Po návštěvě Francouzů se evropští politici začali chystat na Krym

25. 7. 2015     zdrojzdroj
O odhodlanosti k návštěvě Krymu začali hovořit poslanci evropských zemí po návštěvě francouzské delegace na poloostrov, informují noviny “Kommersant”. Úmysl vypravit se na Krym potvrdila europoslankyně Nadine Morano, která v červnu shromáždila v Evropském parlamentu skupinu “Pro nový dialog s Ruskem”, kde jsou zástupci francouzské, italské, britské, německé, portugalské delegace.

“Naše cesta je naplánována na září – začátek října. A návštěvu Krymu také považujeme za jednu z možností,” řekla.

“Nevím, zda má někdo v plánu jet na Krym, řekl zástupce frakce” Levých” ve Spolkovém sněmu, Michael Schlick. Ale obecně naši poslanci opakovaně navštívili Rusko včetně Rostova na Donu, a dokonce doprovázeli konvoje vypravené na Donbas. Člen výboru Spolkového sněmu pro zahraniční záležitosti Wolfgang Gerke také navštíví v srpnu Rusko.” Záměr uspořádat návštěvu parlamentní delegace na Krym sdělil “Kommersantovi” také vedoucí politické skupiny socialistů v Parlamentním shromáždění Rady Evropy (PACE), Andreas Gross. “V příštích třech měsících se to těžko podaří. Ale udělám vše, co bude v mých silách, aby v říjnu – listopadu přijela na Krym reprezentativní delegace poslanců z různých zemí,” řekl Gross.

Francouzští poslanci přicestovali na Krym navzdory zákazu úřadů této země. Region navštívili, aby se na místě zorientovali v situaci, získali informace, komunikovali s lidmi.

Vedoucí delegace, poslanec za stranu “Republikáni” Thierry Mariani se podělil s vydáním o první pozitivní dojmy z poloostrova. Konstatoval, že je teplé počasí a v ulicích není armáda. “Před dvěma měsíci jsem byl v Severodoněcku, Slavjansku a Kramatorsku. Viděl jsem zkázu, mluvil s uprchlíky. Je výborné, že jste to tady nedopustili,” řekl.

Pro Novou republiku vybralaq a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová