byli policií zadrženi další radikální levičáci, kteří se snažili nelegálně blokovat řádně nahlášený národovecký pochod, který následoval po demonstraci.

Po akci se však strhla nevídaná mediální hysterie, zdatně přiživovaná premiérem Sobotkou a ministrem Chovancem, který mimo jiné prohlásil: „Dnes to jsou šibenice, zítra to budou vajíčka, pak kameny, cihly a mohli bychom se dočkat doby, kdy na těchto projevech budou lidé po sobě střílet.“ Sobotka k tomu dodal, že je velmi důležité, aby policie i státní zastupitelství dbali na dodržování zákona i na takovýchto shromážděních. „Chci jednoznačně odmítnout šíření jakékoliv nenávisti, ať už je motivována jakkoliv, proti jakékoliv skupině obyvatel,“ uvedl podle dnešního článku „Dnes šibenice, zítra střelba. Demonstranti proti migraci porušili zákon“ publikovaného zde na iDNES.cz. Se svou troškou do mlýna přispěchali také „pravdoláskaři“, kteří narychlo sesmolili petici s názvem „Proti nenávisti“.

Mě však v souvislosti s tímto třeštěním napadá otázka, kde všichni tito mravně rozhořčení občané a politici byli, když 17. listopadu létala na prezidenta ČR vajíčka, zatímco policie jenom nečinně přihlížela a vše dokonal úřad Městské části Praha 2, který později odhaleným výtržníkům nedal ani pořádkovou pokutu. Jak si tedy vysvětlit tehdejší sborové mlčení většiny z těch, kteří dnes tak hystericky vyvádějí nad imitací šibenice? Je to velmi prosté. Když se páchá násilí na lidech, které „strážci demokracie a bojovníci proti nenávisti“ nemají rádi, je vše v pořádku. Běda však, když někdo jenom symbolicky naznačí, že by tomu mohlo být i naopak.

Aby bylo jasno i těm, kteří nechápou psaný text nebo rádi druhým podsouvají to, co neřekli. Nejsem fanouškem mávání atrapami šibenic na veřejných shromážděních, které vnímám jako sice nevkusnou, avšak jinak neškodnou nadsázku stejně jako třeba prezidentův „povel“ ke střelbě do novinářů během jeho nedávné návštěvy na vrtulníkové základně. Stejně tak nevnímám házení vajíčky na prezidenta Zemana jako strašlivý útok na celé demokratické zřízení, i když si na druhou stranu nemyslím, že všechno bylo v pořádku, protože šlo o výtržnost, za kterou měla následovat pořádková pokuta.

Respektuji přitom odlišný názor lidí, kteří si myslí, že by policie měla proti „šibenicím“ a podobným projevům zasahovat razantněji, pokud by se podle nich mělo stejně tvrdě postupovat i proti „vajíčkářům“. Pokud však někdo mlčel k nečinnosti policie během házení vajíček na prezidenta, měl by mlčet i teď.

Aktualizace: Před několika lety pochodovali Prahou odboráři s šibenicí nad hlavami. Za pozornost stojí také transparenty hrozící defenestrací. Policie tehdy nezasáhla a panu Sobotkovi to nijak nevadilo. Proč? Protože se demonstrovalo proti jiné vládě…

 
Odboráři pochodují s šibenicí na transparentu (Mediafax)