Američané blokují dodávky zbraní Kurdům

3. 7. 2015   Vaševěc

Britský deník The Daily Telegraph uvedl, že USA blokují dodávky zbraní Kurdům. „Řada evropských zemí nakoupila zbraně za miliony k vyzbrojení Kurdů, ale američtí velitelé, kteří dohlížejí na operace proti Islámskému státu (IS), blokují jejich dopravu.“
Kurdové tak v Iráku bojují s radikály z IS vyzbrojenými moderními americkými zbraněmi, které ukořistili v Iráku, zastaralými zbraněmi. To Kurdy v boji proti IS pochopitelně značně znevýhodňuje.

Západ by si měl ujasnit, zda je skutečně jeho prvořadým cílem zničit IS, a pokud ano, je třeba, aby tomu přizpůsobil také svou politiku. Není možné ignorovat ochotu kurdských vojáků bojovat s IS a nechávat je vojensky na holičkách. Stejně jako není možné, aby letecké útoky, které USA a někteří další spojenci na IS, byly pouze výběrové a aby IS umožnily obsadit například v poušti ležící syrské město Palmýra, ke kterému vojenské kolony IS musely směřovat po silnicích z vysoka výborně viditelných.

Pokud chce Západ porazit radikály z islámského státu, jejichž brutalita se neustále stupňuje, a kteří v tomto týdnu dokonce na území Sýrie setnuli dvě ženy, které obvinili z čarodějnictví, není možné nepodpořit Kurdy v Iráku, jehož národní armáda je jinak neschopná, a v Sýrii zase škodit prezidentu Asadovi, jehož armáda je jediná síla v zemi, která je schopná IS dlouhodobě vzdorovat.