Česká mediální tragedie – aneb necháte si vymývat hlavu radši od Babiše nebo Bakaly či Křetínského?

Leo K.
26.8.2015 Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Leo K. v neděli v obsáhlém článku Názor je úsudek popsal současnou globální situaci ohledně manipulace a indoktrinace. Takhle věc je nám každému zřejmá a tak nějak známa. Doyen kosířských autorů se pokusil o jakési sumární shrnutí, z kterého mrazí!

Skag dnes ve své miniatuře Nemáme německé noviny ze své dlouholeté osobní zkušenosti v pozici vrcholového manažera v české pobočce německého vydavatelského domu pregnantně ozřejmil konkrétní situaci novin a novinářů.

Ty články takhle nejsou seřazené náhodou. Protože realita, speciálně na trhu tištěných medií, nemůže být tristnější. Po koupi vydavatelství Vltava Labe Press slovenskou skupinou Penta. Ano to je ta, která na Slovensku jela v oné obří korupční kauze Gorila. Nyní už jsou české tituly rozděleny pouze mezi slovenské a  české oligarchické skupiny.

Je to náramný výčet!

Chcete li nějaké informace, pak máte na výběr jen zda si je koupíte od Babiše, Bakaly, Savova, Soukupa, Křetínského nebo Penty…. Mimo tahle uskupení stojí jen pár okrajových titulů a Právo, které vydává Borgis a.s. U které ovšem nelze dohledat, kdo ji skutečně ovládá. Takže až na jedny jediné významné noviny se můžete spolehnout na to, že pokud něco tištěného vezmete do ruky, pak za své peníze dostanete vždycky nikoli informace ale jen přesně dávkovanou a  cílenou dávku oblbování. Lepšího a horšího druhu.

Tím lepším druhem míním obyčejnou útočnou reklamu, která na vás volá z každého rohu, že nemůže žít bez nějaké naprosté zbytečnosti, navíc zaručené předražené. Opakuji – ta záplava prvoplánové reklamy na prací práček, dámskou intimní hygienu nebo lahváče, bez kterých zahynete žízní jako naprostý nýmand, který ani neměl na to, aby si pořídil výhodný tarif u svého operátora a nový stajlový mobil, je, bohužel ten lepší případ.

Tím horším pak je ten obsah, kvůli kterému si tiskovinu vlastně kupujete – informace, co nejsou prvoplánovou reklamou a  vás zajímají, a které hodláte vydolovat z textu a obrázků konkrétního novinového nebo časopiseckého titulu. Protože ty mají asi stejně korektního a relevantního obsahu jako Babišovy buřty masa!

Inu, informací dostanete přehršel, o tom žádná. Jen jejich kvalita je jaksi účelová. Proto si totiž zmínění pánové své noviny pořizovali!!!! Aby o nich bylo psáno a referováno tak, jak si oni přejí a jak je z jejich pohledu žádoucí. Zkrátka jako vlivový prostředek. V řadě neposlední jako klacek na politiky ve smyslu – když nám nepůjdete na ruku, tak… Viz například serie MfD ohledně ministra zdravotnictví Němečka a tak podobně.

Uvedu daleko brutálnější, navíc čerstvý příklad. Náhodou se mi dostaly do ruky Hospodářské noviny v den, kdy vypukla aféra s prodejem Bakalovy firmy RPG byty zahraničnímu investorovi. Pro všechny ostatní sdělovadla to byl trhák na první stranu. Jen pro HN, které se tváří jako nejserioznější ze seriozních to byla naprosto nezajímavá noticka na straně 12. O pár řádcích. Přirozeně že naprosto žádný komentář. Zda to nějak pitvali v následujících dnech už nemám povědomí. HN neodebírám, ale silně pochybuji.

Co pořád ještě kupuji, jsou Lidovky. Sám sobě se opravdu divím. Ale prostě kupuji. Nevím jestli to je nostalgie nebo nějaká patologická úchylka, kterou by měl už dávno zkoumat lékař. Nicméně ukecávám se, že zkrátka i nějakou tu preparovanou informaci holt mít musím.

Když před časem vypukl skandál kvůli tomu, že policie chce zažalovat, kromě jiných, také firmu Agrotec z Babišova imperia kvůli manipulacím ohledně zakázek České pošty, dával jsem velmi pozor, jak o tom budou Lidové noviny referovat… A bylo to stejné jako v případě Bakaly, RPG bytů a Hospodářek. Opět, tuším strana 8 uvnitř listu, pár řádek vpravo dole na šedivém podkladu.

V komentářích tamních hlídacích ratlíků ani štěk. Žádný kousavý a řízný komentář takového Zvěřiny, Kamberského nebo Petráčka, kteří jindy rozdávají moudra a patentní řešení napravo nalevo a kážou morálku čistší křištálu s hbitostí obchodníka s deštěm. A dávají si záležet, aby každé jejich slůvko u potrefeného nebožáka sedělo jak rána bičem. A  že by v  téhle věci sedl za klábosnici sám velký šéfredaktor – Ištván Léko nebo že by to aspon svěřil svému synovi, který už také přesně cílí v redakci Lidovek , stejně jako mladý Klesla svá písmena do slabin protivníků Velkého Andyho? Ani zdání! To si nemůže myslet ani absolvent předposlední třídy mateřské školky.

Nicméně až do té chvíle mi bylo naprostou záhadou proč speciálně Lidové noviny tak neuvěřitelným způsobem jely proti ministru vnitra Chovancovi v kauze uprchlíků v Bělé p. Bezdězem a počínání policie tam, proč neustále psali, že policie je nezákonně zadržuje a omezuje, porušuje jejich práva atd. A  vždycky to končilo zcela jednoznačně – může za to Chovanec!

V momentě, kdy vešlo ve známost, že policie dokončila spis ohledně České pošty a chystá se obžalovat některé z jejích /bývalých/ vrcholných manažerů a  že v  tom jede a půjde před soud i jedna z Babišových firem, nebyl naprosto žádný problém si počínání jistého redaktora Hrušky z Lidovek spárovat s touhle informací. Zejména, když následně ČT přišla s tím, že snad v představenstvu, v pozici místopředsedy působil i JAROSLAV FALTÝNEK, takto Babišova dvojka v  ANO a dnešní šéf poslaneckého klubu.

Ani náhodou se v Lidovkách nedozvíte například toto:

Manažer pošty Patrik Z. při výslechu výslovně popsal Babišův Agrotec jako firmu, které šla pošta na ruku. “Uvedl, že společnost Agrotec byla v rámci České pošty takzvaným preferovaným dodavatelem. Rozuměl se jím VIP dodavatel, kterému měla být věnována nadstandardní péče, a který měl být upřednostňován při zadávání veřejných zakázek,” citovali kriminalisté jeho výpověď v jednom ze záznamů ve spise.

Převedeno do praxe – podle policejní verze měl Agrotec VIP postavení například v osmnáctimilionové zakázce na dodávku pneumatik pro vozový park pošty. Poté, co firma nesplnila kriteria, a hodnotící komise ji vyřadila, zasáhl spřátelený manažer pošty Patrik Z. a docílil zrušení celého tendru. Následně pošta vypsala soutěž novou a podmínky už ladil Patrik Z. přímo s odpovědným manažerem firmy Agrotec. Tím byl Pavel R., ředitel divize Iveco Moravia, která je součástí Babišovy společnosti.

Zdroj?

http://neovlivni.cz/policie-ma-na-babisuv-agrotec-nabito-manazer-posty-promluvil/

Zato Lidovky a nejspíš i MfD najednou velmi zevrubně a podrobně začaly líčit story jistého podnikatele Čadka. Velmi iniciativně se toho ujal jistý Adama Junek.

Ta story velmi shrnuto vypadá takto. V roce 2010 jednal Čadek s vedením České pošty o dodávce dárkových předmětů. A  protože prý měl ústní příslib!!!!, tak začal nakupovat zboží. Kontrakt měl mít objem 24 milionů. Jenže z něj sešlo. A on se marně domáhal nějakého odškodného, protože to prý financoval předem!!! A nyní prý má škodu 27 milionů.

Opakuji, na základě ústního příslibu naivestoval!!!! ve své téměř 25 leté praxi v bance, včetně mnohočetného úvěrování firemních projektů, jsem se s obdobným případem NIKDY nesetkal. Pan Čadek se, z mého pohledu choval jako naprostý blázen. Na základě vágního příslibu investuje do nákupu čehosi tak pofiderního, jako jsou dárkové předměty dvouciferné sumy v milionech…. Nebo že byl ten příslib nebyl nezávazně ústní a nezávazně mailový, jak zatím všechno nasvědčuje? A měl konkrétní pododobu v jistých soukromých transakcích s tehdejším vedením ČP z roku 2010? Nevím a spekuloval bych. Což nechci. V každém případě – kdybych byl novinářem u Babiše nebo Bakaly, píšícím o téhle věci, rozhodně bych se Čadka na podobné věci zeptal. Oni kupodivu nikoli. Respektive – z  jejich článků se o položení takovýchto dotazů rozhodně nedozvíme. Což nemusí znamenat, že se nezeptali a  že nejsou až taková duševní nedochůdčata, jak se v otištěných věcech jeví.

Zpět k Čadkovi – onen ústní příslib dokládá jakýmisi maily a to mimo jiné s jednou z ředitelek ČP, bývalou vedoucí sekretariátu exhejtmana Davida Ratha – Barborou Snopkovou – Haberovvou. O téhle dámě jsem se zmínilv komentáři nad rozsudkem v Rathově procesu s  tím, že se socdem musela poněkud pominout na zdravém rozumu, když pro ni našla ředitelské místo ve vedení tak exponovaného podniku, jakým už dost dlouho Česká pošta je. To ještě nebylo o kauze Čadek – Chovanec obecně ani potuchy. Čas mi dal za pravdu daleko dříve a daleko více než sám jsem čekal. A  to i přesto, že policejní znalci mezitím konstatovali, že mail se Snopkovou-Haberovou, kterým operuje Čadek je upraven a tedy významově padělán. Spojení Snopková–Haberová – Rath spolehlivě u veřejnosti asociuje těžká šméčka středočeského exhejtmana a  vrhá nepřímo špínu na ty, co jí do toho postu pomohli a stojí nad ní – viz třeba ministr Chovanec. A  to nemluvím o tom, že soudný člověk si řekne – měla tahle děvenka z Rathovy stáje jako šéfka sekretariátu opravdu tak nespornou kvalifikaci, aby zastávala ředitelku pro správu majetku jednoho z největších podniků v zemi? Opravdu se na pracovním trhu nenabízel někdo kvalifikovanější? Však také Adam Junek si to velmi šikovným způsobem vychutnává. Sice vždycky napíše, že jednou možností celého příběhu Čadek je očernění ministra, aby hned vzápětí napsal něco ve smyslu: Snopková -Haberová je velmi blízko ministru Chovancovi. Letěla s ním například nedávno do Berlína. V době, kdy ministr jednal se svým německým kolegou, ona řešila budoucnost České pošty s vedením té německé… Nejde o přesný citát, jen reprodukci. A před tím je zmíněno, že se účastnila finálových kol krajské soutěže Miss…. Prostě klasické vytvoření podprahového dojmu postelového typu.

Celá afera Čadek však nastartovala tehdy, když se do věci namontoval a Čadka oslovil jakýsi Choc, člen středočeské sociální demokracie. S  tím, že Čadek může dostat svoje peníze, když bude ochoten pustit 3 miliony. Dva údajně pro sociální demokracii a její potřeby a jeden osobně pro Chovance.

Ze schůzky existuje nahrávka. O které Čadek tvrdí, že ji nepořizoval, ale kterou má, kupodivu, k dispozici. http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/EXKLUZIVNE-Vybusna-nahravka-proti-Chovancovi-Poslechnete-si-celou-schuzku-o-poste-ktera-hybe-vladou-396038y

celou si ji celou můžete poslechnout zde:

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/EXKLUZIVNE-Vybusna-nahravka-proti-Chovancovi-Poslechnete-si-celou-schuzku-o-poste-ktera-hybe-vladou-396038

Nehodlám dělat ministru Chovancovi advokáta. Nemám k tomu důvod. Ale musel by být naprosto dementní, kdyby ze své funkce ministra poslal k Čadkovi opravdu nějakého emisara a do takové kauzy se chtěl pustit. Neznám jej osobně, ale mám dostatek známých, kteří s ním osobní zkušenost mají. A  ti jednohlasně tvrdí, že je plně příčený a inteligentní. Je-li tomu tak, pak mu jistě hned v začátku, kdy Čadkův případ k němu nějak dorazil, došlo, že jediné přirozené řešení Čadka a jeho věci je – nechat ho přijít před soud. A tam obhájit svůj nárok. S  tím, že podle mého odhadu – nemá nejmenší šanci, nemá-li v ruce ohledně smluvních vztahů nic než ty bláboly o ústních příslibech.

Navíc – kdyby totiž opravdu Čadkovi pomoci chtěl naznačeným směrem za naznačenou cenu, je inkasovaný milion naprosto neúměrná cena za jasná rizika takového konání. O vyplacení Čadkových „nároků“ by nepochybně muselo rozhodnout nejvyšší vedení České pošty. Gremiálně. Tohle si nikdo sám na triko nevezme. Z jednání by musel být pořízen zápis a  v něm by nešlo neuvést, a to velmi precizně, důvody, které by obstály v jakémkoli budoucím zkoumání. Ať už například nového managementu, renomované auditorské firmy a  zejména NKU a pak policie. Protože pravděpodobnost, že ti první tři to zkoumat budou je stoprocentní a  policejní přezkum skoro stejně reálný. Podkladem pro to konečné odškodnění by muselo být zejména rozhodnutí současného vedení ČP – tedy toho z roku 2015, že oprávnění vedoucí pracovníci téhož podniku v roce 2010!!!! Že skutečně smlouvu z Čadkem tehdy právně neprůstřelně dřívejší management uzavřel a současný, nechce-li firmě způsobit větší škodu, musí plnit! Chci vidět někoho trochu normálního, kdo by to udělal! A navíc to všechno buď úplně zadarmo nebo za pár tisíc, protože milionem moc hlav nepodělíte. Což ovšem Adama Junka a další psáče netankuje už vůbec.

Nicméně, ani přes dobré reference o příčetnosti a schopnosti logicky uvažovat ministra vnitra, nemohu absolutně vyloučit, že prostě není naprostý korupční hraboš totálně mdlého rozumu. Nebyl jsem u toho, neznám jej osobně . Ovšem proti jeho angažmá v Čadkově kauze svědčí i to, že Chovanec, jakmile se o věci , ve spojení se svým jménem dozvěděl, nemeškal a podal trestní oznámení. Které ovšem nepodal Čadek, i když měl nahrávku.

Zato se Čadek nechal slyšet, že má důkazy a  jakési choulostivé fotografie, které dokazují, že ministerstvo vlastně řídí spolumajitel PR agentury Bison a Rose – Růžička. A  to proto, že náměstek ministra, jakýsi Zmatlík kandiduje jaksi na funkci jeho budoucího zetě. No já mám v tom případě naprosto věrohodné zprávy, že Křetínský řídí ministerstvo spravedlnosti, respektive přímý výkon celé české justice, protože jeho partnerka Klára Cetlová se stala vrchní ředitelkou důležité justiční sekce, která má v gesci veškeré soudce. Kupodivu něčemu takovému současný český žurnalista z mainstreamu nevěnuje nejmenší pozornost!

Ale znovu se věnujme Čadkovi – ty fotky mají být brizantní. Kupodivu ale ani Čadek netvrdí, že mají jakoukoli spojitost s jeho kauzou. Jen prý dokazují, že vnitro je ovládáno temnými silami PR agentury… Ovšem kdo fotky pořídil a  proč je pořídil? Tak to Čadek, stejně jako u nahrávky – neví. Aspon to tvrdí. Ale má je.

A ještě není podivnostem konec. Je taky naznačováno, že celý případ může také souviset s  tím, že firmě Alcom, která ČP dodává dlouhá léta jakési služby bezpečnostního charakteru hrozí ztráta tohoto zákazníka. Protože vedení pošty a snad i ministr tlačí na vypsání výběrového řízení. A Čadek spojení odmítá, odmítá i to, že ony nebezpečné fotografie dostal právě od Alcomu, Čadek navíc nejdříve popíral, že s Alcomem byl ve spojení, pak přiznal, že ano, že se sešel s vedením firmy A na otázku proč, tak odvětil, něco ve smyslu, že ho vždycky zajímalo spojení výpočetní techniky s Českou poštou…

V mezičase ovšem vyšlo najevo, že s Čadkem se také sešel Babišův poradce – Adam Vojtěch, prý na ministrův pokyn, když Čadek oslovil šéfa financí.

Babišův poradce se podle Chovance do kauzy zapojil tím, že komunikoval s Čadkem. „Měl mu dávat jakési přísliby. Tvrdí to alespoň pan Čadek. Je potřeba si to vysvětlit, odkrýt a říci veřejnosti, kde je pravda,“  řekl ministr vnitra České televizi.

Vojtěch zapojení do kauzy popírá. „Zásadně odmítám tvrzení ministra vnitra Milana Chovance, že bych měl cokoli společného s kauzou České pošty. S panem Lukášem Čadkem jsem se sešel dvakrát a pokaždé jsme se rozešli s tím, že mu nemohu nijak pomoci,“ uvedl Vojtěch.

Setkání se podle něj uskutečnilo 10. března. Tedy nejméně 1/4 roku než skandál vypukl.

Následuje, začátkem června druhá schůzka o které Vojtěch tvrdí toto:

„Pan Čadek mi dále stejně jako novinářům sdělil, že si celou schůzku nahrál na mobilní telefon, přičemž tuto nahrávku hodlá zveřejnit a rovněž mi ji nabízel. Já jsem mu sdělil, že pokud má podezření, že byl spáchán trestný čin, ať se neprodleně obrátí na policii. To odmítl s tím, že policie je podle jeho názoru propojená s panem ministrem vnitra Milanem Chovancem a v trestním oznámení proto neviděl smysl,“ popisuje setkání Vojtěch. Dodává, že s podnikatelem od té doby nebyl v kontaktu, a odmítá tvrzení o údajných příslibech.

Zdroj: http://domaci.eurozpravy.cz/politika/129179-babisuv-poradce-vojtech-odmita-zapojeni-do-kauzy-ceske-posty/

Takže minimálně panuje rozpor ve výpovědi Čadka a Vojtěcha ohledně autorství nahrávky.

Zjevné je jedno – že do věci byl involvován Babiš přes svého poradce a to daleko dříve, než Chovanec. Takže měl informace. A stejně tak zjevné je, že kauza byla medializována v okamžiku, kdy se objevil problém Agrotec. A jeho poradce sice Čadkovi sdělil, že mu nemůže pomoci a že se má on sám obrátit na policii, ale Čadek je zřejmě nedoslýchavý, tak že mu to musel jít říci ještě jednou. A  vůbec neměl strach, že bude nahráván a fotografován…

Náhoda? Může být. Ale já dávno na náhody nevěřím. A zejména ne v okamžiku, kdy si mediální prostor mezi sebe rozdělili oligarchové. A  ani se tím netají. A  že s prvním výstřelem přišel v Chovancově kauze Bakala a jeho HN a následně Aktuálně s DVTV? A proč ne, když zde byla akutní kauza PRG byty? Nicméně následně hlavní slovo převzala zřejmě MfD a  hlavně iDnes. A proč ne? Vždyt nám vypukla kauza Agrotec a policie uzavřela případ a má se jít před soud….

Nicméně – může být, že Agrotec i  Čadek jsou jen zástupné problémy v daleko vyšší a nekonečně větší hře. Pokud je něco na této krátké úvaze Erika Besta:
Česká pošta je nový ČEZ

20. 08. 2015 – EB

Když Karel Schwarzenberg v září 2011 objevil Ameriku a prohlásil, že ČEZ financuje politické strany, měla společnost zlatý věk už za sebou. Tunely byly vyhloubeny a snadné peníze byly pryč. Přišel čas jít jinam a Schwarzenberg už tak jenom pronášel smuteční řeč na pohřbu ČEZké republiky. Martin Roman ležel v žaludku tolika lidem proto, že kontroloval samostatné mocenské centrum a mohl politikům říkat, co mají dělat. Jeho nástupce Daniel Beneš je ve srovnání přitakávač, a stejně je na tom ředitel České pošty Martin Elkán. Rozpočet ČEZu na PR a marketing sice stále udržuje mechanismus v chodu, zdá se však, že budoucnost patří novému odštěpnému závodu České pošty ICT služby. Proč by jinak ČSSD a ANO tropily takový povyk kvůli dvěma menším korupčním skandálům, v nichž jde jen o pár milionů? Protože skutečnou výhrou v České poště jsou IT kontrakty v řádech miliard.

Zdroj: http://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2015-08-20

Pak ovšem ta mediální masáž z Babišova tisku má „vyšší poslání“!

Putovní cena po polistopadových redakcích všeho druhu – Pavel Šafr situaci v současné české mediální scéně popisuje takto:

Tak mi skončila roční smlouva o mlčenlivosti. Takže bych tu rád uvedl, že pan Křetinský slouží Andreji Babišovi a nechal zmanipulovat Blesk i Reflex, tak aby se v Agrofertu líbily. Posledním příkladem je dnešní titulka Reflexu. Redakce chtěla dát kritický titulek o Andreji Babišovi a přátelé z Energetického holdingu zasáhli tak, že titulek je nakonec nezávadný a nesmyslný. Tam, kde mělo být řečeno, že Babiš škodí zemi, zůstala jen otázka, zda náhodou není vláda v krizi. Takhle se to dělá, když média vlastní a řídí prostituti. A pan šéfredaktor s tímto faktem mocenské manipulace seznámil celou redakci na úterní poradě.

Zdroj: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Skoncila-mi-rocni-smlouva-o-mlcenlivosti-takze-Safr-se-vypsal-z-toho-co-se-pry-deje-v-Babisovych-mediich-381317

Nejsem nijak překvapen. Už drahným časem jsem konstatoval na Kose, že mezi Babišem a Křetínským evidentně panuje vzájemně vhodný pakt o neútočení. A ještě dříve v okamžiku, kdy Babiš získal Lidovky, MfD a další tituly a  Křetínský byl před koupí českého Ringiera zde
Může být, že budu na Kojzara a Zlámalovou s láskou vzpomínat

tohle

Česká demokracie, politika mediální svět je prostě jiný než byl před nástupem Babiše. Před tím se propojovala politika a byznys k jednoduchým zlodějnám. A  žurnalistika jim k tomu demagogicky sekundovala. Po Babišovi je to jinak. Žurnalistika je pákou k zesoukromničení všeho v zemi pro několik málo vybraných. Politika, jako samostatná disciplina? Skončila. Stejně jako nezávislá novinařina.Kdybychom žili někde v  Africe nebo v Orientu, chápal bych to. Tam jsou takovéhle zvyklosti doma. Ale my jsme ve střední Evropě!!Nejspíš ovšem jen geograficky. Civilizačně už asi ne….

Někdo mi může namítnout, že i v tradičních demokratických zemích jsou velké mediální skupiny. Třeba ta Murdochova nebo Springerova. A nic zas až tak hrozného se v mediální Británii nebo Německu neděje.Což je nepopiratelná pravda. Ale tohle není vhodný příměr pro současné Česko. U  nás nekupuje žádný Murdoch, ale Babiš. A místního Springera chce J and T.

Rozdíl mezi Murdochem a  Babišem a  mezi Springerem a  Křetínským je zásadní. Jejich HLAVNÍM byznysem je ten v  oblasti medií. Tak jako pro Babiše – potravinářství a  chemie. Už to, že Agrofert je naprosto dominantní v zemědělské prvovýrobě, velkoobchodu a  zpracování je havárie našeho systému.V ní hledejte tahanice kolem ministerstva zemědělství. Ale těžký malér je, když dojde k propojení oligarchockého byznysu s politikou. Což je případ ANO. A  k  superprůšvihu dojde pak tehdy, když se někdo zmocní dominantně a současně některých základních sektorů národní ekonomiky, politiky a mediální krajiny určité země. Murdoch nemá vlastní stranu v  žádném parlamentu. Ani nepoužívá svoje noviny proto, aby si připravil podmínky třeba pro těžbu ropy v Severním moři nebo pro stavbu další atomové elektrárny nebo pro změkčení hygienických norem v potravinářství. A  tohle se nám přihodilo s Babišem. A Bakalovi s  J and T už schází jen politická strana s  parlamentní účastí!

Bohužel ten odhad se potvrdil. Až příliš. Kdo je oligarchům jakkoli nepohodlný, je a bude v jejich tisku cupován na kousky. Bez ohledu na věcnou podstatu.

Nemáme sebemenší šanci jim uniknout! V tištěných mediích už to drží až na právo naprosto dokonale. V elektronických je to obdobné. S výjimkou veřejnoprávního rozhlasu a televize. Ale i tam sahá, nejméně velmi silně nepřímo, jejich vliv. Novináři z veřejnoprávního sektoru mají dokonale jasno – pokud ČT nebo ČRo opustí a budou chtít v branži působit dále, nezbývá ani jim nic jiného než výběr mezi Babišem, Bakalou, Křetínským, Dospivou, Savovem a  Soukupem. Takže si dají sakra pozor, aby u nich z minula neměli vroubek.

To ještě nemluvím o zbrani silnější – totiž o možností politického tlaku přes poplatky a poplatkovou politiku pro veřejnoprávníky, o tlacích přes mediální rady, které volí parlament, kde si druhá nejsilnější parlamentní strana jistě umí , zejména přes expsáče Komárka více než dobře ohlídat své zájmy, atd.atd.

A situace mezi nezávislými zdroji. Ano, jsou zde projekty nezávislé žurnalistiky typu Echo 24 nebo Neovlivní.cz

Jenže Echo 24 má čtenost sice 10x větší než vlkova Kosa, ale pořád desetkrát menší než třeba dost mizerně čtené Lidovky. O MfD a nebo Blesku nemluvě.

A Slonkové Neovlivni.cz? Tak to je, přes veškerou finanční podporu ani ne na dvojnásobných číslech co Kosa.

Takže těžká bída! Živoření! Nemluvě o tom, že mnoho z těchto titulů prostě jeden na těžkých preferencích Kalouskovy nebo odeesácké lumpenpravice a nikdy se jí nevzdá. O nějakém masovém dopadu se nedá rozhodně mluvit. Takže zatímco informace mainstreamu jsou cezeny ve prospěch oligarchů, silnější nezávislé projekty je cedí, aby ladily zájmům Kalousekpartaje nebo modrých.

A levicově orientované servery? Naprosto nemasový charakter – jen pro informaci: zavedené Britské listy mají jen 6x vetší čtenost než Kosa, Slobodný vysielač je 3x silnější….. Všichni z této části spektra, bez výjimky, jsme bez možnosti obsáhnout nezávislé zpravodajství. Jsme nuceni přebírat už přecezené a ohýbané informace a tyto nějak analyzovat. Prostě totální beznaděj. To je náš aktuální mediální svět.

Co s tím? Nevím.