Zeit: Kyjev nechce nic vědět o svých padlých vojácích!

24.červenec 2015  První zprávy

Ukrajinské úřady nejsou schopny se postarat o živé, nemluvě o mrtvých, píše německé vydání deníku Die Zeit.
Kyjev nepřidělí prostředky pro nalezení ostatků padlých vojáků – pravděpodobně proto, že nechce znát přesný počet zabitých.

Od počátku vojenského konfliktu na východě Ukrajiny dobrovolníci řešili spoustu otázek, které jsou ve skutečnosti úkolem státu, píše německý deník Die Zeit.

To znamená, že hledáním a odvozem těl vojáků ATO se zabývá dobrovolná humanitární mise Černý tulipán. Práce je to příšerná, těla jsou roztrhána kulkami a ožraná zvířaty. Jen za poslední měsíce 60 dobrovolníků naplnilo takto 609 igelitových pytlů. Proto je tolerována jak ze strany ukrajinské armády, tak opolčenců.

Ale dobrovolníci nedostávají žádnou státní podporu, a dobrovolníci museli přestat pracovat kvůli nedostatku peněz. Jejich zástupce se obrátil na ukrajinské ministerstvo obrany, ale to mu ani neodpovědělo. V důsledku toho, píše Die Zeit, příbuzní pohřešovaných vojáků ztratili poslední naději zjistit jejich osud.

Tyto organizace jsou důležité i pro novináře, uvedly noviny: dobrovolníci mohou poskytnout přesnější informace o počtu úmrtí, než ukrajinské orgány.

Publikace naznačuje, že Kyjev nechce znát přesné údaje o obětech. „Možná, že je to cynismus, zrozený z bezmoci. Proč starat o mrtvé, kdy se stát ani nemůže postarat o bydlení,” poznamenal tisk.

Jak objasnili ukrajinští novináři, Kyjev nepřiděluje žádné prostředky pro návrat ostatků obětí. Zatím, podle oficiálních údajů, se na Ukrajině oficiálně pohřešuje 1330 lidí. Skutečná čísla budou pravděpodobně mnohem vyšší, dodává Die Zeit.

Související:
Ukrajinci nechtějí být masem pro děla oligarchické moci!  

(kou, prvnizpravy.cz, zeit,de, foto: arch – ilustrační foto .)