Stručný přehled hlavních informací Speciální Monitorovací Mise OBSE (SMM) na Ukrajině dle zpráv zveřejněných do 30. června 2015

vybral, sestavila přeložil Mireček
3.7.2015 Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/


Pozorovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (SMM OBSE) zaznamenává situaci na východě Ukrajiny.

Oblast města Doněck

Oproti minulému týdnu je situace v oblasti města Doněck relativně klidná. To „relativně“ znamená, že v oblasti se neustále střílí, vabuchují granáty a umírají vojáci i civilisté, ale denně je to do sta zaznamenaných explozí zatímco v minulém týdnu SMM zaznamenala i troj až pěti násobné množství. Dokonce 25. června zaznamenala SMM jenom jednu explozi za celý den.

Kdo ale rozhodně nevnímá situaci v oblasti jako klidnou, jsou obyvatelé Gorlovky . Asi 30 naštvaných obyvatel zastavilo SMM patrolu a obvinili je z toho, že dostatečně neinformují o bombardování civilních oblastí ve městě. SMM pak provedla inspekci některých poškozených domů a zaznamenala velké škody po bombardování a také získali informace o smrti jedné ženy, která byla ve svém bytě zabita šrapnelem.

Situace v okolí Shyrokyne (Širokino)

SMM potvrdila tiskové informace o tom, že v oblasti vesnice Shyrokyne se už nenachází žádné civilní obyvatelstvo. SMM patrola provedla obchůzku vesnice a potvrdila, že v domech ve kterých se při jejich poslední návštěvě zdržovali civilisté už nikdo není. Také SMM při této obchůzce zaznamenala, že zhruba 80 procent všech domů ve vesnici bylo zničeno.

V Shyrokyne je situace trochu na houpačce. V některé dny je tam relativní klid a v další se boje rozhoří s velikou intenzitou bombardování.

Blokáda

Ve Stanytsia Luhanska SMM hovořila s jedním mužem, který se z Luhansku vydal na návštěvu za lidmi na území pod vládní kontrolou s očekáváním, že návrat nebude žádný problém. Bohužel zavřením checkpointů byl tenhle člověk a někteří další „uvězněn“ na území UKR. Někteří jeho známí kteří ještě měli nějaké peníze, se do Luhansku vrátili přes území RF, ale tento muž a několik dalších kvůli této situaci skončili tak říkajíc na ulici.

SMM také zaznamenala dlouhé kolony na jiných checkpointech, kde kyjevští dovolují projíždět osobním automobilům. Zaznamenala obrovské fronty vozidel, s předpokládanou dobou čekání až 24 hodin. Samozřejmě nikde žádné toalety, ani možnost jak získat třeba vodu. Ukrajinští vojáci na checkpointech informovali SMM, že elektronický systém který měl nahradit papírové povolenky pro cestování na území mimo kontrolu kyjevské vlády, nefunguje zcela tak jak by měl a dochází kvůli tomu k zdržováním a nejasnostem.

SMM také zaznamenala množství lidí na hraničním přechodu na Krymský poloostrov, kterým nebyl povolen přechod, protože podle posledního nařízení ukrajinské vlády potřebují děti nově pas, což cestující dopředu nevěděli.

Luhanská oblast

V Luhanské oblasti SMM zaznamenala větší množství porušování příměří než v dřívějších týdnech a dle představitelů JCCC (jak ruského tak ukrajinského) je za porušování příměří častěji zodpovědná strana LLR. Zatím SMM nezaznamenala žádné místo tak „horké“ jako je třeba letiště u Doněcku nebo Shyrokyne, ale několik desítek explozí za poslední týden v Luhanské oblasti zaznamenala, což je oproti situaci před několika týdny citelné zvýšení intenzity bojů.

Stažené zbraně

SMM stále provádí kontroly, ale už jim často není ani povoleno zkontrolovat seriová čísla na zbraních. Když už jsou na některá stanoviště zbraní puštěni tak zbraně na místě chybí a obě strany konfliktu se v takové situaci vymlouvají na to, že zbraně byly odvezeny pryč na opravy nebo cvičení.

Zaznamenaná těžká technika v blízkosti kontaktní linie

SMM stále zaznamenává velké množství těžké techniky DLR soustředěné na různých místech a to v některých případech doopravdy velké množství (například na jednom místě zaznamenala SMM 30 obrněných transportérů a další techniku). Na straně Kyjeva jsou také zaznamenány těžké zbraně, ale v menších množstvích.
 
Protesty

Zhruba 100 lidí z Ukrajinské ortodoxní řecko-katolické církve (včetně kněžích a jeptišek) protestovalo před ústředím SBU ve Lvově. Protestující neposkytli žádné vyjádření ani mediím ani SMM, ale prý SBU neoprávněně zatkla dva členy místní církve.

Problémy s vodovody

V mnoha městech a vesnicích je po poškození vodovodní infrastruktury problém s dodávkami vody. Zprávy SMM také naznačují, že v některých případech je na tuto infrastrukturu cíleně stříleno.

Na druhou stranu JCCC se podařilo dojednat a svojí přítomností udržet několik lokálních příměří, aby firma zodpovědná za dodávky vody mohla provést nezbytné opravy.

Nezaměstnanost

Čím dál častěji se objevují ve zprávách OBSE informace o tom jak některá firma je zavřená z důvodů války na Ukrajině (nedostatek odbytišť, problémy s energiemi atd.). To znamená, že všichni zaměstnanci v těchto postižených podnicích přišli o práci a výdělek a dostávají se tak do tíživé humanitární situace.

Mobilizace

Kyjevská vláda pořád řeší neutěšenou situaci s odvody do armády. V některých oblastech byla kvóta odvodů naplněna pod 20 procent. Další ránu tomuto procesu nejspíše zasadil výrok odvolacího soudu, který plně zprostil obvinění jednoho „brance“ s vyjádřením, že má nárok odmítnout vojenskou službu z přesvědčení, svědomí, náboženského vyznání nebo víry.

Odstraňování komunistické symboliky

SMM zaznamenala několik živelných odstranění soch Lenina a dalších spojených se SSSR. Podle nařízení vlády mají být tyto sochy doopravdy odstraněny, ale předpokládám, že žádná samospráva nebere toto nařízení vážně protože má dost starostí s jinými věcmi. Sochy pak demolují pouze jednotlivci o své vlastní vůli (a také bez finančních nákladů pro radnice 🙂