Bývalý analytik CIA: USA důkazy o vině opolčenů na pádu MH17 nemají!

Bývalý analytik CIA: USA důkazy o vině opolčenů na pádu MH17 nemají!

22. 8. 2015  První zprávy

Pokud by americké tajné služby měly nezvratné důkazy proti milicím v případě sestřelení malajsijského letadla nad Doněckem, už by je zveřejnily, tvrdí bývalý analytik CIA Ray McGovern.

Rovněž poukázal na to, že americké tajné služby nejsou ochotny hlásit se k „důkazům” Bílého domu.

Už je to více než rok, co americký prezident Barack Obama a ministr zahraničí John Kerry řekli, že na kolapsu malajsijského letadla nad východní Ukrajinou nesou odpovědnost proruští separatisté. Přičemž důkazy těchto prohlášení byly založeny na informacích ze sociálních sítích. Od té doby nebyly poskytnuty žádné opravdové důkazy, píše analytik na portálu Brad Blog.

V rozhovoru s internetovým portálem Ray McGovern, bývalý analytik CIA, který pracoval 27 let v oblasti řízení, řekl, že pokud by byly důkazy, že se Rusko nebo separatisté na pádu letadla podíleli, tak by se „troubily ze všech střech”.„Investujeme 90 miliard dolarů ročně na americkou špionáž, ale když přijde na věc, tak se musíme spoléhat na sociální sítě? Takové důkazy jsou tak vágní, jak je to jen možné,” poznamenal McGovern.

Navíc zdůraznil skutečnost, že několik dní po tragédii, administrativa amerického prezidenta vydala takzvaný „vládní odhad”, a nikoliv „odhad tajných služeb”, který je obvyklý v takových případech. „To znamená, že to bylo napsáno v Bílém domě, takže je to politický dokument, sepsaný politickými romanopisci, a zpravodajští analytici ho tudíž nechtěli podepsat,” konstatuje bývalý zaměstnanec CIA. „To je velice významné. Jedná se o nový žánr zprávy, která se neopírá o zpravodajské analytiky, a to o něčem vypovídá,” upozornil.

Podle analytika se jeho bývalí kolegové ukázali být docela čestnými. Kromě toho, že zřejmě nechtěli zopakovat chybu svých předchůdců, kteří podepsali vyfabrikovanou zprávu, že Irák má zbraně hromadného ničení.

(kou, prvnizpravy.cz, bradblog.com, foto: arch.)

Související:
Consortiumnews: Rozvědka USA mlčí o MH17 kvůli informační válce!