Cohen uvedl tři příčiny možného útoku Kyjeva na Donbas

21.08.2015  Sputnik
 

Americký politolog Stephen Cohen se domnívá, že existují „poplašné signály“ možného útoku ukrajinské armády na Donbas. Podle mínění Cohena existuje v tomto případě riziko zásahu vojsk USA.
Existují některé znepokojující příznaky toho, že Kyjev plánuje vojenský útok na Donbas, domnívá se americký politolog Stephen Cohen.

„Jsem přesvědčen, že jestliže Kyjev, z poloviny vyškolený americkými a jinými západními instruktory, začne útok na Donbas, tak armáda Kyjeva ve svém současném stavu… bude buď značně rozbita, nebo zcela zničena. Žádná armáda tam nezůstane”, poznamenává Cohen.

Cohen uvádí tři možné příčiny, proč ukrajinská vláda uvažuje o možnosti vojenské eskalace na východě Ukrajiny. Za prvé, Kyjev chápe, že se nachází v těžké politické situaci, a o další vojenské kampani se uvažuje jako o jediném způsobu obnovit podporu národa.

Druhá příčina spočívá v tom, že Kyjev nechce dodržovat body Minských dohod za žádných okolností. A jestliže nechce vést jednání, musí bojovat. „Takže to může být způsob vyhnout se Minským dohodám”, poznamenává Cohen.

„Třetí příčina je to, že na Kyjev tlačí ze strany Západu, aby zahájil útok. Jedním z důkazů toho je skutečnost, že stále více a více instruktorů je vysíláno z USA, Kanady, Austrálie a Velké Británie, aby netrénovali bataliony Národní gardy, ale ukrajinskou armádu”, zdůrazňuje politolog.

Podle jeho slov mohou Spojené státy zasahovat do situace, jestliže ukrajinská armáda bude zničena separatisty. V takovém případě zafunguje „dominový efekt”, provokujíc Rusko na odvetnou reakci. „Reakce USA a NATO bude mít za následek válku s Ruskem. A „válka” — to znamená srážka dvou národů, které mají jaderné zbraně. Takže existuje možnost katastrofy”, dodal Cohen. Politolog vyjádřil naději, že Kyjev nebude provádět tento „nerozumný krok”, ale nevylučuje možnosti, že se to stane.

– – – 

Foto: © AP Photo/ Evgeniy Maloletka a © AP Photo/ Andrew Kravchenko, Pool
 
Související:
Představitel RF při OBSE: Kyjev připravuje rozsáhlou provokaci v Donbasu