Ukrajina navrhla matkám nezvěstných vojáků, aby své syny již nehledaly

22. 7. 2015 zdroj

Matky synů, na něž se vztahovala mobilizace a kteří se stali nezvěstnými na východní Ukrajině, se snaží dozvědět podrobnosti o tom, kde se nacházejí. Jak informuje agentura RIA Novosti, ukrajinské ženy pravidelně přijíždějí na Donbas a snaží se zde najít své nezvěstné děti.
“Já hledám svého syna od srpna loňského roku. Mého syny nechali při ústupu v křoví. Utíkali a jeho opustili. Čistili to tam. Sama jsem všechno prošla, všechno prozkoumala, chodila jsem po minových polích podél celé linie fronty,” uvádí agentura slova obyvatelky Nikolajeva, matky vojáka Ozbrojených sil Ukrajiny (OSU), který zmizel v srpnu roku 2014 v obci Vojkovskij.

Žena dodala, že byla pozvána k identifikaci 175 krát. Ale pokaždé bezvýsledně. Po další identifikaci jí bylo navrženo, aby hledání ukončila.

“Prostě mně řekli, abychom už nehledali a nejezdili. Ale já přece nemůžu pohřbít cizího syna”, řekla matka vojáka.

Jak vysvětlila obyvatelka Nikolajeva, není zdaleka jediná, kdo hledá padlé příbuzné – vojáky Ozbrojených sil Ukrajiny. Poznamenala také, že v samozvaných republikách matkám, které se snaží najít své syny, aktivně pomáhají.

“Obracím se v Doněcku na domobranu, v Lugansku. Všichni vycházejí vstříct. Nejsou zde žádní nepřátelé, obyčejní lidé, zajistí i hotel zdarma, pomáhají hledat mého syna,” cituje ženu agentura RIA Novosti.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová