Havarijní situace v Záporožské AE: reálná hrozba “ukrajinské Fukušimy” a Černobylu

24. 7. 2015   zdroj
V Záporožské jaderné elektrárně opět vznikla extrémně nebezpečná situace. Došlo k další nehodě na energobloku Záporožské AE. Na energobloku č. 1 došlo k automatickému odpojení hlavního oběhového čerpadla č. 2. Důvody spouštění automatiky se zjišťují.


Energoblok byl uvolněn v souladu s technologickými předpisy na 67% tepelné kapacity nebo 550 MW elektřiny. Podle stavu k 18.7. 2015 bylo v Záporožské jaderné elektrárně v provozu 5 energobloků. Celková kapacita generátorů je 4 450 MW. Na největším energetickém objektu v Evropě – Záporožské jaderné elektrárně – se 18. července stala nehoda. Nefunguje hlavní oběhové čerpadlo.Toto zařízení je zodpovědné za chlazení jaderného reaktoru.

Čím by mohly hrozit takové poruchy, to je známo ze smutné zkušenosti havárie v jaderné elektrárně “Fukušima”. Došlo k ní, když selhala všechna oběhová čerpadla. V poslední době se případy poruch a výpadků na Záporožské AE prudce navýšily. Časově se to shoduje se zahájením prací na převedení elektrárny z ruského paliva na americké. Ruští odborníci opakovaně upozorňovali, že tento nápad nemusí skončit dobře.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová