P.S. Roberts: Pochybuji, že Řecko odejde z EU


9. 7. 2015     zdroj
Řecká dluhová krize končí. Od samého začátku šlo o sehrané představení, v jehož pozadí byly zájmy finanční a zájmy EU. Jakmile však tyto zájmy přeťaly trasu washingtonských zájmů , nakázal Washington svým evropským vazalům, aby krizi ukončili. K odchodu Řecka z EU proto nedojde.

Tak uvádí svůj komentář k probíhající řecké dluhové krizi někdejší náměstek ministra financí v Reaganově vládě P.C. Roberts a pokračuje:

První odpovědí většiny politiků EU na výsledek řeckého referenda byl povyk o tom, že Řecko bude muset opustit EU. Washington ovšem s ničím podobným nepočítá, a nařídil proto svým evropským zzalům, aby Řekům poskytli takové podmínky, které budou Řekové schopni přijmout a které je uvnitř EU udrží. Kdyby totiž nejméně poddajní Němci skutečně Řeky z EU vypudili, následný řecký obrat směrem k Rusku a s tím související možné řecké hospodářské uzdravení by do hlav Italů, Španělů a možná i samotných Francouzů nasadilo myšlenku Řecko následovat. Současná podoba organizace NATO by se tak spolu s tím, jak by jižní Evropa vstoupila do ruského euroasijského obchodního bloku, začala rozpadat, a spolu s tím by zanikla i současná americká vazba s NATO. Washington ovšem nade vše preferuje svou vlastní moc a učiní tedy proti vystoupení Řecka z EU vše možné i nemožné. S vědomím, že rozpad EU by se mohl stát i začátkem rozpadu NATO.

Je-li tato pověst pravdivá, navštívila náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová řeckého premiéra a sdělila mu, že se Řecku zakazují dvě věci: za prvé opusit EU a za druhé navazovat vstřícnější vztahy s Ruskem. Jinak prý budou následovat konsekvence, což je zdvořilé slovo pro vyjádření hrozby buď ztráty úřadu, či života.

Uzavírám, že řecká dluhová krize končí. Mezinárodní měnový fond, Američany ovládaný, už řecké stanovisko ke krizi přijal a vydal zprávu v tom smyslu, že bylo chybou od samého začátku nátlak na Řecko vykonávat. A v návaznosti na tuto zprávu i na postoj Washingtonu se jak komise EU, tak i Evropská centrální banka už vyjádřily zhruba tak, že se budou s řeckou vládou podílet na vypracování takového plánu, který bude pro Řecko přijatelný. Což Itálii, Španělsku a Portugalsku slibuje stejný shovívavý postoj, až se v dluhové krizi octnou též.

Rusko a Čína promeškaly příležitost, aby svým ještě vstřícnějším vybídnutím směrem k Řecku jeho odchod z EU umožnily a tím současně nastartovaly rozpad NATO. Ať by byla cena za takovýto krok jakákoli, byla by nepatrná s vojenským tlakem, který Washington na obě tyto země v současné době a za současných podmínek vykonává.

Vybral a přeložil Lubomír Man