Ukrajinská svodka – JF a jeho výběr ze světového tisku

vybral, sestavil a  přeložil JF
9.7. 2015 Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/

další díl výběru z anglofonních zdrojů. Je toho (přímo o Ukrajině) ještě míň
než posledně. Řecko přebilo všecko!

MH17 – Metodologie mezinárodního zatajování*
(zdroj)
Christof Lehmann, nsnbc, 3.7.2015

Požadavky investigativních novinářů na poskytnutí podrobnějších poznatků, skrývajících se za osudnou katastrofou letu MH17 Malajsijských Aerolinií jsou ignorovány přímo nebo nepřímo všemi v případu zúčastněnými stranami. Diskurs je ovlivňován politickými a geopolitickými stanovisky a jednostranným obviňováním za pomocí „částečných“ navíc nezávisle neověřitelných důkazů. Všechno, včetně právních otázek, nasvědčuje tomu, že všechny zúčastněné strany mají nějaký zájem zamezit investigativním novinářům v přístupu ke skutečným, ověřitelným a testovatelným důkazům.

 
Rusko: “Klid uprostřed bouře”
(zdroj)
Israel Shamir, Global Research, 29.6.2015

Hromy, blesky a krupobití, nové sankce nebo americké tanky na hranicích – Rusko to vše snáší s klidem. President Putin zřejmě přijal motto Viléma Oranžského: saevis tranquillus in undis – klid uprostřed bouře.

Bouře je všude kolem a americké tanky se přesunují do pobaltských států. Americké válečné lodě se plaví po Černém Moři. Sankce EU proti Rusku byly prodlouženy o dalších šest měsíců. Ruská konta byla zablokována ve Francii a v Belgii. V Syrii je Damašek ohrožován povstalci, vyzbrojenými americkými zbraněmi. Řecko by možná chtělo požádat Rusko o pomoc, ale asi se k tomu neodváží. Armenie, malá země, schovaná mezi Iránem a Tureckem, se ledva připojila k Euroasijské Unii Ruskem vedených států a hned se objevily lidové nepokoje, podezřele připomínající události v Kyjevě v roce 2013. Ukrajina je v problémech, vlny uprchlíků míří do Ruska a slábnoucí národ začíná být hysterický. A Putin s Ruskem vypadají, jako by se jich nic z toho netýkalo.

 
Chomsky: Řecko čelí „divokým reakcím“ za svou snahu vést „třídní válku“ s chudobou
(zdroj) a (zdroj)
Democracy Now, Wednesday, July 1, 2015

Poslechněte si dva rozhovory s Noamem Chomskym o možné budoucnosti Řecka po nedělním referendu o nových úsporných opatřeních.
 
Likvidujme NATO dokud není příliš pozdě
(zdroj)
By Dr. Ludwig Watzal
Global Research, 25.6.2015

Severoatlantická aliance NATO (The North Atlantic Treaty Organization) je válkychtivá instituce, která momentálně představuje největší nebezpečí pro světový mír. Od rozpadu Sovětského Svazu, rozpadu, který se ukázal být největším neštěstím pro stabilitu mezinárodního systému, je agresivita a rozpínavost NATO nepřehlédnutelná. Ačkoli bylo NATO založeno proto, aby čelilo Sovětskému Svazu, bylo po celou dobu především prostředkem světové hegemonie USA. Po rozpadu Sovětského Svazu se NATO za tichého souhlasu oslabeného Ruska poměrně úspěšně rozšířilo do Východní Evropy. Na mnichovské konferenci o bezpečnosti v roce 2007, přesněji řečeno na shromáždění západních válečných jestřábů, proslov Vladimíra Putina rozezněla všechny varovné signály Západu. Putin odsoudil USA za jeho politiku a varoval NATO před možnými následky jeho rozpínání na východ a snahy rozmístit tam svůj raketový obranný štít, namířený na Rusko.
 

Bezpečná síť budoucnosti – Sociální politika pro digitální věk
(zdroj)
Nicolas Colin, Bruno Palier, Foreign Affairs, červenec/srpen 2015
Jak se vyspělé ekonomiky automatizují a digitalizují, zasahuje to téměř všechny odvětví práce, některé však více než ostatní. Ti, kteří mají, řečeno slovy ekonomů Goose a Manninga „příjemnou práci“, se přizpůsobí hladce. Budou tvořit roboty a různé digitální aplikace nebo se zařadí do takových odvětví služeb jako je finančnictví. Ti, kteří dnes podle Goose a Manninga mají „špinavou práci“ – ve výrobě, distribuci, dopravě nebo v rutinní kancelářské práci, to budou mít obtížnější a budou čelit menším platům, zkráceným a neplnohodnotným úvazkům a úplné nezaměstnanosti. Přitom se celkově zvýší sociální nerovnost napříč celou společností a zvýší se také výdaje státu na různé sociální služby při současném ubývání zdrojů na tyto výdaje, vzhledem k menšímu příspěvku daně z menší výrobní síly. Změny, s tím vším spojené, pak budou klást daleko vyšší nároky na počitačové propojení celého světa.
 

Západ normalizuje rasistické války – ale nemůže řešit složité problémy pomocí tisícíliberních bomb
(zdroj)
Frankie Boyle, The Guardian, 30.6.2015 

„Radikalizace“ je nové sprosté slovo v USA a Velké Britanii – ale radikální změny jsou nevyhnutelné. Tady je návod: je nutné přestat napravovat svět výbušninami!