Kníže Dimitrij Romanov návštíví na Krymu místa spojená s historií rodu

26. 8. 2015     zdroj
Nejstarší z představitelů carského rodu Romanovců Dimitrij Romanov a jeho manželka, kněžna Theodora (Dorrit) Alexejevna, se vydali na návštěvu Krymu. Hned na letišti poskytli rozhovor ruským médiím. Jak zdůraznil Dimitrij Romanovič, tato cesta je pro něj velmi důležitá, protože Krym již tradičně zaujímal zvláštní pozornost představitelů dynastie Romanovců.


“Toto je velký okamžik v mém životě, hold památce mé rodiny,” uvádí TASS slova Romanova, který také dodal, že Krym měl vždy pro Rusko zvláštní význam.

“Ze všech drahých míst měl můj otec Roman Petrovič nejraději Krym, a tak nyní já, jeho syn, mohu přijet na náš Krym, nyní opět ruský,” řekl Dimitrij Romanovič.

Manželský pár plánuje návštěvu Sevastopolu, který je dávným snem potomka knížecího rodu; pro Romanovi bude uspořádána speciální prohlídka základny Černomořské flotily.

Romanov a jeho manželka také navštíví Livadijský palác, kde byl nedávno zbudován pomník na počest posledního ruského vladaře Nikolaje II., a Dulber, kde bylo sídlo dědečka Dimitrije Romanova, Petra Nikolajeviče.

Tato návštěva se stává první návštěvou zástupců carské rodiny po znovusjednocení Krymu s Ruskem; orgány poloostrova nazývají událost symbolem, který představuje spojení epoch.

Jak tisku řekl Dimitrij Romanovič, v domě carských potomků se po desetiletí uchovávala zvláštní relikvie – láhev s krymskou půdou, kterou s sebou do exilu vzal jeho otec, kníže Roman Petrovič, druhý bratranec a kmotřenec Nikolaje II.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr.Vladimíra Grulichová