Obdivovatel Stalina promluvil

M.S. – zločinec gubernátorem

Stanislav Kliment
21.8.2015  Vaše věc

Bývalý gruzínský tyranský prezident a dnes občan Ukrajiny a oděský gubernátor Michail Saakašvili se na svém facebookovém profilu tento týden obul do ruského prezidenta Vladimira Putina, který podle něj s nostalgií vzpomíná Josefa Stalina. Není to však právě Saakašvili, kdo má ke Stalinovi blízko, a to nejen tím, že stejně jako Džugašvili je gruzínské národnosti?

Svědectví Saakašviliho spolužáků, jak je zaznamenal tisk, totiž hovoří o jeho mimořádně vřelém vztahu ke „slavnému“ rodákovi. Dokonce prý 21. prosince slavil nejen své narozeniny, ale také narozeniny Stalina. Ten je sice zapsán v matrice města Gori s datem narození 18. prosince, ale podle vlastního tvrzení to bylo právě o tři dny později, 21. prosince. Jakýsi distanc zaujal až po prohrané válce o Jižní Osetii v roce 2008, kdy z náměstí v Gori nechal odstranit Stalinovu sochu. Mnozí soudí, že to bylo jen gesto vůči západním státům, protože jako prezident to mohl učinit dávno.

Jistě zajímavé jsou také vyjádření bývalého Saakašviliho blízkého spojence a po jistou dobu gruzínského ministra vnitra Irakli Okruašviliho, který „spojence“ obvinil nejen z korupce, která měla být stejná, jako před tzv. revolucí růží.. Zazněla dokonce také slova o organizovaných vraždách nejen protivníků, ale i spojenců, kteří by mohli Saakašviliho ohrozit, jako byl případ populárního premiéra Zuraba Žvanii. Na závažnosti obvinění nemění nic ani fakt, že Okruašvili obvinění později ve vězení odvolal. Mám podezření, že to bylo vynuceno pod nátlakem, řekla k tomu jeho advokátka.

Na rozdíl od Stalina, ale podobně jako jiný rodák, Lavrentij Berija, však Michail Saakašvili žil jako velký požitkář. Víkendové výlety do Paříže, zastávky v tureckých lázních v doprovodu mladých dívek, mocnářský požadavek přítomnosti pohledné gruzínské zpěvačky na společné večeři nebo vyslání vládního letadla pro masérku světových celebrit, to je zřejmě jen vrcholek toho, jak si užíval na účet gruzínského státu.

Domy v osetinském Cchinvali rozbombardované Saakašviliho armádou

Zločiny spáchané Saakašvilim dnes vyšetřují státní orgány demokratické Gruzie. Vedle čistě kriminálních případů zneužívání státních prostředků jde také o tyranské vládnutí a pronásledování opozice. Vždyť v minulosti i generální tajemník NATO v souvislosti s brutálním rozehnáním opozičních protestů na začátku zimy 2007 řekl, že takovýto postup je v rozporu se sdílenými hodnotami svobody a demokracie. Tbilisi požádalo Ukrajinu o Saakašviliho vydání, místo toho mu Petro Porošenko udělil ukrajinské občanství a svěřil post gubernátora v Oděse. Jaké hodnoty tedy Ukrajina sdílí?

Evropské instituce by se měly přinejmenším pozastavit nad neochotou Kyjeva vydat Saakašviliho gruzínské spravedlnosti. Od věci by nebylo také šetření, jak bylo naloženo s několika stovkami milionů euro, které Brusel vyčlenil na odstranění následků Saakašvilim zahájené genocidní války proti Jižní Osetii. „Své“ dolary prý Američané šetří. Velmi nevkusné by hlavně bylo, naslouchat dnešním žvástům oděského gubernátora.