Porošenkova válka “na třech frontách” skončí jeho rezignací!

25. 7. 2015   První zprávy

Jaceňuk a Porošenko jako “pes a kočka”
Prezident Ukrajiny Petro Porošenko je nucen bojovat na několika frontách současně: proti vlastní vládě, proti stále více radikálnějšímu Pravému sektoru a proti rebelům, napsal rakouský Contra Magazin.Je pravděpodobné, že v tomto boji Porošenko neuspěje, a brzy by ho mohl nahradit Jaceňuk, který si získal větší podporu Spojených států, uvedla publikace. Podle jejího autora je dnešní Ukrajina sudem s prachem, který co nevidět exploduje.

Lze oprávněně tvrdit že do státního převratu byla Ukrajina, pod vedením tehdejšího legitimního prezidenta Viktora Janukovyče, poměrně klidnou zemí, píše Andre Eric Keller na Contra Magazinu. Ve srovnání se současnou situací, kdy je Ukrajina téměř na pokraji zhroucení, to bylo za Janukovyče mnohem lepší, uvedl novinář.

Podle Kellera přijal Západ špatné rozhodnutí, když umístil na hlavní politické pozice cizince a snaží se ve své chamtivosti ovládat Ukrajinu pomocí úvěrů. To je příčinou chaosu v již rozdělené zemi. „A Spojeným státům a EU nepodařilo získat oporu na Ukrajině, ať už jakýmkoli způsobem, včetně prolévání krve, zdůrazňuje autor. „USA a EU jsou připraveny doslova jít přes mrtvoly a zahnat Rusko a zbytek světa do kouta, aby zajistily dominanci Západu. Ale Ukrajina se neuživí jen zemědělstvím a covem zvířat. K tomu je třeba se uchytit v ekonomicky důležité oblasti Donbasu.” Což nebude tak jednoduché.

Podle autora Contra Magazin, Petro Porošenko a Arsenij Jaceňuk “jsou jako pes a kočka, a jsou připraveni při vhodném okamžiku zbavit se jeden druhého”. Kromě toho jsou pro Porošenka obrovským problém extrémní “nacistické hordy”. Premiér Jaceňuk je nechtěl používat pro politické účely, ale potřeboval jejich podporu v boji proti milicím.„Pravý sektor je stále problematičtější téma, protože chutě jeho fanoušků rostou,”upozorňuje Keller. Z tohoto důvodu neváhá Pravý sektor prohlásit, že kroky Porošenka proti němu povedou k odvetné odpovědi. Proto je možné, že v tomto boji a pro zajištění své moci se Porošenko uchýlí k pomoci Západu a jeho peněžence.

Výměna Porošenka za Jaceňuka? Ale v pozadí je ještě další oligarcha

Takže Porošenko bojuje proti své vlastní vládě vedené Jaceňukem, proti rebelům a proti Pravému sektoru. Kdo bude vítězem tohoto boje bude záviset na podpoře Západu, konstatuje Keller. Ovšem Jaceňuk jako „americký člověk” má větší podporu, a proto má jasné výhody. Proto nelze vyloučit brzy demisi Porošenka,shrnul autor na Contra Magazinu.

První zprávy, Jiří Kouda