Řecko kráčí směrem k Rusku

Emil Kalabus
7. 7. 2015   Czechfreepress
Řecko může najít záchranu před bankrotem v BRICS. Náměstek ruského ministra financí Sergej Storčak v květnu navrhl Alexisu Tsiprasovi, aby se stal šestým členem BRICS. Řecký premiér tehdy projevil zájem, protože by to jeho zemi umožňovalo získat přístup k rozvojové bance BRICS.

„Cíl banky spočívá v tom, aby bylo skoncováno s nadvládou Západu na finančních trzích, tato banka se má stát jednou z předních úvěrových organizací. Je možné, že Rusko a Čína poskytnou Řecku finanční podporu. Přitom v současné době Atény jednají i s dalšími členy BRICS o možném členství v organizaci. Jednání budou pokračovat na summitu, který se bude konat ve dnech 9. — 10. července v Ufě”

Marine Le Pen uvítala výsledky řeckého referenda .

Vůdkyně proti-imigrační a proti euru zaměřené strany Národní fronta Le Pen v prohlášení řekla, že předpokládaný výsledek je vítězství nad „oligarchií Evropské unie.“

„Toto ‚Ne‘ od Řeckého lidu musí vydláždit cestu pro nový zdravý přístup,“ řekla Le Pen.

„Evropské země by měly využít této události, aby si sedly kolem vyjednávacího stolu, sebraly ten stoh krachů eura a programů zbídačování a zorganizovaly rozpuštění systému jednotné měny, kterého je zapotřebí, aby se zase vrátil reálný růst, zaměstnanost a klesalo zadlužení.“

Výstup Řecka z eurozóny pomůže sblížení země s Ruskem a zmírní chutě NATO k tomu, co se týče rozšiřování aliance, píše politický analytik Lawrence Solomon v kanadském vydání Financial Post.

Kromě toho, ze spojení Ruska a Řecka se začne třást celá Evropa, píše.

Podle jeho názoru má Řecko mnoho důvodů k tomu, aby se sbližovalo s Ruskem.

Global Research: Řecko může najít záchranu před bankrotem v BRICS

Připomíná, že v roce 1821 ruské revoluční hnutí pomohlo Řekům získat nezávislost na Osmanské říši. Řecko bylo vděčné Rusku tehdy a je vděčné i teď, poznamenává Solomon.

Že by to bylo tak jak píše pan Paul Craig Roberts? „Washington peče Armageddon. Ale Řecko nás může zachránit. Stačí, když Řekové podpoří svoji vládu a budou trvat na tom, aby jejich vláda, aspoň protentokrát, zastupovala zájmy Řeků a ukázala zkorumpované EU prostředníček, nesplatila dluh a obrátila se na Rusko.

To by započalo rozpad EU a NATO a zachránilo svět před Armageddonem.“

Zdá se , že se začnou dít velké věci. Dnes Atény, zítra Madrid.

Na britském Channel 4 se již kolem února připomínalo, že „lidé po celé Evropě, kteří odmítají škrty, vnímají Řecko jako bod obratu – po letech marného boje proti represivním škrtům ve veřejné sféře a privatizace veškerého státního vlastnictví”. Koneckonců, unijní řešení ekonomické krize, tedy přelévání unijních „pomocných” peněz na krytí dluhů hlavně německých, francouzských a jiných bank, v Řecku dovedlo tamní nezaměstnanost mezi mladými na 60 procent, a „zničilo tak veškeré vyhlídky většiny generace”.