Dobrovolnické prapory se stahují z Donbasu, jdou na Kyjev?

Dobrovolnické prapory se stahují z Donbasu, jdou na Kyjev? 13.7.2015  První zprávy

Na základě rozkazu vůdce Pravého sektoru Dmytra Jaroše opouštějí dobrovolnické prapory donbaské bojiště, kde bojovali spolu s ukrajinskou armádou proti separatistům.

Směr odchodu dobrovolnických praporů není znám, ale dá se předpokládat, že potáhnou na Kyjev, což není dobrá zpráva pro ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Vše se může obrátit v tzv. třetí majdan, kterým už příslušníci Pravého sektoru letos vyhrožovali, protože podle nich kyjevská vláda zradila ideály majdanu. Situace se může vymknout kontrole a může stát hodně krve.

Regionální pobočky strany Pravého sektoru již dříve vyhlásily začátek věčného protestu ve Lvově, Chersonu a Poltavě. Podobná shromáždění se připravují v Ternopilu a Dněpropetrovsku. Někteří už demonstrují v blízkosti budovy prezidentské administrativy v Kyjevě.

Už se objevují zprávy že u vjezdů do Kyjeva postavili bojovníci Pravého sektoru zátarasy proti příjezdu obrněných vozidel pravidelné armády do Kyjeva.

Kyjevská vláda rovněž vysílá signály, že není možné nadále snášet aktivity dobrovolnických praporů.

Rozbuškou události v Mukačevu

Mukačevo, které bylo v době první republiky součástí tzv. bývalé československé Podkarpatské Rusi, nyní patří do ukrajinské Zakarpatské oblasti, od slovenských hranic je Mukačevo vzdáleno cca 60 kilometrů a od maďarských 30 kilometrů.

V sobotu zde podle vládní verze zaútočili bojovníci Pravého sektoru v prostorách sportovního oddílu, policie je obklíčila. Připomeňme, že v přestřelce mezi policií a místními podnikatelskými strukturami byli zabiti tři ozbrojenci a jeden civilista a 14 lidí bylo zraněno. Velitel Pravého sektoru v Zakarpatské oblasti Saško Alexander řekl, že policie na ně zahájila palbu bez varování.

Bojovníci Pravého sektoru tři dny před incidentem obsadili hraniční přechody v Zakarpatské obkasti, aby prý zabránili pašování, jak se uvádí v jejich prohlášení, když na to vláda nestačí a místní orgány na to nestačí.

Naopak podle vládního prohlášení zde šlo o boj mezi gangy pro získání kontroly nad pašováním a černými obchody.

Podle prohlášení šéfa Pravého sektoru Dmytra Jaroše se strana rozhodla pomoci objektivnímu vyšetřování a vyzval své bojovníky, aby zatkli osoby odpovědné za tragédii, podle něj jde o Michala Laňa ze Zakarpatské oblasti a zástupce Kyjeva v této oblasti Viktora Medvedčuka. Jaroš vyzval k rezignaci celé vedení mocenských struktur Zakrapatské oblasti i ministra vnitra Arsenije Avakova.

Bojovníci Pravého sektoru se stáhli na sever od Mukačeva do hor, údajně je zde na deset tisíc bojovníků, kde se zabarikádovali. Dmytro Jaroš vyzval ostatní příslušníky Pravého sektoru, aby podpořili své bratry ve spravedlivém boji. Podle něj mocenské struktury v Zakarpatské oblasti selhaly a zároveň požaduje i demisi ministra vnitra.

Proti bojovníkům Pravého sektoru v Zakrapatské oblasti je nasazena policie a Národní garda.

Lutčenko: Události v Mukačevu jsou střety ilegálních ozbrojenců

Jurij Lutčenko, vůdce parlamentní frakce “Blok Petra Porošenka” řekl, že události v Mukačevu jsou výsledkem střetu zájmů ilegálních ozbrojených skupin a mafií, které otevřeně spolupracují s policií.

“Je to konflikt ilegálních ozbrojených skupin a zakořeněné mafie, ale není to vlastenectví,” řekl Lutčenko.

Bezmoc policie dokazuje výzva v televizním vysílání, aby ozbrojenci složili zbraně. Odpovědí bylo ultimátum Dmytra Jaroše, který požaduje rezignaci ministra vnitra a vyzval své stoupence, aby vyšli do ulic.

Mezitím parlamentní frakce “Opoziční blok” požadovala v souvislosti s těmito událostmi rozpustit parlament a vyhlásit nové parlamentní volby.

“Ukrajinci se necítí bezpečni, na Ukrajinu přišla s chudobou bezuzdná korupce a bezpráví. Na Ukrajině pokračuje válka.
To vše jsou výsledky současné vládní koalice. Současná koalice a parlament ukázal svou nedůslednost. Koalice války musí být rozpuštěna. Nejvyšší radou musí být zvolena nová vláda, ” píše se v prohlášení ” Opozičního bloku “.

Konec Pravého sektoru?
“Podle mého názoru bude v blízké budoucnosti Pravý sektor tvrdě potlačen,” řekl náměstek ředitele Ústavu zemí SNS Vladimir Žarichin,” Jako výsledek je pravděpodobné, že budou odzbrojeni. Existují náznaky, že USA nejsou už přesvědčeny, že Ukrajina se vypořádá s nacionalistickými skupinami, které neposlouchají ústřední vládu.”

Ale objevily se i názory, že kyjevská vláda stále není dostatečně silná na to, aby dokázala silou odzbrojit a odstranit dobrovolnické prapory. Předchozí pokusy o smírné řešení a začlenění těchto oddílů do ukrajinském arrmády nevyšly.

Související:

(rp,prvnizpravy.cz,svobodnajapresa,karpathir,foto:arch.)