Senát USA diktuje kádrové změny v ukrajinské vládě v zájmu posílení spolupráce s USA


5. 7. 2015       zdroj
Bývalý ministr zahraničí Ukrajiny Leonid Kožara zveřejnil dopis, který americký senátor Richard J. Durbin zaslal 25.června předsedovi vlády Ukrajiny Arseniji Jaceňukovi. Americký politik v něm jménem senátorů vyjádřil nespokojenost s kádrovými změnami v kabinetu ministrů Ukrajiny. Oskenovaný podepsaný dokument byl vystaven 4. července na stránce Kožary v sociální síti Facebook.


V dopise je zejména uvedeno, že senát USA si je jistý Jaceňukem a sdílí jeho obavy nad pokračujícím odvoláváním klíčových postav v ukrajinské vládě, které “se plně věnují prosazování demokracie” na Ukrajině, prezidentem Petrem Porošenkem.

Durbin řekl, že “souhlasí s nutností vynaložit veškeré úsilí, aby Alexej Pavlenko” zůstal na ministerstvu řízení zemědělství a potravin. “Jeho odvolání vytvoří další překážky pro rozšíření spolupráce mezi zemědělskými společnostmi USA a Ukrajiny”, je v dopise zdůrazněno. Durbin také poznamenal, že považuje za nezbytné, aby Jurij Nědaškovskij zůstal hlavou společnosti “Energoatom”, protože “do značné míry díky jeho efektivní práci má Ukrajina možnost posílit spolupráci se zahraničními partnery v oblasti produkce jaderné energie.” V dopise je také uvedeno, že senát USA na neveřejném zasedání o Ukrajině posoudil “Návrhy Jaceňuka v souvislosti s ministrem vnitra Arsenem Avakovem, ministrem energetiky a uhelného průmyslu Vladimírem Děmčišinem a hlavou společnosti “Ukrgazdobyča” Sergejem Kosťukem.” “Většina senátorů se shodla, že ani Demčišin ani Kosťuk nesplňují funkční požadavky. Zatím není jasné rozhodnutí ohledně Avakova. Senátoři se v názorech rozcházejí. Myslím, že bychom měli na nějakou dobu tento problém odložit,” napsal Durbin.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová