Porošenko vrátí kontrolu Kyjeva nad Donbasem do konce roku

22. 7. 2015       zdroj
Podle něj plní Kyjev Minské dohody s předstihem. Prezident Ukrajiny Petr Porošenko chce získat kontrolu nad státní hranicí s Ruskem do konce tohoto roku, informuje RIA “Novosti”. “Plníme harmonogram s předstihem, 11. bod je de facto splněn. Spustili jsme ústavní proces. Zákon o zvláštním statusu je přijat, zvláštnosti místní samosprávy jsou přijaty, jsou tam jasně napsány pozice, a Ukrajina splnila své povinnosti”, řekl prezident a dodal, že “Rusko musí” uzavřít hranici ze strany Donbasu a “vrátit kontrolu nad hranicí ukrajinské straně”.


Porošenko se domnívá, že potom “bude nalezeno porozumění s ukrajinskými bratry.” Hlava jeho frakce Jurij Lucenko je zcela přesvědčen o tom, že Donbas nebude schopen žít v izolaci od Ukrajiny.

Lucenko se již pocítil být hlavním “mentorem” DLR a LLR. “Jestliže obyvatelé Donbasu nejsou schopni se uživit, opravit domy, zajistit plyn, platit za elektřinu, platit státním zaměstnancům, poskytnout léky, pak … na kolena, pánové teroristé, zbraně na zem a vstoupí tam ukrajinská vojska, zavřou vnější hranice, a v tom případě všechno budeme stavět. Pokud ne, pak ať tato část dvou oblastí žije v karanténě. Nazývám to “karanténou”. Do té doby, pokud si neuvědomí, že na Ukrajině se bude žít v souladu s obecnými zákony, se budou snažit žít samostatně, nikoli v rámci jednotného územního státu. A jsem si jist, že toho nebudou schopni”, řekl na portálu “Segodňa.ua”.

Kyjev, 19.července 2015

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová