Ukrajinská rozvědka „objevila“ v různých zemích 100 cvičných táborů ruské armády … :-D))

Andrej Stěnin
4.7.2015  Sputnik/

V polovině června předložila ukrajinská rozvědka administrativě prezidenta USA referát, v němž jmenovala 5 vysoce postavených ruských důstojníků, kteří velí jednotkám své pravidelné armády na východní Ukrajině a domobrancům.
Oznámila to agentura Bloomberg. Ukrajinská rozvědka kromě toho oznámila, že našla více než 100 cvičných táborů, v nichž probíhá příprava ruských vojáků před posláním na frontu. 39 z nich se nachází v Rusku, 13 — na Krymu, jeden v Podněsteří a jeden v Abcházii. Na území Donbasu se nachází 20 táborů v bezprostřední blízkosti Luhanska a 34 — nedaleko Doněcka. To ale není všechno: bylo oznámeno, že na území neuznaných republik působí téměř 9 tisíc ruských vojáků.

O tom, kde si vzala ukrajinská rozvědka podobné údaje, uvažuje profesor politologické fakulty MSU Sergej Čerňachovskij.

„Za prvé, chtěl bych připomenout, že v 60. letech byl v USA ministr obrany, který skočil z mrakodrapu s výkřikem „ruské tanky!”. Skutečně věřil, že je vidí v ulicích New Yorku. Za druhé — jak pracují některá naše média? Sedí člověk ve své pracovně a vymýšlí, co by mohl takového napsat. Takto může napsat o 10, 20, nebo 50 generálech. Pokus pochopit, odkud si tato čísla vzal, bude marný. Existuje přece tzv. částečná falzifikace. Například, uvidí někdo 5 lidí v maskovací uniformě, a řekne, že je tam 50 ruských vojáků. Tím spíše, že každý člověk bez nárameníků, ale prostě v nějakém stejnokroji může být pokládán za ruského vojáka. Jedna média to tisknou, jiná po nich opakují a šíří. Pak se to všechno dostává do sociálních sítí, a už někdo ve Státním departamentu USA se na ně odvolává a říká, že tam jsou ruská vojska”, komentuje tyto zprávy médií Sergej Čerňachovskij.

Uvedený počet cvičných táborů prostě přesahuje rámec racionálního a rozumného, tvrdí prezident Ústavu pro strategická hodnocení Alexandr Konovalov.

„Myslím si, že ukrajinská rozvědka není tak dobrá a nemá tak velké operativní možnosti, aby poskytovala podobné údaje. V současných podmínkách je možno každou informaci dost snadno ověřit, jsou-li uvedeny zeměpisné souřadnice určitého místa. Proto mohou Američané technicky velmi snadno tuto informaci potvrdit nebo vyvrátit. Avšak Ukrajina, kdy posílala tuto informaci do USA, se určitě vynasnažila ji udělat věruhodnou. To číslo je ale prostě fantastické! A to vyvolává pochybnosti o celé této informaci”, soudí Konovalov.

Dodáme, že podle referátu NATO „Obranné výdaje v r. 2014 a odhady výdajů v r. 2015″, má Rusko podle informace Stockholmského mezinárodního ústavu pro mírové výzkumy (SIPRI) a Ministerstva obrany RF, disponuje Rusko v zahraničí 6 vojenskými základnami. Kdežto USA tam mají 120 až 130 základen.

Foto © REUTERS/ Oleksandr Klymenko