Italský premiér: ti, kteří považují Rusko za nepřítele, tuto zemi neznají


3. 6. 2015    zdrojpůvodní zdroj
Italský premiér Matteo Renzi během svého projevu v Berlíně prohlásil, že uvažovat o Rusku jako protiváze Evropě je “politická chyba” a “historická lež”.


Italský premiér Matteo Renzi během projevu na univerzitě v Berlíně zdůraznil, že stavět Rusko jako protiváhu Západu je chyba. Uvádí to italské vydání La Stampa.

“V úvodním projevu předsedy Rady (předseda Rady ministrů Itálie – pozn. red.) byly důležité a neočekávané pasáže. Když hovořil o vztazích s Ruskem, Renzi zdůraznil svůj nesouhlas se západním postojem a konstatoval, že definovat Evropu jako protiváhu Rusku je “politická chyba, kulturní zločin”, “historická lež,” je uvedeno v článku.

Když přešel k politickým otázkám, premiér prohlásil, že “přemýšlet o válce proti terorismu a nezapojovat do toho Rusko je strategická chyba.” “Přemýšlet o EU jako o antiRusku je chyba, znamená to, že téměř neznáme tuto zemi a neznáme Evropu”, cituje vydání slova italského předsedy vlády. Poznamenal také, že Rusko je “partnerem, který se musí vrátit do Evropské rady.”

Publikace poznamenává, že přízeň Renziho k ruské vládě je již dlouho známá, ale “výroky Renziho v hlavním městě země, která projevuje nejednoznačný postoj k sankcím, bylo nečekaným překvapením.”

Pro Novou republiku vybrala a přeložila Vladimíra Grulichová