Kdo posuzuje dopady TTIP na Českou republiku? Ministerstvo průmyslu nám TTIP prostě naservírovalo

Maru
20.7.2015  Zvědavec
 

V květnu 2015 vypsalo Ministerstvo průmyslu tendr na „Studii dopadů uzavření Transatlantického obchodního a investičního partnerství mezi EU a USA (TTIP) na ČR a její hospodářství I.” v hodnotě 574 750 Kč včetně DPH:
Jako vybraný uchazeč je uvedena nezisková organizace Asociace pro mezinárodní otázky, z. s. (AMO):

6. listopadu 2014 pořádala AMO (spolu s Konrad Adenauer Stiftung, která má úzké napojení na německou CDU, a s podporou Ministerstva zahraničních věcí ČR) mezinárodní konferenci v Praze nazvanou “TTIP – Přínosy a výzvy pro Českou republiku a Evropskou unii“. Konference byla (s mizerným tlumočením) vysílána v České televizi viz video.

Představu o průběhu konference si můžete udělat z diskuzního příspěvku pod pořadem:

Ben 20. 4. 2015 15:37

Lobbing

Pořadatel uvedl, že z kapacitních důvodů je konference jen pro zvané. Sál je zaplněn max z 20%. Jinak je vidět, že většina panelistů už byla na příslušných školeních v USA. Výborná je paní Luisa Santos, v případě arbitráží jde prý hlavně o to, aby dostali zaměstnanci zaplaceno. Tak se můžeme těšit na snižování evropských standardů v zájmu korporací. Zlobovaní úředníci EU to schválí, a těm co by se stavěli na zadní, se bude patřičně argumentovat/vyhrožovat/.

Na této konferenci přednesli zástupci AMO svůj příspěvek – pokud jde o ČR, můžeme ho shrnout do dvou bodů:

1. Za tzv. „konzervativního scénáře“, kdy budou mezi USA a EU odstraněny všechny tarifní bariéry (cla, kvóty) a netarifní bariéry* budou odstraněny jen z části, bude ČR profitovat takto:

-reálný příjem na hlavu vzroste o 0,17 %
-zaměstnanost vzroste o 0,11 %
-reálné mzdy vzrostou o 0,53 %

2. Druhý scénář „hluboké liberalizace“, kdy mezi EU a USA budou zcela odstraněny tarifní i netarifní* bariéry, by byl – jak jinak – pro ČR lepší:

-reálný příjem na hlavu vzroste o 2,58 %
-zaměstnanost vzroste o 0,46 %
-reálné mzdy vzrostou o 2,14 %

zdroj na str. 3.

No, nekupte to.

Pro větší názornost, jak bude Česká republika z TTIP profitovat podle té příznivější prognózy, uvádím grafy z prezentace AMO:

Vzrůst reálného příjmu na hlavu:

Vzrůst zaměstnanosti a reálných mezd:

Dopadem smlouvy TTIP na věci veřejné a vlivem TTIP na účinnost demokratických postupů se, bohužel, nikdo nezabýval.

Analýzy dopadu TTIP na Českou republiku, ze kterých konferenční příspěvek a grafické zobrazení vychází, jsou z roku 2013.

V květnu 2014 AMO v materiálu „Pět témat pro nový evropský parlament“ uvedla:

“Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) má potenciál nejen podtrhnout symbolický význam spojenectví mezi EU a USA, ale projeví se růstem HDP a  vytvářením pracovních míst na obou stranách Atlantiku. Česká republika jako exportní ekonomika by měla liberalizaci transatlantického obchodu plně podporovat a zasadit se o odstranění i netarifních/regulatorních* překážek vzájemného obchodu.”

Výstup “objektivního” posouzení dopadu TTIP na Českou republiku je tedy již předem zřejmý a není jasné, proč by na to měl český daňový poplatník vyhazovat dalších půl miliónu korun z veřejných prostředků.

Ministerstvo průmyslu si prostě zadalo analýzu s předem známým a žádaným výsledkem – a tak by to být rozhodně nemělo.
K dokreslení celé záležitosti:

AMO je zakladatelem organizace „DEMAS – Asociace pro podporu demokracie a lidských práv“. DEMAS je částečně financována Ministerstvem zahraničí a  jsou v ní soustředěny takové organizace jako je Člověk v tísni, Forum 2000 a další.

K donorům a partnerům DEMAS patří i organizace, o jejichž objektivitě ohledně TTIP by se dalo s úspěchem pochybovat:

  1. NED – National Endowment for Democracy (http://www.ned.org/)
  2. Visa-free Europe (http://visa-free-europe.eu/)
  3. European Commission (http://ec.europa.eu/europeaid/how/finance/eidhr_en.htm)
  4. Open Society Fund Praha (http://www.osf.cz/)
  5. a další – viz http://www.demas.cz/donori-partneri

S povinným zveřejňováním výročních zpráv se AMO neobtěžuje – poslední je z roku 2013, přičemž rok 2012 také chybí.

Ve výroční zprávě 2013 na str. 2 si však můžeme přečíst, že mezi donory AMO patří např. NATO i – světe div se – DEMAS (se svými donory).

Nyní už je Vám zcela jistě jasné, že jde o naprosto, ale naprosto nezávislou organizaci a její posouzení dopadů TTIP na Českou republiku bude naprosto, ale naprosto objektivní.

A nemělo by nás to překvapovat, vždyť sám pan ministr Mládek (ČSSD) označuje opoziční názory na TTIP za konspirační teorie.

* Netarifní bariéry – k nejvýznamnějším netarifním omezením patří všeobecně preferování domácích firem před zahraniční konkurencí (dotace, státní zakázky), daňová zvýhodňování členských zemí a jejich podniků vůči nečlenským, překážky plynoucí z nároku EU na dodržování určitých technických norem a standardů na dovážené zboží, administrativní překážky, inspekce atd.